Resor
Skribent Frida
Sep 22, 2017

Vingårdsbesök hos Berlucchi Franciacorta

Franciacorta, Italiens motsvarighet till Champagne, börjar bli allt mer och mer populärt, vilket betyder att priset på vinerna också börjar stiga. Dock till en mycket blygsammare nivå än sin franska motsvarighet. 

 

Kvaliteten kontra prisskillnad märktes tydligt under mötet med Cristina Ziliani hos producenten Berlucchi. Vi provade deras ‘61 Brut och ‘61 Rosé samt vintage 2009 ‘61 Nature, som står för att de inte har tillsatt något socker i dosagen. ‘61 Nature är gjort på 20% Pinot Noir och 80% Chardonnay samt har lagrats i fem år på sur lie, sin egna jästfällning i flaskan. 

 

Här finner vi ett komplext vin med krämig struktur som bubblar upp och tar sin rätta plats i munnen. Citrus och citron möter först tungspetsen för att sedan ge plats till ostronskal, krita, päron och pomerans. Följt av nötter och bröd. En dimension av smaker, lager på lager. Fin syra, välbalanserad till en mjuk och krämig kropp, smakrik och långt avslut med ostronskal, nötter och något bittra aprikos kärnor.

 

 Vinets pris? Cirka 300 kr. För detta pris är det svårt att få samma kvalitet av en Champagne, då måste man  själv åka ner till småbönderna och förhandla till sig ett par prisvärda flaskor. Detta vin finns tyvärr inte på bolaget men dess lillebror Berlucchi '61 Brut nonvintage finns. Klart prisvärd även den!     

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS