Vin & mat
Linnéa I
dec 17, 2021

Vingårdar i Sverige

Det finns många vingårdar i Sverige och mycket har hänt inom svensk vinodling under de senaste åren. På bara 20 år har vi gått från odlingar på hobbynivå till kommersiella vingårdar med internationella utmärkelser. 

 

I den här artikeln kan du läsa om svensk vinodling idag men också få lite tips på hur man själv odlar vinrankor hemma. Vi listar även de bästa vingårdarna i Sverige. Följ med!

 

Letar du efter tips på de bästa vingårdarna i Sverige så har även Mikael Mölstad förberett en guide på de bästa kommersiella vingårdarna i Sverige. Alltid roligt med bra tips på vingårdar Sverige har att erbjuda!

Svensk vinhistoria

Det svenska klimatet är som man kan ana svalare än de flesta andra ställen i världen där vin tillverkas. Men faktum är att det finns berättelser om vinodlingar både i Stockholm och Skåne redan på 1600-talet. Så det här med svenskt vin är inte ett så nytt påhitt som man kan tro. 

 

I början på 1900-talet startades även ett svenskt vinbolag, Önos. Deras idé var från början att köpa mycket frukt och bär, sedan brygga vin och alkoholfri dryck och sälja det till kyrkorna som nattvardsvin. Men idén utvecklades och så småningom kunde skåningarna även köpa hem produkter som till exempel ”Skånskt Lantvin”. De fick till och med en guldmedalj för vinet på en vinmässa i Paris 1907.

 

Förutom detta har man i utgrävningar även hittat spår av druvkärnor från stenåldern. Man tror även att dessa druvodlingar var till för att göra vin. Sveriges första jordbrukare kan alltså till viss del ha varit vinbönder. Men under den tiden var temperaturen ca 2-3 grader varmare än idag. Den moderna vinodlingen i Sverige slog till för ca 10-20 år sedan. Kommersiellt har vinerna bara varit tillgängliga det senaste decenniet och då i väldigt begränsade volymer. Men intresset är stort och det verkar bara växa.

 

Missa inte: Vi listar de bästa röda vinerna 2021

Vinlandet Sverige

Sverige blev officiellt vinland år 1999 och det har hänt väldigt mycket de senaste 20 åren. Idag omfattar Sveriges vinodlingar mellan 100 till 150 hektar. De flesta vinodlingarna ligger längs kusterna i södra Sverige samt på Öland och Gotland. Men det har även börjat odlas en del druvor så långt norrut som i Mälardalen och i Uppland. 

 

Hösten 2020 fanns det ungefär 30 stycken etablerade vinproducenter i Sverige. Men många av vingårdarna är små och har mellan 1 och 10 hektar med vinodlingar.

 

Vi har idag ingen officiell indelning i olika regioner och områden som många andra vinländer. Ursprunget på flaskorna noteras som ”Sverige” och vinerna klassas alla som ”bordsvin”. Inom EU är Sverige indelat i samma vinodlingszon som bland annat Tyskland, Storbritannien och Nederländerna. 

 

Både volymen vin och kvalitén på vin har ökat mycket de senaste åren, så det går framåt. Det svenska vinet kan erbjuda kunderna små och nya ursprung, nya vinifieringsmetoder och andra, lite annorlunda druvor.

Att odla vindruvor i Sverige

Det tog ett tag för de svenska vinodlarna att testa sig fram och bemästra både klimat och råvaror. Många av vinodlarna arbetar idag nära Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) för att kunna finslipa verksamheten och testa sig fram till nya möjligheter. 

 

I det svenska klimatet är det viktigt att använda vindruvor som är anpassade till den något kortare odlingssäsongen. Oftast äger vinskörden rum på hösten, någon gång mellan mitten av september och slutet av oktober. Man använder också druvsorter som är resistenta mot svampsjukdomar som kan utvecklas efter mycket regn och fukt så som mjöldagg.

De "svenska" druvorna

Gröna druvor mognar lättast i vårt klimat och en grön druvsort har kommit att dominera svensk vinodling, Solaris. Den odlas så pass mycket att den ibland till och med kallas för den ”svenska vindruvan”. Förutom att den mognar tidigt har Solaris även en hög resistens mot svampsjukdomar som till exempel mjöldagg. Detta kan vara avgörande i vårt regniga och fuktiga klimat. 

 

Aromerna i ett vin gjort på Solaris påminner lite om aromerna från ett Sauvignon Blanc. Det ger ett aromatiskt vin med pigg syra. Förutom detta hittar man ofta inslag av päron, krusbär, fläder och örter.


Andra vinsorter som odlas i Sverige är de blå druvorna Rondo och Regent. Båda dessa druvor mognar tidigt och används för tillverkning av röda viner eller rosévin. De flesta blå druvor har blått skal och vitt fruktkött. Men Rondo är en så kallad ”teinturier”, vilket betyder att den har rött fruktkött. Detta innebär att Rondo ger mycket färg till vinet och används oftast till att producera lättare rödvin eller rosévin. 

 

Regentdruvan är lite känsligare och kan vara svårare att odla. Ofta kan man hitta ”blends” gjorda på flera av de olika druvorna. Men det finns även de som satsat på mer klassiska vinsorter som Pinot Noir och Chardonnay.

 

Läs även: Tyskland - Europas fjärde största vinproducent

Rosévin i glas på bord

Arbetet i vingården

Arbetet i vingården är tufft oavsett vilket klimat man befinner sig i. För det första måste man hitta den optimala platsen för druvorna att växa på. Det får inte vara för kallt eller för blåsigt, det ska vara en bra jord och gärna mycket sol. Sedan måste man bestämma sig för hur man ska beskära och binda vinrankorna. Den vanligaste bindningen i Sverige kallas för ”enkel Guyot”, med en arm som går ut från stocken.

 

De största problemen man stöter på i vårt svenska klimat är för mycket regn, fukt och vårfrost. För att skydda sig mot svampsjukdomar som kommer av för mycket fukt har man som tidigare nämnt valt druvsorter som är mer resistenta mot just detta. Det är även viktigt att plocka bort blad så att druvklasarna kan få så mycket sol och luft som möjligt. 

 

Att skydda sig mot vårfrost kan vara lite mera komplicerat, speciellt om man har många vinrankor. Man kan täcka över rankorna med dukar om man ser att det ska bli kallt. Men detta kan bli jobbigt om man har väldigt många rankor. Annars gör bindningen enkel Guyot vinstocken mer resistent mot vårfrost och detta är anledningen till varför den ofta används i Sverige.

 

Sommelier Maya Samuelsson har sammanfattat väl de största utmaningarna för svenska vinodlare och ger dessutom tips på svenskt vin här.

Klase med gröna druvor på en vinodling i Skåne.

Odla vinrankor hemma - hur gör man?

Att plantera vinrankor hemma kräver såklart inte riktigt lika mycket arbete som på en vingård med hundratals rankor. Dock så kan det vara bra att veta hur man ger sin ranka de bästa förutsättningarna att trivas så bra som möjligt. Taysta pratade med Annette Ivarsson, ägare och vinmakare på Arilds vingård i Skåne och fick några tips på hur man lyckas med sina vinrankor.

 

Hur ska man då tänka när man vill plantera vindruvor i Sverige? Det första man måste göra är att välja vilken vindruva man vill plantera utomhus. Det finns en hel del olika druvsorter att välja på i Sverige idag. Annette tipsar om att plantera en så kallad PIWI-druvsort, som är resistent mot svampsjukdomar som till exempel mjöldagg. Dessa vinrankor behöver inte besprutas och behandlas lika mycket som andra känsligare druvsorter. Så varför inte prova att plantera den ”svenska druvan” Solaris?

Välj rätt plats

Vidare är det bra att välja en solig plats för sin vinranka, gärna i lä. Annette berättar hur vinrankan har lika mycket liv under jorden som över. De har rötter som gillar att ta plats och därför är det allra bästa om man kan plantera sin vinranka fritt i trädgården. 

 

Ett bra alternativ här i Sverige kan vara att plantera vindruvor i växthus. En vinranka i en kruka mår inte så bra när den inte får tillräckligt med plats för sina långa rötter. Det är viktigt att se till att plantera sina vinrankor med rätt avstånd. Ge din vinranka plats att växa!
 

Vinrankor är klätterväxter och kan växa upp till 3 meter på en säsong. Det kan kännas lite läskigt, men det är viktigt att klippa ner vinrankan på våren. Det är även ett ypperligt tillfälle att ta sticklingar för att kunna plantera fler vindruvor framöver. 

 

Annette menar att det är viktigt att klippa ner rankan innan saven har börjat rinna och knopparna börjat formas. Annars kan man förstöra de nya knopparna innan de ens börjat titta fram. Det beror lite på väder och temperatur men det är bra att klippa någon gång mellan december och april.

 

Vill du ha ännu fler tips? Läs gärna Blomsterlandets guide till att plantera vinrankor.

Svenska vingårdar värda ett besök

Är du nyfiken på den svenska vinodlingen? Varför inte åka och hälsa på och se odlingarna? Eller kanske är du bara intresserad av att prova någon flaska. Många av de svenska vinerna finns att beställa på Systembolagets hemsida. Några av dessa är dessutom ekologiskt eller biodynamiskt odlade. Vill du veta mer om skillnaden mellan dessa två begrepp så hjälper Vinjournalen dig att reda ut skillnaden mellan biodynamisk vs ekologisk odling.

 

Här kommer en lista på några nämnvärda vingårdar i Sverige med vin värt att prova:

 

Arilds vingård

Lillavägen 71
263 73 Arild

www.arildsvingard.se

 

Kullabergs vingård
Lyckerisvägen 52
263 76 Nyhamnsläge

www.kullabergs.se

 

Ästad vingård
Ästad 10
432 77 Tvååker

www.astadvingard.se

 

Blaxsta vingård
Blacksta By Gård
642 95 Flen

www.blaxstawine.se

 

Flädie mat och vingård 
Flädie Mejeriväg 19
237 91 Bjärred

www.fladiematvingard.se

 

Köp nu: Lär dig göra eget vin på vår vinkurs

 

Gillade du artikeln? Dela den gärna med någon som är nyfiken på vinodling i svalare klimat!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS