Resor
Julia S
sep 17, 2021

Upptäck Siciliens vingårdar

Sicilien är en vacker plats och det är inte för inte som det är en känd plats även i vinsammanhang. Härifrån kommer flera goda italienska kvalitetsviner. Här finns vingårdar, speciellt de som ligger vid vulkanen Etna, som är väl värda en omväg. 

 

I den här artikeln tar vi dig med på en resa till Sicilien och tipsar om vingårdar som du kan besöka själv eller med en vän. Du får dessutom tips på några riktigt goda viner som härstammar från områden nära Etna.

Siciliens vinodling

Sicilien som ligger i Italien har ett klimat som gör sig perfekt för vinodling. Sicilien är det område i Italien med näst störst produktion, 3,911,190 hektoliter vin per år.

 

När man pratar om viner från Sicilien har platsen länge varit känd för bulkvin och marsala, men nu är vulkanviner och de goda kvalitetsvinerna från Etna mycket populära.
 

På Sicilien har man odlat och tagit fram viner sedan det första årtusendet före Kristus. Här finns antika druvor och klassiska druvor. Odlingarna runt vulkanen Etna är unika och klimatet med dess speciella förhållanden och förutsättningar ger upphov för olika druvor. Här kan du lära dig mer om Italiens vinhistoria.

 

Missa inte: Lär dig mer om det populära vulkanvinet

Druvor på Sicilien

På Sicilien utgörs de största odlingsområdena av gröna druvor. Här växer bland annat de gröna Carricante, Catarratto och Grecanico. De ger ett vitt och friskt vin som också har en rökig mineral som många av vinerna tillverkade nära vulkaner har. 

 

Här växer också druvan Nerello Mascalese som ger strama och kryddiga viner. Bland sorterna hittar vi också Trebbiano som finns på hela ön. Den kanske mest kända druvan är den blå Nero d´Avola som man här också brukar kalla Calabrese. Denna druva kan användas ensam i ett härligt och kraftfullt vin men passar också bra att blanda med Syrah och Cabernet Sauvignon. 

 

Här växer också andra internationella druvor. Internationella druvor har blivit vanligare i viner gjorda på en ensam druva samt i vinblandningar, där man ofta använder till exempel tidigare nämnda Syrah. Naturvin har här också blivit mer etablerat.

 

Rött vin tillverkas framför allt av druvorna Nero d ´Avola, Nerello Mascalese och Nerello Cappuccio. I vita viner har man istället framför allt använt druvorna Carricante och Catarratto.

 

Ett vintips är vinet Cerasuolo di Vittoria, som är öns enda DOCG-betecknade vin där man blandat Nero d´Avola med druvan Frappato. Vill du lära dig mer om druvorna som används i italienska viner kan du klicka här.

 

Människor på utflykt vid vulkanen Etna på Sicilien.

Ett unikt klimat

Sicilien är en ö som har ett skiftande klimat och terräng- och jordmånsförhållanden. Från norr till syd och öst till väst kan det här faktiskt skifta så mycket att man skulle kunna likna Sicilien vid en egen kontinent. 

 

De norra och östra delarna har dock gemensamt att de ofta är lite svalare och här regnar det också mer. De södra och sydöstra delarna möter en större utmaning i att det ofta här drar varmare vindar, vilket gör att de har lättare att drabbas av torka. 

 

Generellt på Sicilien finns många svala höjder, kalksten och lera och en vulkanisk jordmån som passar vinrankan utmärkt. Marsala DOC utgörs av öns västligaste udde och är ett av Europas största vinodlingsområden. Här råder ett torrt klimat som passar perfekt för de druvor som används i marsalavin.

Vinodling kring Etna

Etna som många kanske känner till är en aktiv vulkan på Sicilien. Vid Etna har en vulkanisk jordmån bildats genom sönderfall av lava och utbrottsmaterial och här finns mycket rika jordar som innehåller mineraler som berikar frukt och vegetation, vilket gör att vindruvorna här skiljer sig mycket från andra druvor i andra vinodlingsregioner. Här kan speciella druvor odlas som i sin tur ger speciella, riktigt goda kvalitetsviner.

 

Läs också: Vi listar de bästa portvinerna

Vingårdar att besöka på Sicilien

Monte Gorna

Vid Trecastagni som ligger vid Etna ligger de gamla vingårdarna i Monte Gorna. Den vulkaniska jordmånen ger här möjlighet att skapa goda viner. 

 

På denna vingård kan du njuta av vacker natur och smaka på goda kvalitetsviner. Man använder inhemska druvor som Nerello Mascalese och Nerello Cappuccio för röda viner och Catarratto och Carricante för de vita vinerna.

Gamino Winery

Vid sidan av Etna, utanför det sicilianska fastlandet, ligger det genuina och vackra Gambino Winery. Här kan man njuta, förutom av utmärkta viner, av en fantastisk natur. Passa på och ät lunch i restaurangen där du också har utsikt över vingårdarna som breder ut sig. 

 

Vinmakaren på vingården som heter Francesco och hans bror Delfo är båda ägare till vingården och får dig att känna dig välkommen. Med fantastiska miljöer, god mat och dryck får du här en härlig upplevelse.

Cantine Nicosia

Cantine Nicosia ligger i orten Trecastagni i provinsen Catania i regionen Sicilien. Det här är också en vingård väl värt ett besök.

 

Här vistas du i en gemytlig, vacker miljö och får självklart möjlighet att njuta av god dryck. Här kan du prova viner tillverkade på druvor som odlats kring Etna ackompanjerad av välsmakande mat.

Monte Serra Viagrande

På denna vingård i Catania på Sicilien har man tillverkat viner sedan 1980-talet. Giuseppe Benanti var den som då utvecklade familjens gamla egendom och tog den till denna vingård som är väl värt en omväg på resan. Med kunskap om jordmånen och de lokala druvsorterna la han här grunden för en härlig vinproduktion. Här kan du njuta av utmärka viner i vacker natur i harmonisk atmosfär.

Ingång vid vingården Cantine Nicosia nära Etna på Sicilien i Italien.

Tips på viner gjorda kring vulkanen Etna

1. Tornatore Etna Rosso 2018, Italien | 169 kr | Nr 93579

Detta vin, som är tillverkat på Sicilien nära vulkanen Etna, har en kryddig, nyanserad smak. I smaken finns inslag av fat, jordgubbar, körsbär, ceder, lingon, blodapelsin och en karakteristisk rökig mineral. Det här vinet serveras vid 16-18 grader och smakar gott tillsammans med rätter av lamm- och nötkött. Tornatore Etna Rosso kostar 169 kronor och finns att köpa på Systembolaget. 

2. DeAetna Terra Costantino 2019, Italien | 159 kr | Nr 2400

Det här vinet har också en nyanserad, kryddig smak med inslag av fat, körsbär, jordgubbar, kanel, hallon, timjan, sandelträ och blodapelsin. I doften återfinns också nougat och rökig mineral. Det här vinet serveras också med fördel vid 16-18 grader, till rätter av lamm- eller nötkött. DeAetna Terra Costantino finns att köpa på Systembolaget och kostar 159 kronor.

3. DeAetna Bianco 2019, Italien | 175 kr | Nr 92574

Från Sicilien, som ligger nära Etna, kommer också detta vin som har en lite mer fruktig, frisk smak med inslag av gula plommon, ananas, mineral, bivax, örter och citron. Det har en doft av gula päron, mineral, honung, ananas, färska örter och grillad citron. Vinet passar till rätter av fisk, ljust kött och även vegetariska rätter. Det serveras vid 10-12 grader. Vinet kostar 175 kronor och finns att köpa på Systembolaget.

4. 'a Rina Etna Rosso 2019, Italien | 219 kr | Nr 92456

Det här vinet har en kryddig, nyanserad smak. I smakbilden finns en fatkaraktär. Det smakar av körsbär, nypon, bergamott, kanel, hallon och kakao. I doften finns även lagerblad och nougat. Det här vinet passar till rätter av lamm- eller nötkött vid 16-18 grader. Det kostar 219 kronor och finns att köpa på Systembolaget.

Olika viner på ett bord med tilltugg.

 

Vet du någon som gillar Sicilien och kanske längtar efter att besöka en vingård och vill ha tips? Dela gärna artikeln!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS