Upplevelser
Monica Ahlund
Feb 19, 2018

Viner från den nya världen till Alla hjärtans dag

Under Alla hjärtans dag i Gävle besökte deltagarna både den nya världen och den gamla världen för att hitta de bästa vinerna att kombinera med choklad. Jag den stora äran att spendera den med ett trettiotal vinprovare på vackra Elite Grand hotell i Gävle. Dagen till ära var borden dukade med rosor och rosblad och idag skulle vi få prova vin och choklad.

Vi må ha befunnit oss fysiskt på Elite Grand Hotell, men allteftersom vinerna dukades fram på borden tog vi oss från kalla Gävle till den nya världen och dess viner.

Den nya världen: Franschhoek Brut RoyaleNederburg Winemaster's Reserve Riesling och Wente Morning Fog


Vi provade de första tre vita vinerna, alla från den nya världen, Den nya världen är alla vinodlande områden utanför Europa. Vi provade Franschhoek Brut Royale, Nederburg Winemaster's Reserve Riesling och Wente Morning Fog tillsammans med chokladen Manjari och Jivara.

Manjari är en fruktig och lite syrlig choklad, medan Jivara har mer karamelliga toner. Den fatlagrade Wente blev en bra kombination till Jivara och Manjari passade fint till den aromatiska Rieslingen från Sydafrika med sin höga fruktighet och syra.

Den gamla världen: Livio PraveseLa Côte Sauvage Cairanne och Delas Saint-Esprit


Vi traskade sedan vidare till de röda vinerna i den gamla världen. Där fortsatte vi att experimentera och hitta de bästa kombinationerna. I den gamla världen begav vi oss till Italien där vi stiftade bekantskap med druvan Barbera och producenten Livio Pavese. Det här är ett fruktigt vin med hög syra och även här var Manjari en bra kombination.

Vi stannade kvar i den gamla världen och begav oss till Rhondalen där vi först besökte den södra delen och det fantastiska vinet La Côte Sauvage Cairanne. Detta var också en av kvällens absoluta favoriter.

Vinet är mycket fruktigt och vid tillverkningen av vinet har man inte använt någon industrijäst. Vinet har istället jäst med den naturliga jäst som finns på vindruvorna. Vinet är därför härligt fruktigt och passade bra med chokladen Manjari.

Vi förflyttade oss längre norröver i Rhonedalen och stiftade bekantskap med Delas Saint-Esprit. Ett lite kraftigare vin gjort till större del av Syrah. Här passade chokladen Caraïbe bra då den har lite mörkare, strävare toner som matchade vinet bra.

Den nya världen: Navarro Correas Malbec och Lohr Estates Seven Oaks Cabernet Sauvignon


Vi tog oss tillbaka till nya världen för kvällens sista två viner. Här hade vi ett par viner med mer färg och även mer strävhet. Vi pratade om vad som skiljer i tillverkningsprocessen då man tillverkar vitt respektive rött vin, vad strävheten i röda viner kommer ifrån, och varför den bara finns i röda viner.

Till vår Malbec från Argentina som legat på franska ekfat i 12 månader testade vi Caraïbe och Guanaja där det blev dött lopp. Båda sorterna fungerade bra till detta lite kraftigare vin. Till det sista vinet gick dock Guanaja vinnande ur striden.

Det här är en kraftig mörk choklad med toner av torkad frukt och kaffe. Den passade utmärkt till vårt sista vin, en mustig Cabernet Sauvignon från Paso Robles i Kalifornien.

Kvällens choklad:


Valrhona Manjari 64 %

Valrhona Jivara 40 %

Valrhona Caraïbe 66 %

Valrhona Guanaja 70 %

Jag har sällan skådat ett mer intresserat sällskap och frågorna smattrade och skratten avlöste varandra innan kvällen avslutades med att gästerna fick med sig en ros hem som minne av kvällen och av Alla hjärtans dag. Själv begav jag mig hemåt, fylld av energi och med ett leende på läpparna, precis som det skall vara efter en provning med Taysta!

Klicka här för mer information om kommande provningar!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS