Bäst vin till tacos 2023 på Systembolaget | Matchande viner till tacos
Tacos med kryddig köttfärs
Vin & mat
Simone S
Jun 24, 2022

Bäst vin till tacos

Uppdaterades 06/09/2023

 

Fredagstacosen är en essentiell måltid för många runt om i Sverige. Men vilka viner passar egentligen bäst till den mexikanska klassikern? Vi rekommenderar de bästa vinerna till tacos så att du kan ta fredagstacosen till en helt ny nivå. 

 

Det mexikanska köket är ett av de mest populära och etablerade köken inom matlagning. Maten förknippas oftast med hetta och chili, men går även att kopplas till friskhet och syra. 

 

Det finns en hel del olika mexikanska maträtter som har hittat vägen in till Sverige. Bland annat finns det den klassiska tacosen, enchiladas, fajitas, samt burritos. 

 

Om du vill få mer kunskap i det mexikanska köket så delar kocken Madeleine med sig av skillnaden mellan de olika taco-rätterna.

 

Vi har listat de bästa vinerna som höjer smakerna och som passar bäst till den lite mer kryddstarka maträtten. Här hittar du röda viner, vita viner, mousserande samt rosé viner som gör sig alldeles perfekt med tacosen eller fajitasen. 

 

I den här artikeln kommer vi endast lista viner men det finns såklart en hel del andra drycker som passar utmärkt till tacosen. Systembolaget tipsar om öl och vin till mexikansk mat.

 

Häller rött vin till glasen inför en tacomiddag

Röda viner perfekt till tacos 2023

Här listar vi alla röda viner som är perfekta för ditt val av mexikansk mat. Ett rött vin med låg strävhet passar bäst till den kryddstarka måltiden, av den orsaken har vi valt ut viner med en fruktig underton och med en högre fruktsyra.

1. Fontanafredda Briccotondo Barbera 2022, Italien | Nr 2773 | 109 kr

Briccotondo Barbera är ett väldigt prisvärt vin med mycket smak och syra. Två ingredienser som är väldigt viktigt för ett vin som ska kombineras med smakrik och stark tacos. Ju starkare tacos desto mer syra behöver vinet. Och det här vinet är fullproppat med syra. Det här är all-around tacovinet du alltid velat känna till.


Vinet är fräscht och friskt med smak av körsbär, hallon och örter. Servera vinet vid 18°C.

2. Periquita Original 2019, Portugal | Nr 2574 | 79 kr

Periquita är ett rött vin som passar bäst till en taco fylld med pulled pork, samt köttfärsfylld taco. Det passar även utmärkt som vin till vegetariska tacos, exempelvis en vegetarisk taco gjord på portobello svamp. 

 

Vinet bör serveras vid cirka 16°C och har inslag av körsbär, blåbär, kanel, skogshallon och lakrits. Periquita Original kostar 79 kronor och finns att köpa på Systembolaget. 

3. Ravenswood, Lodi Zinfandel 2018, USA | Nr 26001| 139 kr

Det här röda vinet känner sig mest som hemma tillsammans med en tacos fylld med kryddig köttfärs. Vinet passar även till en burrito eller med en tacos fylld med kyckling. 

 

Vinet har en mycket fruktig smak med inslag av vanilj, torkade jordgubbar, fat, mynta, samt peppar. Det serveras vid 16-18°C och går att beställa hos Systembolaget för 139 kronor. 

4. Bourgogne Cuvée Prestige Francois Martenot Pinot Noir 2020, Frankrike | Nr 53361 | 149 kr

Letar du efter ett gott vin till vegetariska tacos? Här har vi ett underbart rött vin perfekt för vegetarianen. Vinet har en bärig smak med inslag av fat, skogshallon, örter, blåbär samt lingon. 

 

Vinet serveras vid 12-14°C och passar ljuvligt med en vegetarisk taco eller varför inte en uppfriskande tacosallad. Det här röda vinet passar även utmärkt som vin till fisktacos. Vinet går att köpa hos Systembolaget för 149 kronor. 

5. Gardo & Morris Pinot Noir 2020, Nya Zeeland | Nr 6292| 69 kr

Pinot noir är en druva som passar utmärkt till både en kryddig taco eller en fajita och till en taco fylld med syra och friskhet, såsom en fisktaco med en mangosalsa. Detta vin passar även utmärkt till en tacopaj. 

 

Det här vinet har en speciellt hög fruktsyra med inslag av fat, jordgubbar, örter, körsbär, ingefära samt choklad. Det serveras vid cirka 16°C och går att köpa hos Systembolaget för 69 kronor. 

6. Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes - 95 kr - Nr 2257

Här har vi ett gott vin gjort med vindruvor från gamla carignan-vinstockar, vilket ger ett väldigt smakrikt vin som ändå har en frisk och fräsch syra.

 

Abbotts & Delaunay Carignan är ett otroligt bra vin till kryddstarkmat. Vinet har smak av skogshallon, svarta vinbär och choklad. Det här vinet passar perfekt till klassisk svensk tacos. 

7. Gemtree Organic Shiraz | Nr 20033 | 119 kr

Här har du ett perfekt vin till klassisk tacos. Det är ett smakrikt vin med fin syra och strävhet med smak av hallon, blåbär och peppar. Servera vinet vid 18°C. 

 

Vinet är fullproppad med smak och får tacosens kryddor att komma fram mer. Gillar du barbeque och smakrik tacos? Då är det här vinet perfekt för dig. Vinet finns på Systembolaget för 119 kronor.

8. Ruppertsberger Imperial Pinot Noir 2020, Tyskland | Nr 2974| 79 kr

Här kommer det perfekta röda vinet för den som vill avnjuta en taco fylld med fisk eller en taco gjord på fläskfärs. 

 

Vinet har inslag av jordgubbar, skogshallon, muskot och blodapelsin passar det utmärkt till en uppfriskande och ljuvlig fisktaco. Förutom att vara ett perfekt vin till fisktacos går det även att dricka tillsammans med en kycklingtaco. Med andra ord rekommenderar vi starkt att prova detta Pinot Noir till tacos.Det serveras vid cirka 16°C och går att köpa hos Systembolaget för 79 kronor. 

 

Läs även: Det godaste receptet på tacopaj

 

Häller rosévin i glaset

Vita viner och rosé till tacos

Om du inte är ett stort fan av röda viner, finns det även vita viner och rosé som passar utmärkt till tacos! Eftersom vita viner oftast serveras med fiskrätter, är dessa utmärkta vin till fisktacos, men de går även att ha som dryckestillbehör till en kryddstark taco med köttfärs. Man kan nästan säga att oavsett fyllning är vitt vin till tacos ett solklart val.

Nashville Stories Organic White 2022, Frankrike | Nr 55855 | 99 kr | BS

Årets tacovin är Nashville Stories Organic White, vinet har en frisk och fräsch syra som möter många tacosorter väldigt bra. Passar utmärkt till klassisk taco, vegetarisk taco fylld med grönsaker eller halloumitacos. 


Vinet har smak av gröna äpplen, ananas och lime. Serveras vid 8-10°C.

Umani Ronchi Casal di Serra Classico Superiore 2022, Italien | Nr 12419 | 109 kr

Ska du göra fisktacos? Då är det här vinet för dig. Vinet är perfekt till fisktacos med lax, uppfriskande salsa och avokadoröra. Vinet har en fin syra och en liten sötma som möter upp sötman i fisken och den söta salsan.


Vinet har smak av gröna äpplen, färska örter och lime. Serveras vid 8°C.

Villa Wolf Pinot Noir Rosé 2021, Tyskland | Nr 92310 | 129 kr

Detta vin från Tyskland är det perfekta valet för den som är sugen på att äta en tacosallad eller taco fylld med smakrik kyckling. Vinet har inslag av smultron, örter, rabarber, röda vinbär och blodgrapefrukt och serveras vid 8°C. 

 

Detta vin kan du hitta på Systembolaget för 129 kronor. 

La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon 2021, Frankrike | Nr 2882 | 129 kr

La Gascogne passar utmärkt till vegetarisk taco med grönskaker och cashewfärs.

 

Vinet har inslag av gula päron, färska örtet, krusbär, honungsmelon och citron. Det serveras vid 8-10°C och finns hos Systembolaget för 109 kronor.

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve 2021, Frankrike | Nr 5244 | 119 kr

Här är vinet för alla som älskar både det mexikanska och det asiatiska köket. Vinet innehåller inslag av gula päron, rosor, honung, litchi och mandarin och är perfekt för en taco med lite asiatiska smaker. 

 

Detta vin känner sig mest som hemma i sällskap med en fisktaco eller en taco med ljust kött, det vill säga fläsk eller kyckling. Vinet serveras vid 8-10°C och du hittar det på Systembolaget för 112 kronor. 

CHILL OUT Riesling Pfalz Organic 2020, Tyskland | Nr 53600 | 79 kr | BS

Till kryddstark mat är ett halvtorrt riesling-vin utsökt. Det här vinet har inslag av päron, färska örter, gröna äpplen och citron. 

 

Vinet serveras vid 8-10 °C och är det perfekta tillbehöret till en kryddstark taco fylld med fisk eller en taco med skaldjur. Vinet finns tillgängligt på Systembolaget och kostar 79 kronor. 

 

En taco fylld med räkor och andra godsaker

Tommasi Adorato Appassionato 2021, Italien | Nr 2147 | 109 kr | BS

Här har vi det perfekta vita vinet för vegetarianen. Detta vin är druvigt och blommig med inslag av päron, mandel, persika, äppelblommor och citrusskal. 

 

Vinet serveras vid 8-10°C. Detta vin fungerar även som dryckestillbehör till tacos med färs eller kyckling. 

 

Vinet finns att köpa på Systembolaget för 99 kronor.

HandCraft Zinfandel Rosé 2020, USA | Nr 6258 | 229 kr

Zinfandel är ytterligare en druva som är perfekt till smakrika maträtter. Detta vinet har inslag av mogna jordgubbar, persika och granatäpple. 

 

Vinet är perfekt för en het kyckling taco eller en kryddstark taco fylld med pulled pork eller vanlig fläskfärs. Den är utsökt att kombinera med den starka tacosåsen, men också den syrliga crème fraichen eller gräddfilen. 

 

Vinet ska serveras vid 8°C och hittas på Systembolaget för 219 kronor. 

 

Missa inte: Det gröna vinet från Portugal

Mousserande viner till den mexikanska maten

Här listar vi de bästa mousserande vinerna som passar perfekt till den kryddstarka och smakrika maträtten. 

Prosecco Pizzolato, Italien | Nr 7870 | 95 kr

Detta mousserande vin har inslag av päron, honungsmelon, krusbär och citrus. Det serveras vid 8-10°C. 

 

Vinet är utsökt till en fräsch taco fylld med skaldjur eller till en sallad. Varför inte till en hummertaco, som är en lyxigare variant på den ordinarie skaldjurstacon. 

 

Vinet går att köpa på Systembolaget för 95 kronor.

Gran Passione Organic Gold Release Vegan, Italien | Nr 7704| 89 kr

Det här ekologiska vinet har inslag av päron, apelsin och mandel, vilket passar perfekt till en taco proppad med kryddstarka godsaker. Prova exempelvis detta vin till fisktacos eller starkare skaldjurstacos. 

 

Det här vinet passar utmärkt till en kryddstark taco eftersom sötman i vinet hjälper till att sänka den heta smaken. Det serveras vid 8-10°C. 

 

Vinet hittar du på Systembolaget för 89 kronor. 

Pizzolato Spumante d'Italia Pinot Grigio, Italien | Nr 72749| 89 kr

Detta torra vita vin är kycklingtacosens bästa vän. Det har inslag av päron, mandarin, gula äpplen och galiamelon. Dess fruktiga och ungdomliga smak passar utmärkt till en fräsch taco med kyckling eller fisk.

 

Vinet är även perfekt till en tacosallad med mycket sallad och grönsaker. Vinet ska serveras vid 8-10°C och hittas på Systembolaget för 89 kronor. 

 

Läs också: Så tillverkas mousserande vin

 

Skålar med mousserande vin i glasen

Alkoholfria viner till tacos

Avslutningsvis så finns det självklart alkoholfria viner till tacos och annan mexikansk mat. Här listar vi de bästa alkoholfria viner till tacos. 

Rawson's Retreat Cabernet Sauvignon Alcohol Free, Australien | Nr 1929 | 59 kr

Det här vinet är ett vin med låg strävhet och med en fruktig smak med hintar av svarta vinbär, blåbär, örter samt lakrits. Vinet serveras vid 14-16°C och passar utsökt till en kryddig taco eller till enchiladas.

 

Du hittar vinet på Systembolaget för 59 kronor. 

Jacob's Creek UnVined Riesling Alcohol Free, Australien | Nr 1935 | 39 kr

Här är det perfekta vita alkoholfria vinet som passar galant till en fisktaco eller en skaldjurstaco. Vinet har inslag av päron, gröna äpplen, honungsmelon och lime. 

 

Det serveras vid cirka 6°C och finns på Systembolaget för 39 kronor. 

 

Om du är på humör för några mexikanska viner, finns det en hel sida på det på Systembolagets hemsida. Här kan du läsa allt om mexikanska viner från Systembolaget.

 

När det kommer till att välja viner till tacos är det viktigt att tänka på de tillbehör och protein du har valt att använda dig av. Det är även viktigt att prova dig fram. Det finns inga rätt eller fel när det kommer till att välja vin till tacos, precis som med att välja tillbehören till självaste tacon. 

 

Det här var vår lista på vin till tacos: röda viner till tacos, vita viner och mousserande viner perfekta till tacosen. 

 

Köp nu: Gå på en rolig vinprovning hos oss

Kommentarer (+0)

LÄMNA KOMMENTAR

NYHETSBREV

BETLANINGSALTERNATIV

visamastercardmaestroklarnaswish

HANDLA SÄKERT

trygg-ehandelmastercard-secureverified-by-visa

FÖLJ OSS