Bäst i test
Skribent Frida
apr 08, 2020

Bästa vinerna till påsken 2021

Uppdaterades 13/01/2021

 

Det börjar lacka, så sakta, mot påsk. Och vad skulle påsk vara utan påskmaten? Gott vin till påsk är också a och o, för vin lyfter maten och vice versa. 

 

Men vilket vin är bäst till påskbordets alla maträtter? Det finns en stor variation mellan de olika rätterna, finns det verkligen ett enda vin som passar till en fullbordad påskbuffé? I denna artikel går vi igenom vilket vin som passar till vilka maträtter och rekommenderar fem goda viner till påsk!

 

I år kommer påsken, för många, att vara väldigt annorlunda. Påsken 2021 blir det år då vi rekommenderades, av myndigheter, att inte resa bort och fira påsken hos släktingar. Men det hindrar ju inte oss alla från att äta och dricka gott hemmavid. Så planera väl och passa på nu att få en ljusglimt i vardagen! 

 

Är du ute efter att få tips och idéer på olika maträtter? Då rekommenderar vi ICAs stora lista med olika maträtter till påsk

Topp 5 bästa vinerna till påsken 2021

Påsken är en av de riktigt stora mathelgerna i Sverige och det känns nästan som att vi ska äta gott i flera dagar. Ägg är ett självklart inslag hos många under påsken. Det kan vara vanligt kokta ägg, ägghalvor med räkor och majonnäs m.m. Förutom ägg så äts det mycket lax i olika varianter, korvar, charkuterier och röror. Lägg till något mer kött och så icke att förglömma lammsteken.

 

Är det fint väder och solen tittar fram finns det nog en stor möjlighet att det också. grillas en hel del i stugorna. Så vad ska man dricka under dessa långa dagar när vi äter så mycket mat. Påsköl är en naturlig följeslagare till maten men för de som är mer intresserade och sugna på vin så finns det självklart många goda viner som passar under påsken. 

 

Här kommer några tips på passande viner till påskfirandet. Samtliga viner finns att köpa på ett normalstort Systembolag.

Alvarinho Contacto 2018 (nr 6707 | 120kr)

Här har vi ett riktigt gott vitt vin till påsk. De flesta av oss känner säkert till vinområdet Vinho Verde i Portugal. Många förknippar det kanske med enkla, lätt spritsiga vita viner med låg alkohol. Viner som är läskande att dricka i solen. Så är det för de enkla vinerna från området, men Alvarinho Contacto är ett vin av en helt annan kvalitet! Vinet är enbart gjort på den spännande druvan Alvarinho. 

 

Druvorna till vinet odlas i området Moncão e Melgaco som anses vara den del av Vinho Verde där det produceras bäst alvarinho-viner. Här har vi ett frisk vitt vin härlig doft och smak. Vi hittar frukt så som gula päron, tropiska frukter, örter och lime. Vinet är medelfylligt med hög syra och en trevlig mineralton i eftersmaken. 

 

Bjud på det här vinet vid 8-10 grader antingen som en aperitif när gästerna kommer eller ännu bättre till ägghalvorna med räkor och majonnäs. Vinet säljs på systembolaget för 120:-

Villa Wolf Grauburgunder 2018 (nr 2164 | 79kr) 

Grauburgunder är det tyska namnet på druvan pinot gris, det är en druva med många namn. I Frankrike heter den som sagt pinot gris, i Tyskland grauburgunder eller ruländer och i Italien kallas den för pinot grigio. Det är en druva som när den odlas i lite svalare klimat ger aromatiska viner med både fyllighet och kryddighet. Druvan är också lämplig att göra söta viner av vilket man gärna gör i Alsace Frankrike när vädret tillåter. 

 

Villa Wolf är är gjort av den tyska producenten Dr Loosen  som är något av en pionjär bland vinmakare i Tyskland. Vinets ursprung är regionen Pfalz. I det här vinet har vi en mycket fruktig och druvig smak med inslag av melon, äpplen, citrus, och kryddor. Det är medelfylligt med en syra som är lite lägre och det har en restsötma utan att bli söt. 

 

Kyl ner vinet till ca 8-10 grader, passar bra till feta rätter av fisk, t.ex till gravade laxen eller rökta laxen på påskbordet. Passar även bra till den inlagda sillen. Säljs för 79:- hos Systembolaget.

Allesverloren Shiraz 2017 (nr 29002 | 125kr)

Det här röda grill vinet är hämtat från producenten Allesverloren i Sydafrika. Allesverloren håller till i Swartland som ligger norr om Kapstaden i Sydafrika. Druvorna växer lägen upp till 350 meter över havet och allt är skördat för hand. Vinet har fått utvecklats 18 månader på en blandning av franska och amerikanska ekfat varav en del är nya och en del är begagnade. 

 

I Allesverloren Shiraz har vi ett mycket fruktigt rött vin. I doft och smak finns det björnbär, kryddor, kaffe, fatkaraktär, peppar, viol, lakrits, plommon, vanilj och choklad. Ett smakrikt vin med andra ord! Det är ett fylligt vin med balanserad strävhet och fin syra som håller vinet fräscht. En druvig fruktsötma finns i vinet utan att det för den delen uppfattas som sött, bara angenämt. 

 

Servera det här vinet 16-18 grader gärna till grillade rätter av nött, lamm eller rotfrukter. Prova till en grillad ryggbiff med klyftpotatis och grillade rotfrukter och en tzatziki. Eller ett grönsaksspett av paprika, zucchini, lök, och palsternacka. Låt gärna det grillade få en härligt karamelliserad yta så blir det ännu bättre mot vinet. Säljs på Systembolaget för 125:-

Chateau Pierre de Montignac 2016 (nr 2593 | 149kr)

Till lammsteken behöver vi också ett vin och då kommer det här vinet in i bilden, Chateau Pierre de Montignac från Bordeaux Frankrike. Ett riktigt gott rött vin till påsk. Här har vi ett vin gjort på 50% cabernet sauvignon och 50% merlot och vinet lagrats i ett år på franska ekfat där hälften av faten var nya och den andra hälften var två år gamla. 

 

Vinet är nyanserat i både smak och doft. Vi hittar rostad fatkaraktär, plommon, korinter, cederträ, svarta vinbär, kakao, kaffe och tobak. Det är ett fylligt vin med stram approach och fin syra. Lång eftersmak.

 

Serveras vid 18 grader till rätter av lamm och nöt. Prova till lammstek Provencale med en klassisk potatisgratäng.

 

Påskmat uppdukat fint i olika skålar och med påskägg

Ett vin till hela påskbuffén 

Vi var tidigare varit inne på frågan om det finns ett enda vin som passar till alla maträtter på påskbordet. Och svaret är, ja. Det finns det nämligen. Vi rekommenderar ett vitt vin som passar väldigt bra till gravad lax, sill, sparris och ägghalvor. Vinet är inte helt perfekt till kött men om du glazar lammet och addera tillbehör med lite sötma så kommer det matcha väl.  

 

Vinet Kloster Eberbach Riesling Spätlese (Nr 6257 | 129kr) är ett vitt vin som är gjort på druvan Riesling. Vinet har en fin syra, restsötma och en rund fyllighet. Härlig doft och smak av gula äpplen och päron, ananas, persiska och med en hint av honung och citron. Vinet gör sig bra till hela påskmiddagen. Gillar du inte halvsöta viner? Vinet finns även som Kabinett har då mindre restsocker. 

 

Glad påsk! 🐤

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS