Bäst i test
Linnéa I
apr 24, 2020

Vin till ost | Bästa ostarna och vinerna till ostbrickan

Uppdaterades 23/08/2021

 

I den här artikeln får du lära dig hur du ska tänka i valet av att matcha vin till ost. Sommelier Linnéa rekommenderar hennes favoritkombinationer mellan utvalda ostar och goda viner perfekt till ostbrickan! Goda ostar till champagne och portvin. Rött vin till olika ostar och chark. Olika viner till grönmögelost och Brie. Det blir en lärorik resa bland vin och ost! 

 

Tänk att det är fredagskväll och efter en lång arbetsvecka är du sugen på något gott att äta efter kvällens middag. I matbutiken faller valet på ost och du plockar på dig några olika ostar som du vet är favoriter hemma. Det blir en vitmögelost, en hårdost, en grönmögelost och så klart några olika färskostar. Till det hela köper du även kex och marmelader. Efter stressen i matbutiken är det dags att gå och köpa en flaska vin. Då uppkommer den självklara frågan - vad ska man köpa för vin?

 

Vill du även veta hur andra drycker passar till ost? Här tipsar Systembolagets sommelier om vin till ost men även öl, cider och sherry.

Vin till ost

Hur ska man tänka när man väljer vin till ost? Det finns lite olika sätt att förhålla sig till sitt val av vin och ost. Den första frågan man kan ställa sig är, vad är viktigast för mig?

 

Vissa lägger mer fokus på osten och vinet ses mer som ett tillbehör för att göra det hela ännu trevligare. Andra tycker att det är valet av vin som är det viktigaste och att osten är till för att man ska ha något gott att mumsa på. Vi ska dyka in lite djupare på dessa två varianter av val av ostbricka och vin.

Osten i fokus

När man är ostälskare vill man gärna att ostarna ska komma till sin rätt och de får inte överskuggas av vinet. De flesta av oss har nog redan provat ost med frukt eller med marmelad till. Detta ger den fina kombinationen av sött och salt som vi skandinaver gillar så mycket. 

 

När man väljer ett vin till ost kan man tänka på samma sätt. Ett sött vin passar till de flesta ostar och förhöjer dessutom ostens smak på samma sätt som en marmelad gör. Vill man prova flera olika ostar men bara ha ett vin till är detta det säkraste sättet att träffa rätt. Här skriver ELLE mat & vin om sin bästa bäst tips till den perfekta ostbrickan.

 

Välj gärna ett vin som gjorts på sent skördade druvor eller druvor med ädelröta. De vinerna har en koncentrerad smak och hög sötma som passar väldigt bra med sältan i många ostar. 

 

Se även: 7 italienska ostar att inte gå miste om

Vinet i fokus

För vinälskare får såklart inte osten tar över smaken av vinet. För att undvika detta bör man tänka på att välja ostar som är lika smakrika som vinet man dricker. Vill man dricka ett rött vin passar det bäst till smakrika hårdostar som Parmesanost eller Västerbottenost. 

 

Det kan vara svårt att para rött vin med ost, så för att vinet riktigt ska komma till sin rätt kan man lägga till lite charkuterier till ostbrickan. Vill man dricka sött vin som exempelvis portvin går det alldeles utmärkt att matcha med en fin Brieost som inte har allt för mycket smak. 

 

Om man vill dricka champagne till ost får man tänka på att champagner har väldigt hög syra. Därför bör man para champagne med ostar som också har hög syra, som getost eller fårost. Samma sak gäller för torra vita viner gjorda på druvor som Riesling, Sauvignon Blanc eller Chardonnay. 

 

Missa inte: Ostens historia och vidare information 

 

Vin med ost uppdukat på en träbricka

De fem bästa vinerna till ost 2021

Valet av vin och ost kan vara svårt eftersom ostarna ofta har så olika karaktärer. Dessutom finns det en hel djungel av viner att välja bland på Systembolaget. En bra utgångspunkt är att para vin och ost som kommer från samma region och land. De har ofta vuxit fram tillsammans på platsen och går därför också väldigt bra ihop. 

 

Här kommer vår topplista med fem utvalda kombinationer mellan vin och ost. Vilken blir din nya favorit?

Delas Les Launes Crozes-Hermitage, Frankrike

Den anrika vinproducenten Delas grundades redan 1835 runt dagens Tournon-sur-Rhône, vid den erkända vinregionen Hermitage i Rhônedalen, Frankrike. De har kvalitativa vingårdar runt Châteauneuf-du-Pape och Hermitage.

 

Vinet Les Launes är gjort på druvan syrah från vinområdet Crozes-Hermitage i norra Rhône. Druvorna skördades för hand. Musten jäses i öppna cementtankar vid 28-32 grader. Här har vi ett fylligt, intensivt och smakrikt vin med en tydlig syra. Pepprig smak med björnbär, hallon och rökta charkuterier.

 

Passar till: halvhårda och hårdostar som Comté and Gruyère.

Langlois Crémant de Loire, Frankrike

Langlois-Château är en vingård i Loire-dalen med anor från 1880-talet. De är speciellt kända för sina mousserande viner, Crémants de Loire, som lagrats extra länge på jästen för att ge ett smakrikare vin. Crémant tillverkas på samma metod som champagne men får inte kallas champagne eftersom vinet inte produceras i regionen Champagne. 

 

Langlois Crémant är gjord på druvorna Chenin Blanc, Chardonnay och Cabernet Franc och har precis som champagne en fin, hög syra. Vinet har legat på jästfällningen i 36 månader och detta ger en brödig, nötig ton till vinet. Förutom detta finns även aromer av gröna äpplen, grapefrukt och mineral.

 

För de som gillar champagne men vill prova något annat är det här vinet ett perfekt alternativ och dessutom snällare mot plånboken.

 

Passar till: Getostar, fårostar eller färskostar.

Gustave Lorentz Gewurztraminer, Frankrike

Vingården Gustave Lorentz grundades redan år 1836 i Alsace och drivs idag av sjätte generationen Lorentz. Av de sju druvor som används i Alsace är Gewurztraminer en av de mest typiska för regionen. I Alsace tillverkas viner oftast efter druva, man använder alltså endast en druvsort per vin. I det här fallet är vinet gjort på 100% Gewurztraminer som är en väldigt aromatisk druva.

 

Dofterna nästan exploderar ut ur glaset och vi hittar aromer som aprikos, gula päron, litchi, rosor och honung. Det här vinet har dessutom lite sötma som passar bra med sältan i osten men också med de frukter och marmelader man kan ha till. 

 

I Alsace dricker man vanligtvis viner på Gewurztraminer till den lokala kittosten från Munster. 

 

Passar till: Kittostar med mycket smak som Munster, Taleggio och Port Salut.

Château Grillon Sauternes, Frankrike

Château Grillon är ett så kallat Sauternes-vin, vilket betyder att det gjorts på druvor angripna av ädelröta. Ädelröta är en mögelsvamp som angriper druvorna genom att sticka små hål på skalen. Detta i sin tur gör att druvorna skrumpnar ihop, vatten dunstar och druvjuicen blir väldigt koncentrerad och söt. 

 

På Château Grillons vinfält finns de perfekta väderförhållandena som krävs för att lyckas få fram den rätta mögelsvampen. De söta vinerna görs traditionellt på druvan Semillon som är extra mottaglig för ädelröta, men även på Sauvignon Blanc och Muscadelle. 

 

Skörden görs alltid för hand då man vill garantera att bara druvor angripna av ädelröta kommer med. Under skörden plockar man därför inte hela klasar utan man skördar druva för druva. Château Grillon är ett sött, vitt vin med toner av aprikos, honung, pomerans och saffran. Eftersom vinet är så sött passar det väldigt bra till riktigt salta ostar till exempel grönmögelostar.

 

Passar till: De flesta ostar men framförallt blå- och grönmögelostar som Roquefort, Stilton och Gorgonzola.

Graham's Six Grapes Reserve Port, Portugal

Graham's har vid flera tillfällen fått fina utmärkelser för sina portviner, som bland annat "The World's Most Admired Port Brand". Idag ägs och drivs vinhuset av familjen Symington i Dourodalen i Portugal. Graham's Six Grapes Reserve är ett portvin, det vill säga, ett sött, rött vin och ett av vinhusets signaturviner.

 

Alla portviner framställs på samma sätt och för att behålla sötman i vinet avbryts jäsningen genom att man tillsätter druvsprit. Därför har portviner ofta högre alkoholhalt än exempelvis söta viner som Sauternes. De flesta portviner är röda men det finns även vit- och roséfärgade. 

 

Graham's Six Grapes Reserve buteljeras relativt ungt för att behålla den fina fräschören i vinet. I doften hittar vi mycket plommon och mörka bär och i smaken samma frukt men också peppar och lakrits. 

 

Passar till: Vitmögelostar och grönmögelostar

Masi Campofiorin, Italien

Masi är en av Italiens mest kända och hyllade vinproducenter. Huvudvingården ligger i distriktet Valpolicella i Italien och har anor som daterar ända tillbaka till 1700-talet. Det må vara så att Masi är mest kända för sina kraftiga Amarone-viner men till ost är Campofiorin det självklara valet. 

 

Metoden för att göra ett Amarone-vin går ut på att man först torkar druvorna innan de pressas. Denna metod ger vinet en riktigt fyllig, smakrik karaktär med en fin rondör och inslag av torkad frukt. För Campofiorin har man delvis använts av den här metoden, 25% av druvorna är halvtorkade innan pressningen. 

 

Campofiorin är därför ett lättare vin än Amarone men har samma kryddiga toner och mörk, mogen frukt. Detta gör det till ett perfekt ostvin!

 

Passar till: Parmigiano Reggiano eller liknande smakrika hårdostar.

Mer ost, smält ost

Är man trött på ostbrickan men ändå sugen på ost kan man prova att göra en fondue. Fondue betyder "smält" på franska och det är precis vad det är - smält ost. Rätten klassas som en schweizisk nationalrätt och består av smält ost och vin som man doppar brödbitar i.

 

Grytan med smältost ställs mitt på bordet och gärna över en låga så att den kan hållas varm. Därefter doppar var och en brödbitar i osten med hjälp av speciella fondue-gafflar. 

 

Ostarna som används till fondue är oftast lagrade ostar gjorda på komjölk som till exempel Gruyère eller Vacherin. 

 

Vill du prova något nytt och annorlunda? Då är ett tips att göra fondue på getost istället - recept på getostfondue hittar du här.

 

Två personer doppar mat i ostfondue.

Fondue och vin

Men vad ska man dricka till? Eftersom rätten består av nästan bara ost, innehåller den också mycket fett och man kan då välja ett vin med mycket syra som hjälper till att lätta upp mellan tuggorna. Ett torrt Rieslingvin från Alsace i Frankrike eller från Rheingau i Tyskland passar därför alldeles utmärkt. 

 

Föredrar man ett lite fylligare vin kan man prova en nötig Chardonnay från Jura i Frankrike eller en fatlagrad Chardonnay från Syd Afrika. Men om man vill dricka rött vin till då? 

 

Det är viktigt att inte välja ett för kraftigt rött vin för det kan lätt ta över och smaken av osten försvinner. Välj istället ett fruktigt och bärigt vin som en Pinot Noir från Chile eller USA eller ett rött vin från Bourgogne, Frankrike. 

 

Taysta arrangerar: Vinprovning med spännande viner och ostar

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS