Vin & mat
Julia S
aug 04, 2021

Vin till kräftor 2021

Letar du efter ett vin till kräftor? Då har du kommit helt rätt! Vi rekommenderar årets bästa viner till kräftskivan, samtliga viner finns att tillgå på Systembolaget. 

 

Nu är det kräftsäsong och med ett riktigt bra vin till kräftor så är det inte mycket som slår denna kombination en ljuvlig sensommarkväll. Vi har listat de bästa vinerna att servera på kräftskivan som höjer smakerna och som också passar perfekt till tillbehören du dukar upp.

 

Här hittar du vita viner, mousserande varianter, champagne och rosé som gör sig alldeles perfekt till kräftskivan. De passar också bra om du har andra skaldjur som till exempel räkor eller hummer. Kräftor och skaldjur passar generellt bra att matcha med friska viner med en aning sötma. Det har att göra med den delikata umamismaken i kräftorna.

 

Letar du efter tips på röda viner? Då delar kocken Madeleine här med sig om goda röda viner till kräftor.

Bästa vita viner till kräftor

Här har vi listat de godaste vita vinerna till kräftskivan 2021 och samtliga viner finns på Systembolaget. Även specifika vintips på just vin till kräftor, räkor och västerbottenpaj.

Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2020, Frankrike | Nr 2185 | 89 kr

Detta vita vin kommer från Frankrike och har ett mycket fruktig smak med inslag av päron, gröna äpplen, krusbär och lime. Detta vin serveras vid cirka 8 grader och passar perfekt till kräftskivan, och till andra rätter av skaldjur, fisk och även sallader. Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie kostar 89 kronor och finns att köpa på Systembolaget.

Mileo Bianco Organic 2020, Italien | Nr 2604 | 89 kr

Från Italien, Sicilien, kommer det här vinet med ungdomlig och mycket frisk smak. Här finns även en liten sötma. Vinet har inslag av päron, honungsmelon, vit persika, citrus och fläder. Det här är ett gott vin till kräftskiva. Det serveras vid 8 - 10 grader och passar till både kräftor och räkor. Vinet finns att köpa på Systembolaget och kostar 89 kronor.

Ruppertsberger Imperial Riesling 2019, Tyskland | Nr 72038 | 99 kr

Riesling till kräftor är en god idé. Denna från Pfalz i Tyskland har en fruktig, frisk smak av gula äpplen, ananas, honung, citron och nektarin. Det är också ett god variant att servera på kräftskivan. Vinet passar också till andra skaldjursrätter, till fisk och till sallad. Det serveras vid cirka 8 grader. Ruppertsberger Imperial Riesling kostar 99 kronor och du köper det på Systembolaget.

Stoneleigh Riesling 2020, Nya Zeeland | Nr 6498 | 99 kr

Denna Riesling kommer från Nya Zeeland, närmare bestämt från Marlborough. Detta vin är också mycket friskt med en nyanserad, aromatisk smak. Här finns inslag av gröna äpplen, krusbär, honungsmelon, lime och en viss sötma. Doften är aromatisk och har också inslag av persika, limeskal och mineral. Stoneleigh Riesling passar som aperitif eller till kräftor och Västerbottenpaj. Det serveras vid cirka 8 grader. Du kan köpa det här vinet för 99 kronor på Systembolaget.

Aphros Loureiro 2020, Portugal | Nr 3932 | 134 kr

Från Vinho Verde i Portugal kommer detta vita vin som är fruktigt och friskt. I smaken finns inslag av gula päron, persika, ananas, mineral och citron. Doften har även inslag av äppelblommor och galiamelon. Aphros Loureiro serveras vid 8 - 10 grader till vitlöksgratinerade kräftor och räkor. Det här vinet finns att köpa på Systembolaget och det kostar 134 kronor.

 

Läs också: Vinerna som passar perfekt till grillat

Två glas vitt vin som på en kräftskiva skålar.

Rosé och mousserande vin till kräftor

Älskar du rosévin och bubbel? Det gör vi också! Men vilket rosévin och mousserande vin passar bäst till kräftor?

Berne Inspiration 2020, Frankrike | Nr 2607 | 139 kr

Rosévin till kräftor är också ett bra val. Detta rosévin kommer från Provence i Frankrike. Det är härligt bärigt, med frisk smak med inslag av rabarber, örter, smultron, hallon och blodgrapefrukt. Det passar perfekt att servera i sommar på kräftskivan. Vinet serveras vid 8-10 grader och passar också till räkor och västerbottenpaj. Det här vinet finns på Systembolaget och kostar 139 kronor.

Puy Chéri Syrah Rosé 2020, Frankrike | Nr 2209 | 229 kr

Puy Chéri Syrah Rosé kommer från Languedoc-Roussillon i Frankrike. Vinet har en bärig och ungdomlig smak med inslag av smultron, hallon, örter och blodgrapefrukt. Detta boxvin till kräftor serveras med fördel vid cirka 8 grader och passar till kräftorna, men även fiskrätter och sallader. Vinet kostar 229 kronor och finns på Systembolaget.

Alvaroni Cava Brut Organic, Spanien | Nr 77104 | 79 kr

Det här vinet kommer från Spanien och har en fruktig smak med inslag av gröna äpplen, örter, honungsmelon, vingummi och citrus. Alvaroni Cava Brut Organic serveras vid cirka 8 grader och passar skaldjur såsom kräftor och räkor och rätter av fisk. Detta vita mousserande vin kostar 79 kronor och finns att köpa på Systembolaget.

Charles de Fère Blanc de Blancs Brut, Frankrike | Nr 7425 | 79 kr

Detta vita, mousserande vin kommer från Frankrike. Det har en torr, frisk och fruktig smak där gröna äpplen, kex och grapefrukt tar sig in. Vinet passar till aperitif eller till rätter av skaldjur och fisk. Det serveras vid 6-8 grader. Charles de Fère Blanc de Blancs Brut kostar 79 kronor och finns att köpa på Systembolaget.

André Clouet Grande Réserve, Frankrike | Nr 7686 | 299 kr

Denna champagne från Champagne i Frankrike är fruktig och frisk med en smak med inslag av röda äpplen, rostat bröd, mineral, nötter och apelsin. Det passar som aperitif men även perfekt till rätter av fisk och skaldjur. Det serveras med fördel vid 8-10 grader. André Clouet Grande Réserve kostar 299 kronor och finns att köpa på Systembolaget.

Att kombinera skaldjur och vin

Skaldjur, som kräftor, räkor och hummer, innehåller nämligen umami, en av våra fem grundsmaker. Umami kan du också känna smaken av i till exempel fet fisk, svamp och ostar. Denna smak lyfts med friska drycker och en rätt eller ingrediens med umami blir ofta en god kombination med en frisk dryck.

 

Umamismaken är dock inte särskilt angenäm ihop med strävheten och fatkaraktären som återfinns i röda viner, så när det vankas kräftskiva är det en bra idé att satsa på ett vitt vin till kräftor. Ett mousserande vin till kräftor eller ett rosévin kan dock också vara goda att dricka till. De kan faktiskt göra sig lite extra bra till tillbehören på kräftskivan, som till exempel pajer och ostar.

 

Missa inte: Populära trenden - naturvin

Sötma möter sälta

Kräftor har tillsammans med umamismaken också en sälta och en syrlighet. Sältan gör att en drycks sötma, beska och friskhet tenderar att försvinna en aning. Det gör också att drycken känns mindre sträv och mindre besk. 

 

Gillar du viner med en viss sötma så är ett sådant vin till kräftor och räckor heller ingen dum idé. Har du gratinerade skaldjur på bordet så kan ett vin med lite sötma vara gott till. Också ostar som ofta har en lite salt smak kan göra sig mycket bra ihop med ett vin där det finns en aning sötma. Prova gärna detta recept på gratinerade skaldjur med god Västerbottensost.

Gratinerade skaldjur med Västerbottensost.

Friskt vin höjer upplevelsen

Syra finns också i kräftor och annan mat som vinäger, citron och tomater. När man pratar om syra i olika drycker menar man friska drycker. Syra i maten gör att drycken känns mindre frisk, och liksom sältan som gör att en drycks sötma, beska och friskhet försvinner så kommer även syran att göra att beskheten, strävheten och sötman gör sig mindre märkvärdig.


Att välja ett tyngre, fylligare vin kan göra att smakerna helt enkelt inte blir de ultimata. Men ett friskt vin kompenserar alltså och gör att drycken inte känns platt utan att smakerna tillsammans höjer upplevelsen.

Att kombinera aromer

Vi har diskuterat smaker men även olika aromer kan ha att göra med hur bra man tycker att mat och dryck passar ihop. Detta skiljer sig dock lite när man pratar om grundsmaker, kombinationen av aromer är ingen direkt vetenskap.

Inga rätt eller fel

Hur man tycker att något smakar ihop har att göra med våra egna preferenser, så det går inte att säga att någon är rätt eller fel. Dock kan aromer som liknar varandra ofta upplevas som att de passar bra ihop.


Ett friskt, vitt vin passar ofta bra med färska skaldjur och ostron. Vinets mineraltoner ger en bra match. På samma sätt kan ett fatlagrat vin passa till grillat kött, ett rött vin göra sig bra med svamp och ett dessertvin som madeira med lite bränd, nötig smak utgöra en god kombination ihop med nötdesserter. Cider och must där det återfinns äpple går därmed bra ihop med rätter som har äpple i sig.

Prova dig fram

Du får testa dig fram och kanske hittar du någon egen favorit på smakkombination! Det är också spännande att testa och kanske hitta kontraster. Ett körsbärsvin kan göra sig mycket gott ihop med en efterrätt med mörk choklad, och en torr porter eller en gueuze kan bli en ypperlig kombination ihop med ostron.

 

Även öl kan passa fint till kräftorna. I den här artikeln kommer vi inte gå in på detta. Letar du efter några riktigt bra öler till kräftskivan så se till att inte missa Allt om Vins ölexperter Petur Olafsson och Fredrik Berggrens bästa öltips till kräftskivan.

Vin till kräftor

När du väljer vin till kräftskivan är det alltså en god idé med ett friskt vin utan fatkaraktär. Det gäller också om du har andra skaldjur som räkor, hummer, et cetera, men självklart får du känna in lite själv och välja det som du gillar allra mest.

 

Har du gratinerade skaldjur så kan det dock smaka bra med ett lite fylligare, smakrikt vitt vin med lite fatkaraktär. Gillar du en viss sötma i ditt vin så passar det utmärkt. Ska du duka upp med flera tillbehör på bordet som till exempel västerbottenpaj så finns det goda mousserande viner som kan lyfta smakerna. 

 

Se även: Godaste receptet på västerbottenpaj


Välj mellan friska och fruktiga vinvarianter, eller druviga och blommiga viner. Det här var vår lista på vin till kräftor 2021: vitt vin till kräftor, mousserande vin samt rosévin till kräftor. 

 

Vet du någon mer som gillar kräftor och vin? Dela gärna artikeln!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS