Vin till indisk mat | Matchande viner till det indiska köket
Ett glas vitt vin tillsammans med en indisk gryta
Vin & mat
Simone S
Jun 02, 2023

Vin till indisk mat

Är du ute efter ett gott vin till indisk mat? Då har du hittat till rätt artikel. I denna artikel går vi igenom den indiska matens historia, samt ger tips på 5 goda viner att servera till din indiska favoriträtt.

 

Det indiska köket är väldigt populärt på grund av sina kryddiga smaker och goda grytor. Varje region har sina egna traditioner, religioner och kultur som påverkar dess mat.

 

Något som är gemensamt för all indisk matlagning är den stora mängden av kryddor som använts i grytor och andra rätter. Koriander, vitlök, spiskummin, gurkmeja, chilipulver och ingefära är de vanligaste och viktigaste kryddorna i det indiska köket. 

 

Är du nyfiken på att laga egen indisk mat hemma? Då har ICA Christine tagit fram några goda recept på indisk mat.

 

Olika kryddor som är populära i det indiska köket

Topp 5: Bästa viner till indisk mat

Här nedan är vår lista över de godaste vinerna till indisk mat. Eftersom den indiska maten är godast att kombineras till vita viner, består listan till mestadels av viner gjort på gröna druvor. Dock så har vi med ett riktigt gott rött vin som passar utmärkt. 

 

Är du nyfiken på indiska viner? Då kommer vinexperten Jeanette Gardner skrivit en artikel allt om indiska viner.

1. Tommasi Adorato Appassionato, 2021, Italien | Nr 2147 | 109 kr

Först ut på listan har vi ett strålande vin till vindaloo. Vindaloo är en tomatbaserad gryta som oftast är gjord på fläsk eller kyckling. 

 

Vinet har en druvig smak med inslag av päron, persika samt äppelblommor. Vinet har lite sötma som går hand i hand med den kryddstarka grytan. Det här vinet ska helst serveras vid 8-10°C och är utsökt att servera som sällskapsdryck.

 

Vinet hittar du på Systembolaget för 109 kronor. 

 

Två glas av vitt vin och ett glas rött vin

2. Kloster Eberbach Riesling Kabinett, 2022, Tyskland | Nr 5810 | 119 kr

Näst på tur är ett riesling från Tyskland. Detta vin är det perfekta alternativet till en klassisk palak paneer. Även till en kryddstark rätt såsom en traditionell tikka masala.

 

I det här vinet finns det inslag av honungsmelon, päron och gula äpplen. Det har även en underton av lime och persika. 

 

Vinets fruktighet och friskhet gör så att den kombineras med hettan i tikka masalan på ett riktigt gott sätt. Eftersom palak paneer är en örtbaserad gryta, passar vinets friskhet även här. 

 

Du hittar detta goda vin på Systembolaget för 119 kronor.

 

Se även: Allt om spanskt vin

3. Chianti del Barone Ricasoli, 2021, Italien | Nr 2700 | 109 kr

Nu har vi kommit till det röda vinet, vi vill rekommendera till indisk mat. Det kan vara svårt att matcha rött vin med indiskt eftersom röda viner oftast har en strävhet i sig och den förstärks av hettan i den indiska maten. 

 

När det kommer till röda viner är chianti ett toppen val. Deras struktur är vanligtvis mer fruktig och inte lika sträva som andra röda viner. Det här vinet har en fruktig smak med inslag av körsbär, hallon, blodapelsin och vanilj. 

 

När det gäller att kombinera chianti tillsammans med indisk mat är det bäst att fokusera på mildare och smakrika rätter, såsom kyckling tandoori. Vinets syra bidrar till att balansera rättens fethet och kryddighet.

4. Pegasus Bay Riesling, 2019, Nya Zealand | Nr 92165 | 198 kr

Här har vi ytterligare en riesling, den här gången från Nya Zealand. Detta vin har inslag av bland annat gula päron och honung. 

 

Det här vinet fungerar särskilt bra med lite sötare eller mildare indiska rätter, exempelvis korma. Vinets höga syra hjälper till med att rensa och fräscha upp smakläkarna mellan tuggor av kryddstark mat. 

 

Vinet finns på Systembolaget för 198 kronor.

 

Ett glas mousserande vin hälls i ett glas från en flaska

5. Villa Wolf Pinot Noir Rosé, 2022, Tyskland | Nr 92310 | 129 kr

Sist men inte minst har vi ett rosévin perfekt till en kyckling tikka masala eller till krispiga samosas. I vinet finns det hintar av smultron, rabarber och hallon. 

 

Rosé är ett utmärkt val till indisk mat eftersom, syran i rosévinet kan bidra till att mildra hetta och sötman kan skapa en trevlig kontrast till kryddighet. Det här vinet kan du hitta på Systembolaget för prisvärda 129 kronor.

Kombinera vin med indisk mat

Indisk mat bjuder ofta på mycket smak och lite lätt hetta. Därför är vita viner med lite sötma eller rosé som tonar ner hettan, det bästa valet. 

 

Det kan verka utmanande att kombinera rätt vin till indisk mat, men det finns vissa viktiga element att tänka på när du ska matcha vin till indisk mat. Den första saken som är viktigt att tänka på är typen av sås som rätten innehåller. I det indiska köket finns det såser som är rika, tomatbaserade, örtiga gröna eller lätta och krämiga. 

 

Såser som är tomatbaserade passar utmärkt till ett glas vitt vin som kompletterar rättens syra. Även en fruktig eller bärig rosé är ett utmärkt val. Däremot är ett glas rött vin framför allt ett vin gjort på barbera ett gott alternativ till en gräddbaserad sås. Till gröna och örtiga såser är det vitt vin som gäller, främst ett vin gjort på sauvignon blanc eller riesling.

 

Det är även viktigt att tänka på rättens kryddighet. För att motverka kryddigheten i en rätt är det enklast att välja ett vin som har lägre alkoholhalt och en sötma. Till en mild rätt fungerar det utmärkt att servera viner som är halvtorra. 

 

Den sista viktiga saken att tänka på är vilket protein som rätten innehåller. En pinot noir eller en god shiraz passar utmärkt till en curry gjort med kött, medan rätter som innehåller kyckling, fisk eller vegetariska matchar bäst med ett vitt vin, exempelvis riesling eller pinot gris. 

 

Missa inte: Bäst vin till tacosen

 

Två krispiga samosas tillsammans med rödlök och sallad

Historien kring indisk mat

Det indiska köket går tillbaka till 1500-talet. Potatis, morötter, te och kaffe introducerades till den indiska matkulturen under den brittiska kolonialtiden. 

 

Å andra sidan påverkade det indiska köket också det brittiska köket, med rätter som chicken tikka masala och biryani, allt eftersom de blev populära i Storbritannien. Hinduer tenderar att vara vegetarianer, medan muslimer tenderar att äta kötträtter, även om fläsk är förbjudet. 

 

Indisk mat har influerats av bland annat det mongoliska, persiska och kinesiska köket. Med tiden har indisk mat utvecklats och expanderat. Nya element har blivit en del av den indiska matkulturen och skapat helt nya rätter. 

 

Idag avnjuts det indiska köket över hela världen, med indiska restauranger och food trucks som blir allt mer populära i städer runt om i världen.

Vin till indisk mat

Vin och indisk mat är inte alltid en enkel kombination. Här är det viktigt att tänka på, sås, kryddhet och protein. 

 

Vita viner kompletterar rättens syra och är även det bästa alternativet när du ska matcha vin med indisk mat. Men det finns även röda viner som är goda till indisk mat, då rekomenderar vi chianti eller en shiraz. 

 

Nästa gång du är ute efter ett vin och ska även äta indisk mat, vet du nu vad du ska leta efter. 

 

Köp nu: Bjud vänner eller partner på en spännande vinprovning.

Kommentarer (+0)

LÄMNA KOMMENTAR

NYHETSBREV

BETLANINGSALTERNATIV

visamastercardmaestroklarnaswish

HANDLA SÄKERT

trygg-ehandelmastercard-secureverified-by-visa

FÖLJ OSS