Vin & mat
Skribent Göran
Jun 07, 2019

Vin till grillat: Topp 5 bästa vinerna till grillsäsongen 2019

Med sommaren runt hörnet så börjar suget efter en av våra käraste traditioner att göra sig påmind, grillad mat med gott vin! För vad passar väl bättre en sval sommarkväll än en härlig grillmiddag med vänner och familj. Men vilka viner passar bäst till grillat? Och är det rött eller vitt vin som passar bäst? Vi tipsar om hur du kan matcha ditt vinval för att på bästa sätt framhäva smakerna.

 

Oavsett vad du väljer att lägga på grillen, om det nu är en god bit kött, fisk eller halloumi, så finns det alltid ett gott vin som passar till. Med vår topp 5-lista med de bästa vinerna till grillsäsongen 2019 så kan det nästan inte bli enklare. Följ med! Här har Systembolaget gjort en lathund, för olika typer av vin till grillat.Vi kikade igenom deras guide och den var faktiskt rätt bra! Alla våra vinval fanns med där.

Fem viner till grillat

När det gäller att kombinera vin tillsammans med grillad mat så finns det mycket att ha i åtanke. Utöver vad för slags kött du vill servera, oavsett om det är nöt, fläsk, fisk eller fågel, så spelar också tillbehören, liksom eventuella marinader och kryddor in när det gäller att kombinera smaker. Här kommer våra fem bästa vintips för att hitta den godaste kombinationen mellan vin till grillat nu till sommaren 2019. Inför sommaren håller trenden i sig med mousserade viner. 

 

Både kändisar och sommelierer är helt tagna av viner som Prosecco, Champagne och kanske inte minst Franciacorta. Men efterfrågan ökar även för mousserande viner utanför den gamla vinvärlden: Ungern, Sydafrika och New Zeeland. Allt som bubblar är på tapeten! Mousserande vin passar perfekt till chiliheta och kryddstarka rätter. Med andra ord, barbecue! Desto fetare, hetare och kryddigare maträtt desto bättre passar det.

 

1. Alain Brumont Château Bouscassé  Nr 2204

Alain Brumont har blivit utsedd till en av de bästa vinmakarna i världen och är en vinikon både i Frankrike och utomlands. Vinet kommer från populära vinregionen Madiran och är gjord på 50% tannat, 26% cabernet sauvignon och 24% cabernet franc. Det här är en riktig smakbomb, ett fylligt rött vin med frisk syra och tydlig strävhet tillsammans med mycket smak av plommon, svarta vinbär, viol, peppar och lagerblad. Pris: 159 kr. 

 

Château Bouscassé matchar perfekt till grillad entrecôte. Du behöver endast salta och peppra köttet, gärna en stund innan grillningen så att saltet hinner tränga sig in på djupet. Minst två timmar innan grillning.  Servera den saftiga entrecôten med grillade grönsaker, mandelpotatispuré och gräddsås.

 

2. Marques de Murrieta Reserva Nr 2612

Från byn Rioja i Spanien kommer detta röda vin med smak av fatkaraktär och inslag av katrinplommon, dill, russin, mörk choklad, russin, tobak och vanilj.  Pris: 175 kr. 

 

Vinet smakar riktigt gott tillsammans med grillat lam, men också nötkött och vilt. Om du är jägare, kan du alltid servera vinet med grillat vildsvin! Vinet passar väldigt bra till grillad lammfilé med rosmarin och timjan. Det är väldigt enkelt att grilla och svårt att misslyckats med. Det är bara att massera lammfilén med olivolja, örter, flingsalt och grovmalen svartpeppar. Grilla vardera sida i 2-3 minuter och låt sedan ligga kvar på eftervärmen, på sidan av grillen, i cirka 10 minuter. Servera tillsammans med fetagratinerade rotsaker.

 

3. Fruitière Vinicole d' Arbois Côtes du Jura Nr 2292 (vitt vin)

Ett smakrikt franskt vitt vin från producent Fruitière Vinicole d' Arbois som har sina odlingar i bergsbyn Côtes du Jura, känt för sina ekade vita viner. Det här är ett väldigt friskt och fräscht vitt vin med smak av äpplen, citron, nötter och mineral. Pris: 119 kr. 

 

Perfekt vin till Souvlaki. Tänd grillen, skär upp kyckling och fläskfilé till kuber och trä på spett. Kläm lite citronsaft på det grillade köttet och servera med klyftpotatis, grekisk bondsallad och tzatziki.

 

4. Domaine de la Pirolette Saint Amour Nr 92234

Domaine de la Pirolette Saint Amour är ett lätt rött vin från Beaujolais i Frankrike och görs på druvan Gamay. Det här är ett uppfriskande vin med tydlig syra och mild strävhet. God bärig smak av blåbär, skogshallon och björnbär tillsammans med örter. Pris 169 kr. 

 

Vinet matchar perfekt till grillad tonfisk! När du grillar tonfisk så måste grillen vara extra varm, vi rekommenderar därför kolgrill. Massera fisken med olivolja, salt och sichuanpeppar. Grilla vardera sida i ca 2 minuter, mitten ska vara rå annars blir tonfisk lätt torr. Servera fisken tillsammans med saffranscouscous och pico de gallo.

 

5.  Kreinbacher Brut Nature Nr 97054 (mousserande vin)

Det här mousserande vinet från Ungern har en något brödig och frisk smak av äpplen, apelsin, citrus och mandel. Väldigt hög kvalitet för priset: Pris: 179 kr. 

 

Prova Kreinbacher till grillad lax med lime och chili! Fet fisk, syra och lite heta. Det blir en perfekt matchning. Servera till en krämig citronrisotto. Det här blir en riktig festmåltid! Bubblet hjälper till att rensa bort det feta samt dämpar chilihettan från fisken. Vill du hellre ha vitt vin? Då passar även en Soave bra. Tips! Grilla laxen med skinnet kvar, det håller ihop laxen bättre. Läs också: De 10 bästa mousserade vinerna 2019   

 

Grill utomhus med oxfilé och fläskfilé och grönsaker

Vin till grillat kött

Det finns mycket att välja bland när det kommer till att kombinera vin med kött, men en tumregel är att ju magrare köttet är desto lättare vin vill du matcha med. Nötkött med kraftigare viner och kyckling samt fläskfilé med lättare viner. Rött vin är för många en självklarhet till kött och när du väljer vin till rökt kött så får röda viner gärna vara fruktiga och inte alltför sträva. Viner gjort på druvan Pinotage med sina fruktig toner och smak av rökta charkuterier är ett klassiskt val till grillat. Maträtter med rika smaker, som exempelvis revbensspjäll, kombineras med fördel till smakrikare viner. Men, hur du smaksätter ditt kött kan också påverka valet av vin. 

 

Väljer du söta marinader och grillsåser så brukar vita och röda viner med en trevlig fruktsötma fungera bäst. Men om du å andra sidan väljer heta eller kryddstarka marinader så behöver du ett vin med högre syra som hjälper till att dämpa hettan. Tips! Om du ska grilla kött som ska vara delvis medium rare eller rare, använd kolgrill för bästa resultat! Kolgrill blir mycket varmare och därmed behöver du bara grilla några minuter på vardera sida. För dig som enbart är ute efter röda viner till grillat, här tipsar sommelier Andreas Grube om just rött vin till grillat kött. 

 

Grillat lamm

Lamm kan lätt kombineras med både rött, vitt och rosé. Lägg särskild vikt på hur du kombinerar vinet med tillbehören. En mustig lammgryta eller lammracks passar till exempel bäst tillsammans med ett kraftfullt rött vin som till exempel en Rioja, medan en grekisk rätt som kryddiga lammburgare med feta och oliver passar bättre med ett lätt rött vin från Rhône i södra Frankrike eller ett vitt vin med frisk syra som en Sauvignon blanc från Kalifornien. Vid lite sötare eller kryddigare smaker passar en Shiraz från Australien, annars är Syrah ett klassisk druva att kombinera med just lamm.

 

Grillat fläskfilé

Precis som vid många andra typer av kött så influeras valet av vin mycket av kryddningen och tillbehören när det gäller fläsk. Serveras vinet på ett mer traditionellt sätt med potatis, svamp och sås så passar ett torrt, fylligt och smakrikt vitt vin Prova en Chardonnay från Kalifornien eller Stellenbosch. Serverar du däremot ditt fläsk tillsammans med inslag av lime och kryddor så kan ett fylligt och smakrikt ekfatslagrat vin passa bättre som Chenin blanc från Sydafrika , eller varför inte ett mindre fylligt rött vin? Dessvärre är mycket fläskkött idag väldigt magert. vilket gör att det inte passar lika bra till röda viner. Vill man trots allt ändå dricka rött vin till fläsk så passar lätta viner såsom Pinot Noir riktigt fint. Ska du marinera köttet så är vin gjort på druvan Zinfandel ett bra val.

 

Grillad entrecôte eller oxfilé

Till nötkött så kan det aldrig bli fel med ett rött vin! Gärna ett vin med bra struktur, djup fruktsmak och syra. Tanniner är absolut inga problem då det slipas ner av fettet i köttet och i tillbehören, som en god sås eller gratäng. Kraftiga vita viner passar även bra till nöt kött. Viner gjort på druvan Cabernet Sauvignon är det klassiska valet till en god stek med bearnaisesås! 

 

Du hittar denna druva i hela världen. Men i franska Bordeaux och italienska Toscana hittar du framförallt mer återhållsamma viner som passar perfekt till just en enklare rätt med grillad entrecôte eller oxfilé som endast saltats och peppras lätt och serverats tillsammans med enklare tillbehör. 

 

Ska du servera din stek tillsammans med potatisgratäng? Då passar druvan Aglianico från södra Italien riktigt fint! Om du ska servera din stek till en risotto med svamp och tryffel så är vinet Barolo från norra Italien det självklara valet. 

 

Ska du däremot grilla med marinad och använda söta såser så passar viner från amerikanska Napa valley, australienska Coonawarra och argentinska Mendoza mycket bättre. Dessa viner tenderar att vara fylligare, smakrikare och ha mer fruktsötma. De är riktigt bra barbeque-viner! Ska du ha en grillad stek som du masserar med olika örter eller ska du grilla viltkött? Då passar druvan Malbec perfekt!

Bästa vinerna till grillad fågel

Grillad kyckling som är lite mildare i smaken än kött brukar smaka bäst parat med mindre fylliga, kryddiga och mustiga rödviner som ett fruktigt och smakrikt vitt vin. Om du ska ha till grillade grönsaker så kan ekat vitt vin passa ypperligt. Här tipsar vinexperten Gunilla Hultgren Karell om hur du matchar vin med grillade grönsaker.

Grillad kyckling

 

Det klassiska valet till grillad kyckling är smakrika och medelfylliga röda viner från druvan Zinfandel eller Shriaz. De passar perfekt grillat och barbequesås. Men ska du ha en mer elegant måltid så passar ett rött Rhônevin mycket bättre. Vitt vin passar även bra till grillat kyckling. Grillad kyckling med gräddsås och rostad potatis paras generellt bäst med ett medelfylligt, fruktigt vitt vin som Chateauneuf-du-Pape Blanc. Medans kycklingburgare med srirachamajjo och klyftpotatis passar perfekt till ett smakrikt vitt vin gjort på druvan Pinot gris.

 

Grillad anka

Det är lätt att tro att anka har en hel del gemensamt med kalkon när det gäller att matcha vin, men då kan man tyvärr inte ha mer fel. Anka är svårare att välja vin till då den till skillnad från kalkon är mer fet och smakrik. Många gånger är tricket att kombinera vinet tillsammans med såsen som du serverar till ankan. Det finns så många viner att välja på att det är lätt att bli förvirrad. Med det sagt så är ändå Bourgogne och Zinfandel för röda viner och Riesling för vita viner alltid bra att matcha tillsammans med anka. Se även: Vintips till olika maträtter med kyckling, anka och kalkon

Grillade fiskar på grillen med rök som omger dem

Vintips till grillad fisk och skaldjur

Uttrycket ”rött till kött och vitt till fisk” är något som vi nog kan lägga på hyllan då det inte nödvändigtvis stämmer. Hittar du rätt smakkombinationer så finns det inget som säger att rött inte skulle smaka gott till fisk och skaldjur. Framförallt de kraftigaste fiskrätterna smakar gott tillsammans med ett rosé eller ett svalt rött vin. 

 

Annars rekommenderas ett vitt vin som fostrats på trä då den rostade  ekfatskaraktären smakar fint tillsammans med de rökiga tonerna som du får från en kolgrill. 

 

Fiskspett är alltid intressant och smakrikt att lägga på grillen. Vitt vin med hög syra möter också sältan i skaldjur och fet fisk på ett gott sätt. Rökt och grillad fisk passar riktigt fint med ett äldre vitt vin utav druvan riesling. Där finner vi tydliga toner av petroleum som matchar fint med rökigheten i fisken.

Grillad tonfisk

 

När det gäller grillad tonfisk så kan du med lätthet kombinera den med ett rött vin som smakar gott tillsammans med den matigare smaken som tonfisk får efter grillning. Dock inte ett för tungt vin som lätt kan ta över och bli för dominant. Ett ungt lätt och fruktigt rött vin som ett vin gjort på druvan Gamay från Beaujolais, Pinot Noir från Bourgogne eller Barbera från Alba passar alla väldigt bra. För vita viner är det Grüner Veltliner eller vit Grenache som gäller. Ska du glasera eller marinera tonfisken samt ha till sås med mycket syra, tänk lime och citron? Då rekommenderas ett syrligt vitt vin som Chablis.

 

Grillad vit fisk

Mager fisk som torsk eller sej funkar bättre tillsammans med ett lättare vin som inte överskuggar de diskreta smakerna som annars lätt domineras av lite tyngre smakrikare viner. Lättare viner som Chablis eller Gruner Veltliner från Österrike smakar gott tillsammans med lite magrare fisksorter. Men precis som med kött så beror det också lite på vad du väljer för tillbehör till rätten. Det finns inga facit, så var inte rädd för att experimentera! Ska du äta fisktacos och letar efter det prefekt vinet? Då har vi det till dig! Folklore Albariño kommer från Rías Baixas i Spanien är ett lätt vitt vin med tydlig syra och smak av ananas, lime och mineral. Med andra ord, perfekt till fisktacos eller vegetarisk tacos! 

 

Missa inte:Vintips! Röda viner till grillad lax och annan fisk

 

Grillade skaldjur

Till skaldjur passar rosévin och vittvin perfekt! Grillad räkspett och Chimichurri (som för övrigt passar till allt grillat) passar perfekt ihop med en Sauvignon blanc från Nya Zeeland. Till hummer smakar en god klassisk fransk champagne eller bourgogne gott, medan till krabba matchar du bäst något torrt och friskt vin, gärna på druvan riesling. Grillar du däremot ostron så brukar de funka bäst tillsammans med ett lite fruktigare vin, så som en chablis eller ett vin gjort på sauvignon blanc.

Godaste vinet till grillad Halloumi

Till grillad Halloumi kan du dricka vitt vin, lätt rött vin och mousserande vin. Ett lätt rött vin passar till tyngre Halloumirätter såsom en salsa, BBQ Halloumi wrap med grönkålsslaw. Prova en lätt Pinot Noir från Tyskland  (aka Spätburgunder) eller en Dolcetto från Alba, Italien. 

 

Ska du äta grillad Halloumi med en lättare sallad. Då passar det bättre med ett vitt vin som Soave, Riesling från Tyskland eller en frisk Sauvignon Blanc. Något riktigt gott är Cava till en fräsch halloumiburgare med koriander och limeaioli.

 

 Saknar du tips på några specifika maträtter? Då hittar du här ännu fler vintips från sommelieren Malin Turunen som har sammanställt flera viner till olika grillrätter. Lycka till med grillandet nu i sommar!

Mer om sommarens bästa viner!

Vill du veta ännu mer om årets trender eller hur du kan kombinera mat och dryck på bästa sätt, så är du välkommen till någon av våra vinprovningar. Under en kväll guidas du av en personlig vinmästare och efter provningen har du garanterat många fler idéer för sommarens måltider. Låter det intressant? Då har du här allt du behöver veta om vår vinprovning.   Gillade du inlägget? Dela den då gärna med någon som älskar grillat ?

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS