Vin & mat
Simone S
mar 17, 2023

Vin till dessert

Letar du efter ett vin till dessert? Då har du kommit helt rätt! Vi rekommenderar årets bästa viner till desserten, samtliga viner finns att tillgå på Systembolaget. Vi har tagit fram det godaste vita och röda vinet till desserten, samt goda alkoholfria viner till efterrätt. 

 

Här hittar du vita viner, mousserande varianter, röda viner samt rosé som gör sig alldeles perfekt till en dessert. Du får tips på viner till den italienska favoriten tiramisu och det perfekta vinet att servera till en ljuvlig pannacotta. 

 

Vill du få tips på några desserter? Då har Arla en lista över 9 goda desserter att göra hemma.

 

Att tänka på

När du ska välja vin till dessert, är det viktigt att välja en dryck som har rätt mängd fyllighet jämfört med efterrättens vikt. Det är bäst att till exempel välja ett lättare dessertvin för att passa ihop med en lättare sorbet. 

 

En desserts styrka beror på vilka ingredienser vi använder, hur vi lagar den och vilka tillbehör som används, men viktigast av allt, hur söt den är. Det är viktigt att välja ett vin som har mer sötma. Om vinet inte matchar dessertens sötma kommer det att smaka bittert. 

 

En annan sak att tänka på är att de krämiga ingredienserna i många desserter kan göra så att rätten känns tjockare. Det vill säga en glass eller parfait gjord på jordgubbar kommer att ha en starkare smak än en sorbet som är gjord på samma bär. Dessertviner bestäms till stor del av sötma, eftersom ett sött vin anses vara fylligare, men andra faktorer som druvsort, tillverkningsprocess, ålder och alkoholhalt kan också påverka det. 

 

Viner med inslag av choklad passar bäst till chokladdesserter, nötiga desserter passar fint med nötiga viner. Vin med bärsmak matchar desserter fulla av bär. Till desserter med mycket frukt och syra, se till att välja vin med hög naturlig syra.

 

Se även: Bästa receptet på dammsugare 2023

Vin till tiramisu

Tiramisu är en klassisk dessert från det italienska köket. Originalreceptet innehåller ett lager av kaffeindränkta savoiardikex täckta med en kräm gjord av mascarpone, ägg och socker. Kakan innehåller även någon sort av likör eller konjak. Osötat kakaopulver strös sedan ovanpå krämen. Kakao, mascarpone och framför allt kaffe är ingredienser som inte är lätta att kombinera med vin.

 

När du ska välja ett vin till denna dessert är det viktigt att tänka på dess krämighet. Tiramisu är en söt dessert, trots sin kaffesmak, därför är det viktigt att välja ett sött vin. 

 

Vi rekommenderar därför vinet Justino’s madeira Malvasia 10 years, Portugal, nr 93184, 352 kr. Detta vin går utmärkt att servera till kakan, men är också god att tillsätta i desserten. Vinet har en söt smak med hintar av torkade fikon, muscovadosocker samt choklad. Utöver dessa smaker finner du även inslag av kanel, nötter och apelsin. Vinet går hand i hand med smakerna från kakan och kombinationen mellan vinet och kakan är utsökt.

 

Om du vill baka dig en egen dessert med vin som innehåll, så har Elle tips på 3 efterrätter med champagne som huvudingrediens.

 

 

Vin till pannacotta

Pannacotta är en italiensk dessert gjord på grädde, mjölk och gelatin. Den serveras vanligtvis med en fruktsås. 

 

Att välja ett vin till en pannacotta kan vara knepigt på grund av dessertens krämiga konsistens och sötma. En bra tumregel är att para ihop pannacottan med ett vin som är sötare än efterrätten. För att lätta upp efterrättens feta konsistens skulle ett sött färskt vitt vin med bubblor vara idealiskt. Dessutom har vita viner vanligtvis aromer som kompletterar bärsmaker.

 

Av den anledningen är det bästa vinet till en pannacotta Moscato d’Asti Gianni Doglia, 2022, Italien, nr 7925. Friskheten och sötman i vinet går hand i hand med den söta desserten. I vinet finner du inslag av päron, vit persika samt fläder. Hintar av litchi, honung och mandarin finns även i vinet. 

 

Du hittar vinet på systembolaget för 95 kronor. 

 

Läs också: Det bästa macaronsrecept 2023

Vin till cheesecake

Cheesecake är en söt dessert som består av ett eller flera lager. Det huvudsakliga och tjockaste lagret består av en blandning av en mjuk färskost, ägg och socker. Om det finns ett bottenlager består det oftast av en skorpa eller botten gjord av krossade kakor, eller ibland sockerkaka.

 

Till en cheesecake rekommenderas ett sött vitt vin med eller utan bubblor. Av den här anledningen är Château du Levant, 2020, Frankrike, nr 4153, perfekt till en cheesecake. Vinet är ett vitt vin från Bordeaux. Det har en frisk smak med inslag av bland annat torkad annans, honung och saffran. Smaken i vinet binder ihop sig med cheesecaken utsökt, och lyfter dessertens smaker.

 

Är du ute efter ett vin till en citron cheesecake rekommenderar vi vinet La Salle Muscat Viognier Chenin Blanc, USA nr 2554. Ett vin med hintar av fläder, honung samt ananas. Perfekt till en dessert gjort på bär och frukt. 

 

Båda vinerna finns att köpa på systembolaget för 120 respektive 55 kronor.

Vin till äpplepaj

Äppelpaj är en fruktpaj med äpplen som huvudingrediens. I pajen finns även smaker av kanel, vaniljsocker och kardemumma. Det finns olika typer av äpplepaj, såsom den klassiska äpplepajen, smulpaj där fyllningen täcks av en smulig deg och den franska versionen av en äpplepaj, tarte tatin. 

 

Det tidigaste nedskrivna receptet på äppelpaj härstammar från England redan på 1300-talet. Förutom äpplen innehöll pajen fikon, russin, päron och saffran. Så småningom utvecklades de engelska äppelpajer med hjälp av franska och holländska influenser. Det är vanligt att servera äppelpaj med vispgrädde eller vaniljglass. 

 

För att binda ihop pajen till ett vin passar ett smaksatt vin utmärkt. Rättare sagt ett smakvin med smak av just äpple. Brännland Iscider, Sverige, nr 73799 är ett fruktvin med tydliga toner av röda äpplen. Det finns även inslag av honung och pomerans i vinet. 

 

Du hittar detta vin på systembolaget för 149 kronor. 

 

Vin till chokladdesserter

Det finns många desserter med fokus på choklad. När vi ska välja vin till choklad är det viktigt att ha två saker i åtanke. Hur mycket sötma är det i den choklad som vi har framför oss och hur bitter är den?

 

Om vi har ett vin som inte har tillräckligt med sötma så kan vinets strävhet och syra förstärkas och chokladens beska kan också förstärkas. Därför är sötare drycker såsom sauternes eller portvin fantastiska alternativ till en chokladdessert. Vi har valt ut två chokladdesserter som vi ska fokusera lite extra på.

Chokladfondant

En chokladfondant är en efterrätt som är tårtliknande runt kanterna, men med en mjuk och osig mitt, därför kallas den ibland för en lavakaka eller smält chokladkaka. En chokladfondant är ofta gjord på lite mustigare och mörkare choklad och serveras vanligtvis med enbart grädde. Därför är ett portvin ett perfekt val till chokladfondanten. 

 

Vi rekommenderar portvinet Churchill's Late Bottled Vintage, 2017, Portugal, nr 8016. Vinet har inslag av smaker såsom mörk choklad, romrussin samt lavendel. Dessutom finns det hintar av fikon och plommon som bidrar till vinets söta smak.

 

Vinet finns på systembolaget för 119 kronor.

Chokladmousse

Chokladmousse är en populär dessert som kan tillverkas på mörk, vit och mjölkchoklad. Det är en krämig dessert som innehåller förutom choklad, grädde, ägg och vaniljsocker. 

 

Eftersom chokladfondanten innehåller mörk choklad, ska vi fokusera på en chokladmousse gjord på vitchoklad med passionsfrukt. Till denna desserten som är relativt söt behövs ett vin med en naturlig syra. På grund av det är vinet Samuel Tinon Dry Szamorodni, 2011, Ungern, nr 93833 utsökt att servera till vitchokladmousse. 

 

Det här vita vinet från Tokaj har en utvecklad smak med inslag av vitchoklad, pomerans och röda äpplen. Vinet passar utmärkt till desserten eftersom det har en fyllig och smakrik smak, dessutom så binds vinet och moussen ihop, tack vare inslagen av ananas. 

 

Du hittar vinet på systembolaget för 339 kronor.

 

Är du ute efter Stockholms bästa desserter? Då har That'sup listat restauranger och konditorier som är Stockholms bästa.

 

Vin till dessert

Nu har vi lärt dig hur du ska tänka nästa gång du väljer vin till dessert. Kom ihåg att vinet ska helst vara sötare än själva efterrätten och det är bäst om vinet du väljer, innehåller den huvudingrediensen som desserten är gjord av. 

 

Köp nu: Ta med dig partner eller vän till en vinprovning

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS