Vin & mat
Skribent Johan
Apr 25, 2019

Vilket vin passar till oxfilé?

I den här artikeln svarar vi på en fråga som vi får ganska ofta, nämligen: Vilket vin passar till oxfilé? Att tillaga oxfilé kräver ofta mycket tid, förberedelse och en nypa kärlek. Först måste man ha i åtanke hur man tillagar oxfilén och hur det påverkar dess struktur och smak. När man väl har fått till den perfekta oxfilén så ska rättens tillbehör kombineras till en smaksensation. Då gäller det att ha vinet i åtanke!  

 

Men kan man bara servera rött vin till oxfilé, eller passar det även lika bra med rosé eller vitt vin? Det går faktiskt att anpassa rätten så att det passar! Du kommer i den här artikeln få lära dig mer om hur man kombinerar vin till oxfilé och du får även specifika vintips till olika oxfilérecept. Men först presenteras vår vintopplista med röda favoritviner till oxfilé.  

 

Här tipsar även Anders Öhman om hur du lagar världens godaste oxfilé perfekt till rött vin.

Vintopplistan 2019: 6 röda viner till oxfilé

Här hittar du våra mest omtyckta röda viner till maträtter med oxfilé. Det blev helt plötsligt mycket enklare att servera den perfekta middagen! Hör gärna av dig om du har några frågor eller funderingar.

 

1. Gemtree Bloodstone Shiraz

På den australienska familjedrivna vinodlningen Gemtree tillverkas detta fantastiska röda, ekologiska vin. Det är ett fylligt vin med söta inslag av plommon, hallonkaramell och viol med en sötmustig frukt. Vinet är typiskt för druvsorten Shiraz och vinregionen McLaren Vale.  Idag är det Melissa och hennes make Mike som sköter deras biodynamiska vingård och tillverkar deras fantastiska viner. 

 

Passionen och kärleken för deras vintillverkning är påtaglig, därför är detta röda vin ett fantastiskt val till din oxfilé, som du troligtvis också har lagt mer mycket tid och kärlek på att tillaga. Det här vinet passar väldigt bra till helstekt oxfilé med konjakssås. En rätt som är perfekt till nyårsmiddagen eller 50-årsfesten! Pris: 125 kr.

 

2. Alain Brumont Château Bouscassé

Den italienska familjen Antinori har spridit sin stora passion för vin Toscana ända till Chile. Där på den chilenska vingården Haras de Pirque tillverkas detta ekologiska rödvin av världsklass. Detta är ett mycket fylligt och fruktigt vin med fatkaraktär, tillverkat av Cabarnet Sauvignon. Känn dofter av plommon, svarta vinbär och peppar.

 

Bjud in till en drömmiddag med kolgrillad oxfilé med bakad potatis och roquefortsås på tallriken. Eller varför inte låta dig inspireras av vinets ursprung och tillaga ett frankt långkok, med oxfilé med rotfrukter och grönsaker, kryddat med kummin och oregano?  Pris: 159 kr.

 

3. Masi Bonacosta Valpolicella

Här har vi ännu ett kraftigt rött vin med inslag av skogshallon, svarta vinbär, örter och lakrits. Man slås av en underbar doft som påminner lite om vanilj, vinbär och örter. En favorit bland många rödvinsälskare! 

 

Druvorna som detta vin till mestadels tillverkas av heter Corvina och odlas nästan bara i nordöstra Italien, närmare bestämt i Veneto Vinets namn avslöjar sitt ursprung, det är nämligen på vingården Vaio del Masi i Valpolicella, driven av familjen Boscaini sedan många generationer tillbaka, som vinet tillverkas. 

 

Servera gärna till en vitlöksgratinerad oxfilé. Skiva en helstekt oxfilé över en bädd av råstekt potatis och lägg på ordentligt med vitlök- och låt persiljesmör smälta över. Med Masi Bonacosta Valpolicella  i glaset kommer det bli en otroligt läcker balans mellan alla smaker. Här tipsar Per Moberg om sitt bästa oxfilé recept med vitlök- och persilja. Pris: 105 kr.

 

4. Le Hurlevent Châteauneuf-du-Pape

Plommon, lakrits, vitpeppar och lagerblad. Det är smaker som låter som en höstdröm och är precis vad detta vinet bjuder på. Druvorna Grenache, Syrah och Cinsault ger vinet en mörk, blålila färg och hög fruktsyra, strävhet och fyllighet.  

 

Ett kraftfullt och höstigt vin som passar utmärkt med en höstig maträtt, gärna en oxfilé i gryta med rödvinssås, vitlökssvamp, rostade persiljerötter och betor.  Pris: 249 kr.

 

5. Portia Roble 2016

Med utnämningen "världens bästa Tempranillovin" kan vi redan ana att det här är en riktig höjdare att servera till middagsbjudningen. Ett elegant och välbalanserat vin med smaker av kaffe, choklad och lakrits, men ändå en frisk och fruktig doft.  

 

Drick det till en lyxig middag av stekt oxfilé, potatis- och jordärtskockskaka, haricots verts och portvinssås. Pris: 119 kr.

 

6 The Golden Stallion

En intensiv spanjor gjord på den tuffa druvan Monastrell, som har fått växa genom heta somrar och långa kalla vintrar i Jumilla, Spanien. Detta tuffa klimat präglar smaken på vinet, vilket gör det till ett mycket smakrikt och kraftfull vin med aromer av lakrits, mörka bär och vilda örter.  

 

The Golden Stallion passar perfekt till smakrika och gärna flottiga rätter. Ett utmärkt förslag är oxfilé i ugn med getost, timjan och rödvinssås tillsammans med en potatisgratäng. Pris: 99 kr.   

 

För fler vintips, läs även: Goda viner perfekt till anka, kyckling eller kalkon

Två personer skålar med Rosévin när de äter oxfilé

Rött, vitt eller rosévin?

När det kommer till att kombinera oxfilé med vin så är mindre oftast mer. Men det beror på vad du ska laga för mat. Lättare och elegantare rättare passar med lättare vin, och vice versa. Längre ner berättar vi om de bästa vinvalet till grillad oxfilé och då behövs ett mycket kraftigare vin. Men för traditionella maträtter med oxfilé så räcker det med kännbara tanniner, tydlig syra och kryddig smak. Det gör nämligen att oxfiléns saftighet framhävs och kompletteras. 

 

Om du planerar att äta en klassisk oxfilé tillsammans med en sås så passar Barolo eller en kraftig Chardonnay. Torra röda viner gjort på en, eller flera av druvorna Nebbiolo, Syrah/Shiraz, Grenache, Merlot, Cabernet Sauvignon och Tempranillo tenderar också att passa bra. Men även vitt vin och rosévin passar utmärkt till oxfilé, det kan vara en minst lika bra kombination med ett vitt vin eller rosévin. 

 

Om du föredrar vitt vin framför rött så rekommenderar vi att du väljer ett mycket fylligt och smakrikt vitt vin till robustare kött som oxfilé.  Välj bland de vita druvorna: Chardonnay, Pinot Grigio och Viognier. En mogen Rioja, Côtes du Rhône eller en äldre, något rökig Riesling kan även passa bra. 

 

Ett rosévin bör precis som det vita vinet gå mer åt det fylliga och smakrika hållet, snarare än det fruktiga, söta och blommiga. Nedan hittar du ett utvalt vin till ett passande maträtt. 

 

Du hittar även fler vintips längre ner! Här sågar Carl Jan Granqvist det traditionella tänket kring vitt vin till fisk och rött vin till kött. 

 

Vitt Vin från Bordeaux Slott

I franska Bordeauxområdet ligger slottet och vingården Chateau Guiraud som tillverkar G de Chateau Guiraud Bordeauxslot. Ett fantastiskt och nyanserat vitt vin gjort på druvorna Sauvignon Blanc och Semillon. Bland smak och doft hittar vi inslag av gula päron, krusbär, örter, bivax och nötter. 

 

När vinet hälls porlande upp i glasen slås man av en mycket aromatiskt doft som får det att vattnas i munnen. Vinet är mycket trevligt tillsammans med en tartar på oxfilé i sällskap med sojamajonäs och asiatiska örter. En underbar förrätt inspirerad av det asiatiska köket.

 

Svenskt rosévin till oxfilé

En krämig oxfilépasta med parmesan och kantareller lyfts fram mycket bra i sällskap av ett bärigt och friskt rosévin. Från Södåkra, en småskalig vingård i Skåne kommer Rosanna, ett mycket syrligt och fräscht vin med smak och doft av mogna jordgubbar, persika och blodgrapefrukt. 

 

Servera det kylt för att få en frisk avrundning för att komplettera din krämiga pasta med oxfilé. 

 

Missa inte: Röda vintips till fisk - undvika de vanligaste misstagen   

Grillad oxfile som ligger över en rykande grill med lågor

Grillad oxfilé

Finns det något som är somrigare än ett glas vin i kombination med grillat kött! Men vilket vin passar bäst? Här behöver du ha ett rikare vin med mer smak som fångar upp den rökiga och kraftiga smaken i köttet. Har du en något söt marinad eller glaze på köttet så behöver du även ett något fruktigare vin. Tänk även på att hettan och avdunstningen koncentrerar smakerna och sötman ytterligare i grönsaker som grillas. 

 

Viner från nya vinvärlden är perfekt till grillat! Röda viner såsom Napa Valley Cabernet Sauvignon, Argentisk Malbec eller en Zinfandel från Kaliforninen. Det Argentinska vinet Hussonet Gran Reserva Cabernet Sauvignon (129 kr) passar perfekt till grillad oxfilé! 

 

Goda vita grillviner till oxfilé är Chenin Blanc från Sydafrika och Chardonnay från Nya Zeeland samt USA. Gärna ett vitt vin som har lagrats på ekfat. Ett robust och smakrikt vitt vin som har legat på ekfat är The Econic Chardonnay (109 kr).

 

En grillad oxfilé tillsammans med en syrlig och fräsch sallad går hand i hand med ett rosévin med tydlig syra - ett utmärkt val heter Leva (68 kr). Från Bulgarien hittar vi detta syrliga rosé med inslag av svarta vinbär, citrus och körsbär. Cabernet Sauvignon och Shiraz är druvorna som används och växer på vingårdar i Rose Valley, på gränsen mellan Turkiet och Grekland. Vinet är ett perfekt vin för sommarens grillkvällar, då det har en skruvkork och är enkelt att ta med sig. 

 

Det avnjuts allra bäst till en helgrillad oxfilé och en fräsch sommarsallad av ruccola, nötter, bär och balsamvinäger. Lyx behöver inte betyda dyra restauranger eller bord med vita dukar, det kan kännas minst lika lyxigt med en engångsgrill, bra råvaror, gott vin och härligt sällskap!

Oxfilésallad

En somrig men ändå matig sallad med stekt oxfilé och kantareller smakar alldeles underbart med ett krispigt och lätt rosévin. Årets picknickvin 2019 är det italienska rosévinet Spelt (149 kr). Montepulciano heter druvorna som vi kan tacka för detta härliga rosévin. Druvorna växer i regionen Cerasuolo d'Abruzzo i Italien och tillverkas av vinet La Valentina. 

 

Ett somrigt italienskt rosévin med doft av körsbär, blodapelsin, vit persika och örter.  Detta rosévin är mer än bara ett sällskapsvin, det är ett mycket trevligt matvin som blir pricken över i:et till en lite lättare sensommarmiddag eller lunch. Packa en picknickkorg med en oxfilésallad med kantareller och en färsk timjanfocaccia tillsammans med det här rosévinet för en alldeles underbar sensommarkväll. 

 

Glöm bara inte korkskruven! Här tipsar även Stefan Saidac om ett lätt italienskt rött vin till helstekt oxfilé med svamp.

Brynt oxfilé

Att lätt bryna oxfilén ger köttet en mild, nötig smak samtidigt som du behåller saftigheten. Detta tillagningssättet ger dig möjligheterna att kombinera med fräschare, lite mer somriga tillbehör där ett vitt vin är att föredra över ett rött, till exempel Savigny les Beaune Blanc (339 kr). Vinmakare Emmanuel Escutenaire lagrar detta chardonnayvin på ekfat på Domaine du Château de Meursault i Bourgogne i Frankrike.  

 

Slottet har anor från 1000 år tillbaka i tiden och har idag vingårdar som täcker 2,6 hektar. Detta vita vinet är ett mycket torrt vin med hög fruktsyra, med doft som har inslag av mineral, citrus, hasselnötter, kardemumma och fatkaraktär. 

 

Ett bra vitt vin som smakar mycket gott med lite lättare och fräschare tillbehör till din brynta oxfilé som stekt sparris, friterad sötpotatis och bearnaisesås. Här tipsar stjärnkocken Tommy Myllymäki om hur du får till den perfekta bearnaisesåsen!   

 

Se även: Goda vita viner du inte vill missa under 2019

Skär upp en helstekt oxfilé som legat i ugn

Oxfilétartar

En spännande rätt med rått kött där ett lika spännande vitt vin framhäver de naturliga smakerna i köttet utan att ta över allt för mycket. Här passar Monte Carbonare Soave Classico (203 kr) alldeles utmärkt. Eller prova med ett glas Champagne, det är också riktigt gott! Det här är ännu ett vin från området Venetien i Italien, denna gången är det ett vulkanvin från vingården Monte Carbonare. 

 

Garganegadruvorna som används för att tillverka detta vin växer på vinrankor vars rötter sträcker sig ner i den kolsvarta vulkaniska jorden, vilket gör att vinet får en skarp personlighet.  Druvorna plockas först när de är något övermogna och resulterar i en underbar komplex bukett av smak och doft. Man kan känna tydliga inslag av mineraler, tänkt dig doften av de första regndropparna som landar på torr mark. Aromatiska örter och exotiska frukter är också tydliga inslag i vinet.

 

Ett otroligt spännande vin med stark personlighet som passar utmärkt till en maträtt med lika start personlighet. Väck liv i smaklökarna med en oxfilétartar med parmesan och fänkålsröra. Gratinera den snabbt med en gasolbrännare och servera med färskt bröd.

Vill du lära dig mer om att kombinera vin med mat?

Varje år arrangerar vi hundratals mat- och dryckesevenemang i sju städer utspridda över Sverige. Det kan vara allt från romprovningar kombinerat med choklad till platsspecifika ölsorter med noggrant utvalda delikatesser och tilltugg. Oavsett vilka smakkombinationer du föredrar så kommer varje event vara en spännande smakresa med nya upptäckter som hålls av en professionell och passionerad sommelier.

 

Gillade du artikeln? Dela den då gärna med någon som älskar oxfilé 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS