Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Sep 28, 2015

Ost och vinprovning i Västerås den 25/9

Det vvin_ost1ar en stor skara människor som hade kommit till Scandic Västerås för att prova Ost & Vin. Deltagarna var av blandad ålder och alla kom dit med ett glatt humör och hade laddat med många frågor.

Kombination 1: Villa Clara Cava med Brie Royal Faucon
Det här spanska bubblet är en klassisk cava med mycket frukt såsom gröna äpplen och grapefrukt tillsammans med en uppiggande och skön friskhet. Vinet passar utmärkt som apertif, skaldjur eller varför inte till en Brie Royal Faucon. Villa Clara Cava är gjort på de klassiska cavadruvorna Macabeo och Parellada. Där Parellada är det som står för komplexiteten och strukturen medans Macabeo bidrar med en hög syra. Brie Royal Faucon är en vitmögelost som är gjord på pastöriserad komjölk. En vitmögelost som denna mognar utifrån och in och när den är riktigt mogen är den mjuk och alldeles underbart krämig. Det här var en kombination som de flesta deltagare tyckte passade bra ihop. Syran och bubblorna i vinet matchas väl mot den sältan och fetheten som finns i osten. Kvar blir härlig smak av svamp och nötter.

Kombination 2: Earthbound Cabernet Sauvignon och Taleggio
Denna Sydafrikanska Cabernet Sauvignon ger ett intryck utav härlig sol och värme utan att för den delen bli kladdigt och övermoget. Vinet är mörkröd i färgen och har en mörkfruktig doft med mycket svartavinbär. Smaken är också den mörkfruktig med en bra balanserad strävhet. Taleggio är en Italiensk kitiost, just denna som vi provade kom från Lombardiet i norra Italien. Ostarna kännetecknas av det karaktäeristiska orange röda skalet. Taleggio är till smaken söt, mild och fruktig med en sälta som blir kraftigare ju längre den får mogna. Vinet och osten gifte sig bra ihop. Ostens smörighet och fyllighet neutraliserade den strävheten som fanns i vinet och kvar blev all den härligt goda frukten. Plommon, svartvinbär och lavendel. Som extra plus är att vinet är både ekologiskt och fairtrade märkt.

Kombination 3 Villa Righetti Ripasso med Parmesan Reggiano
Nu matchade vi ett norditalienskt vin med en annans klassisk italiensk ost. Det här vinet har ett djup som går åt amarone och en välbalanserad fyllighet med en lång och harmonisk eftersmak. Det här är ett vin som förrutom går bra till just parmesan passar mycket bra till pasta, risotto och smakrika kötträtter. Parmesan Reggioana är gjort på komjölk och har en söt och fruktig doft. Smaken är fruktig med färsk ananas, lite pepprig, nötig och med mycket sälta. Lagringskravet på Parmesan Reggioana är minst 12 månader och just den osten vi provade har lagrats i 24 månader.

Kombination 4: Muscat Beaumes De Venise med Roquefort
Fransk kombination i både ost och vin. Vinet är sött och har en doft av bergamott, aprikoser, citrus och pommerans. Smaken är söt och påminner om doftens egenskaper. Det är ett sött starkvin med en rest sockerhalt på minst 110g / Liter. Roquefort är en utav de klassiska mögelostarna. Osten görs på fårmjölk vilket skänker en extra sälta som akomponerar syran från möglet på ett förtjänstfullt sätt. Doften är skarp och smaken är salt, syrlig, söt med lite bränd karamell. Kombinationen sött starkvin och roqeufort är enligt de flesta deltagarna mycket god. Det frän i osten neutraliserades utav söttman och syran i vinet. Samtidigt minska upplevelsen utav sötman i vinet och dess andra smaker framkom. Det bästa med den här provningen var att deltagarna var väldigt delaktiga och ställde frågor om det vi provade samt om mycket annat. Det alla deltagarna var överrens om var att det inte gick att kombinera den fruktiga Cavan med den kraftiga Roquefortosten, det blev bara fel.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS