Upplevelser
Gullvi Borgström
Feb 06, 2017

Choklad och vinprovning i Uppsala den 4/2

Den här vinterkvällen i januari var det ett perfekt tillfälle att samlas i Uppsala hotellets varma lokal, och tillsammans med glada entusiaster prova goda viner och smarrig choklad. Allt som allt, så var det en utmärkt chans till en vin- och chokladprovning, samt att njuta av varandras sällskap - eller att ”hygge sig”, som det kallas på danska.

Kvällens övning inleddes med en traditionell vinprovning där vi fick avnjuta fyra viner; det första en halvtorr rosé champagne från Canard Duchêne, följt av Pinot Noir från Schubert Estate, Zinfandel från Ravenswood Sonoma, och avslutningsvis Niepoort portvin LBV 2011 från Duoro.

Efter vinprovningen gick vi över till en sötare smakupplevelse. Här fick kvällens gäster möjlighet att smaka på fem olika chokladsorter med varierande kakaohalt från världens många hörn, där smakprover från Equador, Trinidad, Venezuela och Madagaskar stod på menyn.  Här fick vi prova choklad från alla tre bönsorterna, Criolla, Forastero och Trinitario, som ingick i olika kreativa variationer. Utav dessa tre bönsorter, anses Forastero vara den mest igenkännbara, då den förekommer i många choklader, medan Criolla är mer ovanlig och har en mångfaldig smak (med allt från en söt karamell smak till en mer rökig tobaksaktig karaktär). Den tredje bönsorten, Trinitario, är ursprungligen en hybrid mellan de två ovanstående bönerna. Chokladsorterna som provades var alla av hög kvalité, men den som stod ut från resten och fångade provningspanelens intresse, och därmed tjänade första pris, var den mörka chokladen Toscano Black 66% från Venezuela.

Slutligen skulle den verkliga utmaningen inledas, att kombinera vin och choklad, vilket visade sig  vara en inte alltför enkel uppgift. Kvällens testpanel var inte alldeles eniga i denna fråga, vilket visar på att det i mångt och mycket handlar om den egna smaken. Portvinet, som enligt ”experter” passar utmärkt att kombinera med choklad, gick inte hem hos alla i provningsteamet. Däremot så föll den fruktiga Zinfandeln allmänt i god jord, framförallt till chokladen från Madagaskar. Champagnen var en joker i provningspaletten, som ändå föll provningsgänget i smaken, detta tack vare att champagnen var halvtorr (20 g socker/l). Som gyllene regel i mötet mellan vin och mat, gäller det att vinet ska vara sötare än maten (desserten), för att inte upplevas som torrt och syrligt.

Det hade börjat snöa när det var dags att gå hem. Än är det långt till vår, men med trevliga kvällar som denna känns väntan lite kortare.

Tack för en trevlig kväll i Uppsala!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS