Upplevelser
Carl B
feb 16, 2016

Vin och Chokladprovning i Uppsala den 14/02

Äntligen var kärleksdagen kommen och det blev fullt hus. Ett härligt gäng entusiastiska gäster kom för att utveckla sina kunskaper och smaklökar i druvan och bönans tecken. Vin och choklad har mycket gemensamt och bjuder in till många roliga samspel. Båda är väldigt rena, naturliga produkter, som kräver sitt hantverk och en finkänslig mästare. Klimat, jordmån och råvara är av yttersta vikt för slutresultatet vilket sätter tillverkaren på prov i framställningen. Kvällen till ära har vi kombinerat fyra chokladsorter med ett varsitt rött vin, samt bjöds det på en bonus i form av en 100% criollo-choklad.

Mauro Molino Barbera d’Alba Legarette DOC 2011 med Francois Pralus (FP) Trinidad Trinitario 75%
Ett aningen mer morderniserad Barbera med både fylligare och kryddigare karaktär än på klassiskt vis. Trots sin ålder fortfarande hög i syra och väldigt pigg på tungan. Att kombinera med en lättsmält och relativt krämig mörk choklad får syran att dämpas och en mer fyllig och fatiga ton fick träda fram. Ett exempel på hur en liten kombo kan få ett vin att leva ett nytt liv.

Schubert Estate Pinot Noir 2012 med FP Melissa Criollo 45%
Ett helt klart annorlunda vin för provningen, typiskt Nya Zeeländskt med hög fruktighet, tydliga toner av jordgubbar, vinbär och terroir, serveras gärna svalt och gästerna började genast associera till härliga vårdagar, picknick och som ett roséalternativ. En rund finish som i samband med en rund och len mjölkchoklad harmonierade väldigt väl. Ett tyngre vin skulle göra upplevelsen för mäktig.

Tenuta di Collosorbo Brunello di Montalcino DOCG 2009 med FP Equateur Arriba 75%
Ett vin med tät och koncentrerad frukt och smak. Mycket smak av körsbär, kryddighet, lakrits och choklad. Komplex, balanserad med en lång eftersmak och strävheten framkommer först i avslutet. Som sommelier kom tankarna på julkryddor och lite glögg, med delat medhåll från medprovarna. Tillsammans med en smakfull Arriba var det inget som tog överhanden och smakerna blev många. Vinet blev snällare och chokladen fick verkligen leva ut sin blommighet och ursprungstypiska ton till fullo. Arriba är en något större Criollo, vilket passade med en Brunello - som känt är en något större Sangiovesedruva. Som sagt har vin och choklad mycket gemensamt.


Niepoort LBV 2011 (Portvin) med FP Tanzania Forastero 75%
Som en något sötare avslutning har vi ett Portvin av typen Late bottled vintage. Dvs. ett portvin som lagrats minst 4 år (2 år på fat, 2 på flaska vardera minst). Med tydliga toner av fatet som bidragit till peppriga och något robusta kryddtoner, men med lång mörk fruktighet, russin, plommon, körsbär, björnbär m.m. Väldigt fylligt men med en fräsch syra kvar.Varför inte ta den torraste, angenämt jordiga och långrostade typen till ett tjockare och sött vin? De visade sig mötas perfekt och denna choklad kan vi enas om utsågs till kvällens bästa med en tät efterföljare av mjölkchokladen på 45%.

Sammantaget blev det en lyckad sittning med mycket diskussion och en avslappnad stämning med mycket vetgirighet och frågor som får även den bästa att gå hem och läsa på. Som nämnts har vi delad mening men choklad nr 2 och 4 var favorit till stora massan, men på vinfronten kan bara konstateras att det var fyra olika typer av yttersta kvalitet som kan passa alla munnar men vid olika tillfällen. Även om tenuta di Collosorbos Brunello stod något högre i fleras avseende.

Slutligen kan vi gratulera Johanna som lyckades sätta spiken i kistan och gissa rätt på exakta antalet karameller i burken och fick gå hem med kvalitativ choklad från Francois pralus till det kärleksfulla kvällsmyset

 

Tack alla för en kärleksfull och rolig afton!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS