Upplevelser
Gullvi Borgström
Jun 20, 2017

Ett dopp i chokladens och vinets oändliga världar

Denna strålande söndagseftermiddag i Uppsala hade ett muntert sällskap samlats på Reginateatern för att avnjuta en härlig och lyxig vin- och chokladprovning. En välbehövlig svalkande bris trängde sig in genom Reginateaterns öppna fönster, och så gjorde även hurraropen från åskådarna till Uppsala Triathlon, vilket var minst lika trevligt.

Dagens vin
Eftermiddagen inleddes med en kort introduktion till vinets oändliga värld, där vi framför allt diskuterade förutsättningarna för vinodling och vintillverkning. En intressant fråga som togs upp var anledningen till att vissa viner är dyrare än andra, och ibland kan nå astronomiska summor. För att bättre kunna förklara vad som avgör ett vins kvalité (och i förhoppningsvis, motsvarande pris), övergick vi till själva vinprovningstekniken. Hur provsmakar man vin? Ja, det finns flera utarbetade metoder som gör det möjligt att prova och jämföra viner på ett systematiskt sätt. Vissa av dessa tekniker tar flera år att bemästra, andra är något enklare. Med hjälp av dessa hade nu gruppen fått de rätta förutsättningarna för en spännande och utmanande smak- och doftresa, som bestod av:

Champagne Canard Duchêne, Pinot Noir, Frankrike
Schubert Estate, Pinot Noir, Nya Zeeland
Rigogolo Chianti Riserva, Sangioveto, Italien,
Ravenswood Sonoma, Zinfandel, USA,
Niepoort portvin LBV, Duoro, Portugal

Dagens choklad
Efter att ha lärt känna vinerna lite bättre, förflyttades vår resa till chokladens exotiska värld. Den började med en jorden runt-resa till det så kallade ”chokladbältet”, som sträcker sig tvärs över Amerika, Asien och Afrika, och håller sig mellan 20°nordlig bredd och 20°sydlig bredd om ekvatorn. Rundvandringen kompletterades med en tillbakablick på kakaons spännande historia, som inleddes redan omkring 600 f.Kr då Mayafolket började odla kakaoträd i den sydamerikanska djungeln.

Kvällens utbud bestod således av fyra olika chokladsorter från tre olika delar av världen; Ecuador, Madagaskar, och Trinidad. Enligt kvällens nyblivna experter var det chokladen från Ecuador och Madagaskar som fick dela guldmedaljen. Möjligen fick Madagaskar några fler röster.

Slutliga provet
Då var det äntligen dags för det verkliga provet, att kombinera vin och choklad. Här poängterades noggrant att det inte finns något givet svar, inget rätt eller fel. Det handlade snarare om att själv experimentera med olika kombinationer, och hitta dem som passar ens egen smak bäst. Som tumregel eftersträvades balanserade kombinationer där ingen av godbitarna skulle ta överhanden utan istället komplettera varandra. Enligt provningspanelen gällde generellt att portvinet gick hem med alla choklader. Champagnen fungerade fint till den ljusa chokladen och Zinfandeln, med sin fruktsötma, passade bra till de mörkare chokladsorterna. Slutligen visade det sig att Chiantins mjuka syrlighet passade bra till både de ljusa och mörka chokladerna.

Slutsatsen fick bli att vin och choklad inte bara passar utmärkt ihop, utan kan även stärka banden mellan provningsdeltagarna. Då upplägget uppmanade att själv tillämpa sina nyförvärvade kunskaper, skapades en naturlig förutsättning för utbyte av erfarenheter och iakttagelser. Ett bättre sätt att spendera en söndagseftermiddag är väl svårt att tänka sig? Stort TACK till alla deltagare för en riktigt härlig stund!

 

Du kan också delta i en av våra spännande provningar. Var god klicka här för att ta reda på mer.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS