Upplevelser
Gullvi Borgström
May 08, 2017

Vin möter choklad i en ljuv sommarsymfoni

Våren (och kanske till och med sommaren?) har kommit till Stockholm! Temperaturen visade optimistiskt på 17⁰ C när ett glatt sällskap samlades denna lördagskväll på hotell Sheraton för en nöjesresa i vin- och chokladvärlden. Vi var en liten intim grupp som snabbt lärde känna varandra och fick nöjet att tillsammans bli lite klokare på det magiska med vin och choklad.

Den ljuvliga kvällen i storstaden inleddes med att prova fyra viner; en ekad Chardonnay från USA, en mycket fruktig Rosé från Provence, Frankrike, en Zinfandel från USA samt ett spanskt fortifierat vin gjort på Muscatdruvan.

Efter att ha provat vinerna, inleddes smakprovningen med provning av choklad. Till vårt förfogande hade vi fem olika choklader som representerades av fyra olika länder och som var av varierande kakaohalt. Kvällens mörka choklader hade sina rötter i Ecuador, Madagaskar, Trinidad respektive Venezuela. Bland urvalet fanns det även en mjölkchoklad från Madagaskar för oss att avnjuta. Alla länderna är hemmahörande i det s.k. "chokladbältet" (ett självklart resemål för chokladälskaren) som sträcker sig tvärs över Amerika, Asien och Afrika, från 20° nordlig till 20° sydlig bredd om ekvatorn och på 400-600 meters höjd över havet. Samtliga choklader är gjorda på de tre bönerna Criolla, Forastero och Trinitairio.

Det finns många likheter mellan vin och choklad vad gäller förutsättningarna för smak och kvalité:

Vin

  • Druva

  • Växtplatsen

  • Vinmakaren


Choklad

  • Böna

  • Växtplatsen

  • Rostmästaren


Nu var det dags för den svåra, men positivt utmanande, uppgiften att kombinera vin och choklad med den bästa smakupplevelsen i fokus. De mörka chokladsorterna var alla mjuka, fruktiga och inte särskilt bittra. Chokladen från Ecuador hade antydningar av rökighet och det skulle därför vara intressant att prova denna choklad till Whisky för att se om de två finner sin motpart i varandra. Mjölkchokladen var krämig med toner av nötter och knäckighet.

De slutsatser som provningsgruppen kunde dra var att alla chokladsorterna passade fint till det söta vinet (ett vin som för övrigt föll alla i smaken). De mörka varianterna fungerade bra både till Rosévinet men även till den fruktiga Zinfandeln. De kraftiga ektonerna i Zinfandeln tog något över i eftersmaken, dock inte så att mötet blev oangenämt. Den vita ekade Chardonnay föll inte någon i smaken när vi skulle matcha drycken till en choklad.

När provningen avslutades och gästerna bröt upp var det fortfarande ljust ute. En ljus och skön sommar väntar….

Vi vill tacka er alla i Stockholm för en mycket trevlig och lärorik kväll!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS