Upplevelser
Sommelier Johan
Oct 24, 2016

Choklad och vinprovning i Örebro den 22/10

Lördagskväll igen! Mitt i höstruskets oktober var det dags för en samling gastronomiskt intresserade att avnjuta vin och choklad. Vin och choklad, två gudagåvor, stod uppdukat i en stämning av levande ljus i en av hotellets lounger. Denna typ av provning engagerar alltfler idag, i takt med att vi börjar bli allt mer bildade i smakernas värld. Kvällen inleddes med prat om smaker, vad som styr upplevelsen, och hur man själv hemma i samband med en bjudning, med några enkla knep kan navigera sig fram till den optimala smakkombinationen. I glasen denna afton fanns tre unga torra röda viner med varierande grad av syra och strävhet, samt ett vitt sött dessertvin. Utifrån utseende, doft och smak diskuterade vi drycken, samt belyste betydelsen av vinproduktion och dess kultur i allmänhet.Vinerna serverades i tur och ordning:  1. Douglas Green Fairtrade Merlot, Sydafrika. Ett rött vin med värme som är mjuk i stilen och har hög fruktighet samt smak av ekvanilj.

  2. Mariluna Eko Bobal, Spanien. Ett rött vin med pigg syra och röda bär. Avrundade tanniner och viss rostad fat-ton samt en aning jordighet i avslutningen.

  3. Chateau Grand Montet Merlot, Bordeaux - Frankrike. Ett balanserat kraftfullt rött vin med mängder av mörka bär, en behaglig strävhet och lång eftersmak.

  4. Las Moras Viognier Late harvest, Argentina. Ett sött vitt vin med tydliga toner av tropisk frukt och mandelmassa.


På tallriken fanns choklad av varierande kakaoprocent. Dessa avsmakade vi enskilt, en i sänder, medan diskussionen tematiskt svängde över till chokladens kulturhistoria och dess produktion.Chokladsorterna provades i denna ordning:  1. Manjari Madagaskar 64%, Valrohna Frankrike. Syrlig och med en viss ton av röda bär.

  2. Jivarra  mjölkchoklad 40%, Valrhona Frankrike. Toner av karamell och vanilj.

  3. Dark Guanaja sticks  70%, Valrohna Frankrike. Kraftfull och rik. På gränsen till bitter.

  4. Simon Coll Xocolaters 99%, Spanien. Mycket kraftfull och lite torr med toner av läder och tobak.

  5. Simon Coll, vit choklad från Spanien. Len och mycket söt. Toner av vanilj.


Avslutande moment för kvällen var att kombinera vin och choklad. Mångas favorit bland chokladsorterna var Manjarin, vilken väl gifte sig med alla viner och skapade en lång och härlig eftersmak. Manjarins lätta syrlighet och toner av röda bär lär skapa den balansen, speciellt med Mariluna Eko Bobal som bjuder på samma toner. Jivarran, vår enda mjölkchoklad, fann sin partner i Douglas Green Merlot, där kola och vanilj tilltog i eftersmaken, kanske mycket tack vare vinets ekvanilj.Chokladsorterna med högre kakaoprocent matchades bäst med vår sträva Bordeaux, enligt många denna kväll. Bitter choklad och strävt vin i möte, tycktes skapa en balans i mötet.
Ett sött tillsammans med sött möte fick vi med den vita chokladen och vårt söta vita vin, som då bjöd på mängder med tropisk frukt och sötmandel samt lång eftersmak.
En högst gemytlig afton!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS