Vin & mat
Skribent Per
Mar 26, 2018

Guide: Vilket vin passar till kyckling, anka och kalkon?

Uppdaterat: 14/02/2020

 

Fågel börjar bli ett allt mer och mer populärt alternativ på middagsbjudningar, men vilket vin passar till fågel? Vi har satt ihop en guide med de bästa vintipsen för röda- och vita viner i kombination med kalkon, kyckling och anka. Flera saker spelar in när du serverar mat med vin. Ett enkelt sätt att tänka är att matens smakintensitet även ska matchas med ett vin som är lika intensivt. Men det är inte riktigt så enkelt, tillagningsmetod, kryddning, sås och tillbehör spelar också in när du ska välja vin till maten. Följ med oss och lär dig med om hur det fungerar!

Vin i kombination med fågel

Fylligare maträtter med till exempel gräddsås ska allra helst matchas med ett rikt vitt vin, förslagsvis ett vin gjort på druvan Chardonnay. Om såsen är tomatbaserad så behöver du ett vin som matchar syran. Och då tenderar Pinot Noir att vara det självklara alternativet. Tips! Om du använder vin i såsen, använd då samma vin till maten. Till syrlig mat, som till exempel anka som är marinerad med citron och timjan, så rekommenderas viner som också har en viss syrlighet så som vita viner av druvan Riesling eller Sauvignon Blanc. Grillad fågel, bör helst kombineras med ett kraftigt vin eftersom köttet får en lätt rökig smak från tillagningen, förslagsvis en Malbec eller Cabernet Sauvignon. Stekt fågel å andra sidan passar bättre ihop med exempelvis ett mousserande vin.

Pinot Noir - Det självklara valet!

Vindruvan Pinot Noir kommer ursprungligen från Frankrike, men kan hittas på flera platser i världen idag. Det är egentligen en svår druva att odla och den trivs bäst i ett svalare klimat. Bourgogne är druvans hemort och här trivs den bäst med de bästa väderförhållandena. Viner gjort från Pinot Noir är ofta lätta och friska och passar framförallt mycket bra med fågel. Dessa viner har ofta en lite kryddig smak av körsbär, hallon och jordgubbar. Här har vi ett vin som passar perfekt till fågel: De Loach Russian River Valley Pinot som är ett kryddigt och mustigt vin från Kalifornien, USA. Vinet smakar av rostad fatkaraktär samt skogshallon, jordgubbar, mynta och kaffe. Gott till många olika rätter av fågel! 

 

Läs mer: Lära dig mer om druvan Pinot Noir från Bourgone.

Vintips till kalkon

Kalkon är ett vitt kött som är både hälsosamt och magert med väldigt låg fetthalt. Det innebär att den måste tillagas under ett vakande öga då den lätt kan bli torr om den tillagas för länge. Kalkon serveras ofta med gräddigare såser, och till detta passar ett fruktigare vin med lite syra och låga tanninhalter. Detta framhäver den milda smaken i maten utan att ta över smakupplevelsen. Framförallt amerikanska druvsorter rekommenderas då det är främst i USA som vin dricks i kombination med kalkon till Thanksgiving eller Jul. Vi föreslår exempelvis torrare Chardonay viner från Sonoma County och District 7 Pinot Noir som kommer från Kalifornien i USA. Det är en utsökt Pinot Noir med inslag av jordgubbar och hallon, men också utav kanel och nougat. Här har vi en vinnare!

Vin till helstekt kalkon

Om du serverar helstekt kalkon till middag, så kan du till fördel servera ett fruktigt rött vin gjort på en utav druvorna: Barbera, Corvina, Pinot Noir eller Zinfandel. Vinproducenten Livio Paves har några bra alternativ på Systembolaget. Du hittar också rödviner som exempelvis Monti Garbi Ripasso från Italien eller Saint Clair Pinot Noir från Nya Zealand. Monti Garbi Ripasso har en komplicerad smak med inslag av bland annat hallon, vanilj, torkade körsbär samt kanel. Saint Clair Pinot Noir har hög fruktsyra med smak av körsbär, hallon, ingefära och även vanilj. Rött vin till kalkonär väldigt populärt! Men kalkon passar faktiskt ypperligt väl med både röda och vita viner.  Det finns därför många alternativ att välja bland inför din middag. Om du istället vill servera vitt vin så föreslår vi en rik Chenin Blanc eller Chardonnay som till exempel Bellingham The Old Orchards som är ett syrligt och medelfylligt vin från Sydafrika eller Bonterra Chardonnay från USA till helstekt kalkon.

Vin till kalkon med gräddsås

Om du ska servera kalkon med gräddsås så behöver du ett vin med hög syra och tillräckligt stor kropp som kan mäta sig med den tunga gräddsåsen, utan att det för den delen skär sig. Oftast passar vitt vin bättre till gräddsåsbaserade kalkonrätter, och då är det Pinot Grigio, Viognier och lättare Chardonnay-viner som gäller. Är maten mustig, smakrik och kanske innehåller rött vin? Då borde du satsa på ett mildare rött vin gjort på Zinfandel eller Pinot noir. Du kan med fördel prova det syrliga, medelfylligt vinet Stoneleigh Pinot Noir från Nya Zealand.

Vin till grillad kalkon

Om du ska servera grillad kalkonfilé så kan du välj vilket vin du vill dricka, rött- eller vitt vin? Och sedan välja tillbehör till kalkonen efter vinvalet. För röda viner så kan du välja mellan druvorna Pinotage, Côtes du Rhône blend eller Zinfandel. När det kommer till vita viner till grillad kalkon så är det att föredra vita viner med en del sötma som kan matchas väl med de kryddigare elementen i maten. Pierre Sparr Pinot Gris Réserve från Frankrike är ett smakrikt vin som du lätt kan hitta på Systembolaget.

 

Följ oss: Och få de absolut bästa mat- och vintipsen!
 

En helstek kalkon i ungnen

Vintips till anka

Det är lätt att tro att kalkon och anka är väldigt lika när det kommer till smak och tillbehör. Men detta stämmer faktiskt inte alls. Till skillnad från kalkon så är anka både fettrikt och har en mer påtaglig smak, anka tillhör dessutom ett av de mörkare kötten till skillnad från kyckling och kalkon som räknas som vitt kött.

Vin till anka med apelsinsås

Anka serveras bäst med söta tillbehör, så som exempelvis dadlar, plommon eller en apelsinsås. Val av vin till maten beror helt och hållet på hur du planerat att tillaga och servera din anka. Om du serverar anka med apelsinsås eller andra söta tillbehör så rekommenderas ett fruktigt vin så som ett Gewurztraminer. Detta fungerar mycket bra med de fruktbaserade tillbehören. Vintips! Gustave Lorentz Gewurztraminer från Alsace i Frankrike är riktigt fin! Några viner som passar väl till detta är bland annat Pinot Noir, Merlot eller Barolo. Pinot Noir är det vanligaste vinet att kombinera med anka, då detta inte kan gå fel. Syran i vinet balanserar upp fettet i ankan medan den naturliga undertonen i vinet framhäver smaken i kryddorna.

Vin till ugnsbakad anka

Framförallt ankbröst med apelsinsås fungerar utmärkt med Pinot Noir. Även ugnsbakad anka passar perfekt ihop med en fransk Pinot Noir som exempelvis Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge. Baroloviner passar också bra ihop med anka då det har samma effekt som Pinot Noir. Barolovin fungerar mycket bra med just klassiskt tillagad anka i ugn. Ett väldigt prisvärt vin på systembolaget är G.D. Vajra Barolo. Ankbröst med rödvinsås framhävs däremot ytterligare av rökigare och mer intensiva viner så som exempelvis ett vin gjort på druvan Vandal eller Mourvédre.

Vin till asiatisk anka

Crémant är det perfekta valet till het och kryddstark anka, denna härliga crémant får man inte missa: Langlois Crémant de Loire Brut . Röda viner som går väl ihop med anka är Merlot, merlotviner fungerar speciellt bra ihop med anka som tillagats i asiatisk stil med bland annat hoisinsås, detta då syran i vinet möter upp syran i såsen. Den vita druvan Gewurztraminer är ytterligare ett alternativ för asiatisk anka, framförallt i thailändsk curry. För lite kryddigare maträtter med anka kan även ett lite mer komplext vin så som till exempel La Chablisienne Chablis Le Finage bli en bra partner till maten.

Vin till confiterad anka

Confiterad anka kanske inte är det allra nyttigaste receptet, men det smakar verkligen otroligt. Till denna lite flottigare maträtt rekommenderas att du serverar ett vin med riklig syra som går igenom fettet men fortfarande matchar till dess smaker. Du bör absolut testa en med ett vin gjort på druvan Malbec. 
 

Grillad anka serverad med morötter och brysselkål

Vintips till kyckling

Kyckling är ett säkert kort när du bjuder gäster på middag. Det är kostnadseffektivt, populärt, nyttigt vitt kött som kan tillagas på oändligt många sätt. Kyckling kan också matchas med både röda, såväl som vita viner. Vilket vin som passar bäst till din kycklingmiddag beror helt och hållet på hur du planerat att tillaga maten. Du kan experimentera med gott samvete, då det egentligen inte finns några regler för vad som bör serveras med kyckling. Men ett  enkelt "go-to-wine" för kyckling är Zinfandel, det passar till det mesta!

Vin till kryddig kyckling

Ett vitt vin passar bäst med kyckling som har lite kryddigare smaker eller tillbehör. Kryddigare kycklingrätter som Kyckling Korma eller kokosmjölksbaserad mat kombineras väl med en Riesling,. Thailändsk mat passar även väldigt bra med druvan Pinot Gris. Kyckling i smakrika indiska rätter som kyckling makhani eller kyckling marsala matchas väl med ett vitt Rhonevin. Viner gjort på druvan Zinfandel passar även till alla smakrika och kryddigare kycklingmaträtter. Prova Ravenswood Vintners Blend Zinfandel, en riktigt fullträffa om du frågar mig!

Vin till kycklinggryta

En mild och gräddig kycklinggryta passar bra ihop med lättare röda viner. Detta kan vara allt från något mer en bärig smak till något kryddigare. Viner som passar väl med detta är lättare röda viner eller roséviner. Om du ska göra en tomatbaserad gryta eller om du för den delen ska äta mexikansk mat med kyckling, så som tacos med kyckling. Då kan du med fördel servera ett fruktigt vitt vin, förslagsvis Kung Fu Girl Riesling från Charles Smith.som bjuder på fin syra, mjuk kropp och lite sötma.

Vin till grillad eller ugnsbakad kyckling

Grillad eller ugnsbakad kyckling har ofta en mer påtaglig smak. Detta kan kombineras väl med både ett rött fruktigare vin som en Pinot Noir eller ett fylligare vitt vin som till exempel en Chardonnay: Irony Chardonnay är ett härligt vin från USA. Ett annat vin som passar med grillad kyckling men också teriyakikyckling är en Rioja såsom Marques de Murrieta Reserva. Till grillad kyckling med barbecuesås passar snarare Zinfandel och rosévin bättre. Om du skulle vilja gratinera din kyckling med en hårdost som Parmiginano-Reggiano så kan du även testa Masi Bonacosta Valpolicella. Detta är ett medelfylligt rött vin med inslag av bland annat körsbär och plommon. Om du vill servera kyckling med ädelost så fungerar detta bra ihop med ett sötare och fruktigare vitt vin då detta framhäver smakerna i maten på ett positivare sätt. 

 

Lär dig mer: Vinprovningar där du lär dig mer om just vin i kombination med mat
 

Vin hälls upp i ett vinglas på en grillfest

Recept på kyckling med svamp tillagad i vitt vin

Joanna Cismaru är en kock men också författare och fotograf till boken "30-minute one-pot meals" där hon delar med sig av några av sina bästa recept som kan tillagas på endast en halvtimme. Bland hennes recept i boken och på hennes blogg hittar vi ett fantastiskt recept på kyckling med svamp som tillagats i vitt vin, vilket nedanstående recept bygger på. Denna maträtt passar perfekt till ett glas Masi Campofiorin. Just detta recept är mycket populärt och lätt att tillaga för även de som har ont om tid. Du kan slänga ihop en riktigt fin middag för dina gäster på endast en halvtimme!

Ingredienser

2 msk osaltat smör Ca 450 gram kycklingbröst utan ben eller skinn (skär till hälften på längden) Salt och pepper efter smak 1 medelstor hackad lök 3 klyftor finhackad vitlök 340 gram skivade vita svampar 1 tskmjöl 4 msk vitt vin 3 1/2 dl matlagningsgrädde Persilja för garnering

Instruktioner

Uppskattad tid för matlagning: 30 minuter 4 portioner Serveras med:  Ris, nudlar eller enbart med en skiva bröd. 1. Smält smöret i en stor stekpanna på hög värme. 2. Krydda kycklingbrösten på båda sidor med salt och peppar. Stek dem ca 5 minuter per sida, eller tills de inte längre är rosa på insidan. Ta bort kycklingen ur stekpannan. 3. Stek lök och vitlök i ett par minuter tills löken är genomskinlig och mjuk. Lägg i svampen och rör om. Krydda svampen generöst med salt och pepper. Tillaga i ca 5 minuter och rör om då och då. När svampen är stekt till din smak, strö mjöl över svamp och rör om. 4. Tillsätt viner och låt det koka av i några minuter till. Tillsätt matlagningsgrädden, rör om och låt koka i 3 minuter, rör om då och då eller tills såsen blir tjocknar till. 5. Garnera med persilja och servera maten varm. Bon appétit! Vi hoppas att denna guide om vilka viner som passar till kyckling, anka och kalkon har varit både underhållande och lärorik. Det finns så otroligt många maträtter och viner som man kan experimentera med, så var inte rädd för att prova något nytt! Gillade du artikeln? Dela den då gärna med någon du tycker om.  

Vill du lära dig mer om mat och vin i kombination?

På en utav våra vinprovning kan du lära dig mer om vin i kombination med mat. Låter den spännande? Följ med oss då på ett äventyr bland mat och dryck!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS