Bäst i test
Skribent Frida
dec 18, 2020

Bäst vin till julmat 2020

Nu är julen runt hörnet och funderar du på vin till julmat eller vilket öl som gör sig bäst på julbordet så får du svaren här. I denna artikel letar vi reda på passande rött vin till julmaten, utnämner bästa vin till julbordet, och rekommenderar dessutom några öl till julbordet. Vi går även igenom vilket vin som ger det där lilla extra och gör sig perfekt med vilken julmat. Följ med!

 

Vissa av oss har kanske köpt alla julklappar, planerat hur, var och när den lite annorlunda julen ska firas, tänkt ut julmaten och kombinerat alla rätterna perfekt med olika drycker. Detta medan vi andra, kanske de allra flesta av oss, rusar runt i panik och undrar hur vi ska hinna med allt.

 

Du kan vara lugn, här kommer en snabbguide till hur du ska planera maten och drycken. Här tipsar vi om olika viner till julbordet, öl till julbordet, vilken dryck som gör sig bäst med vilken rätt, helt enkelt allt du behöver för ett lyckat dukat bord.

Hur ska man tänka kring dryck till julbordet?

Vad ska man egentligen välja för vin till julmat? Är du på jakt efter passande vin till olika maträtter? Är du extra förtjust i rött vin och vill ha det på julbordet, eller vill du hellre ha ett vitt? Här kommer en perfekt lista som guidar dig rätt.

Vin och öl till kallrätterna

Vad ska man dricka till de kalla maträtterna på julbordet? Det klassiska valet är vitt vin och allt som oftast ger en sommelier rekommendationen en halvtorr riesling. Men det finns även andra vita viner som passar bra,  till och med bättre, till vissa kallrätter, och även en och annan öl. 

Sill och gravad lax

Till sill och gravad lax gör sig en halvtorr riesling väldigt bra. Du kan också välja en pino gris eller en gewurztraminer. 

 

En halvtorr riesling passar till de flesta sillar. Vill man gå all in och imponera på sina gäster så kan välja olika viner till olika sillinläggningar, då vissa sillinläggningar faktiskt kan förhöja smakerna och gör sig lite extra bra med ett speciellt vin.

Dukar du upp en krämig senapsill passar denna extra bra ihop med ett fylligt, torrt vitt vin med mycket smak. En löksill gör sig däremot väldigt bra med en lätt, frisk och halvtorr riesling. Ett förlag är vinet Kung Fu Girl Riesling, nr 2690, som finns på Systembolaget för 139 kronor. Detta vin är fruktigt och friskt, med inslag av gröna äpplen, honung, ananas och lime.

 

Dillsillen och gravad lax gör sig bra med en frisk och halvtorr pinot gris. Gravad lax görs sig även väldigt bra med ett glas Champagne. Det är många som gillar sin klassiskt inlagda sill, eller en annan kryddig sill, med ett glas halvtorr gewurztraminer. Här är ett gott recept på inlagd sill à la Leif Mannerström att testa som säkert blir uppskattat av gäster.

Varmrökt och kallrökt lax

Klassiska vinvalet till rökt lax är ett glas riesling med en aning restsötma som möter upp den feta och rökiga laxen, gärna från Pfalz. En kryddig och något smakrikare gewurztraminer från Alsace är en annan. 

 

En mer modern rekommendation är vit Bourgogne som passar minst lika bra. Och ska vi vara petnoga så är varmrökt lax smakrikare jämfört med kallrökt. 

 

Till varmrökt lax rekommenderas ett glas Champagne eller chenin blanc från Sydafrika och till den kallrökta laxen ett glas pärlande Sancerre eller Nya Zeeländsk sauvignon blanc. Öl passar också! En mörk pilsner eller IPA passar perfekt! Här hittar du även vintips på röda viner till lax.

Ägghalvor

Till ägghalvor är det gott att dricka ett halvtorrt vitt vin eller en julöl.

Prova till exempel Jämtlands julöl, nr 11382, som finns på Systembolaget för 23,90 kronor, ett perfekt öl till julbordet med sina lena bubblor och fylliga kropp. Denna julöl passar som bäst till ägghalvor och de kalla maträtterna på julbordet.

Leverkorv och pastejer

Passande vin till julmat som leverkorv och pastejer är lätta, något kryddiga och örtiga varianter, ett gott rött vin till julmat är till exempel Barbera. Även Primitivo och Corvina är goda alternativ. Söta vita viner som sauternes eller tokaji går också bra ihop med dessa rätter.

God dryck till varmrätterna

Till varmrätterna drycker de allra flesta en julöl eller ett glas rött vin. Vi kommer inte göra något skillnad på detta, men vitt vin går också bra!  

Janssons frestelse

Till denna rätt gör du rätt i att satsa på ett fylligt vitt vin som chardonnay eller ett lätt rött vin gjort på druvan pinot noir. Eller varför inte servera klassikern julöl och snaps? Här kan nästan inget gå fel!

Rimmad lammstek

Till en rimmad lammstek är ett passande vin till julbordet en Bordeaux-blend eller en Rhône-blandning. Till lammsteken och de mer köttig rätterna gör du rätt i att även satsa på en kraftig julöl, prova Hibernation Ale, nr 11332, som kostar 31,90 kronor på Systembolaget, som har smak av fruktkaka, nötter, dadlar och kakao. Juligt och gott!

 

Ett gott rött vin till julmat är Castelforte Ripasso, nr 5352, som kostar 99 kronor på Systembolaget, som har smak av mörka körsbär, plommon, kryddnejlika och kanel. Detta vin har juliga smaker som utgör en god kombination ihop med leverkorv och pastejer.

Julskinka

Till julskinkan kan du servera ett fylligt vitt vin som chardonnay. Ett rött vin till julmat och som passar bra ihop med julskinka är också en lätt röd variant gjort på druvan pinot noir. Du hittar en länk här nedan till vår artikel om de bästa pinot noir vinerna i år

Patéer och syltor

Lätta, röda viner gjort på druvan pinot noir eller gamay är goda ihop med patéer och syltor. Även en kyld cabernet franc eller en söt oloroso sherry gör sig bra ihop med detta.

Köttbullar

Köttbullar gör sig bra ihop med många drycker, prova till exempel ett fylligt vitt vin, ett lätt rött vin eller en julöl.

Prinskorv

Prinskorv är en självklarhet på de flestas julbord, och även här kan du välja ett fylligt vitt vin. Även ett lätt rött vin eller en julöl gör sig bra ihop med denna rätt.

Lutfisk

Till lutfisk är ett ungt vin med hög syra som lätta Bordeaux-viner eller Beaujolais ett passande alternativ. Klassiska valet är ett glas Sauternes.  

Vin till julgodis

När maten är uppäten och julchokladen dukas upp är det gott att smutta på en banyuls, ett portvin eller madeira. Välj det du gillar mest! Vill du ha tips på ytterligare en god efterrätt hittar du här recept på en härlig saffranskaka.

 

Summan av kardemumman är att det finns ett flertal viner som passar till julmaten. Vardera maträtt har sitt vin som passar lite extra bra. Med det sagt behöver du inte en hel avsmakningsmeny med flertalet olika viner för att duka upp för en härligt julbord. Är du på jakt efter ett perfekt vin till julbordet så läs vidare här!

 

Missa inte: Goda pinot noir viner som passar till julmaten

Vinflaska och glas vid dukat bord

Bästa vinet till julbordet

Tomten har varit ute på upptäcktsfärd, utforskat och provat många viner under de senaste månaderna. Han tyckte årets skörd 2020 var intressant och har riktigt bra potential för att bjuda in till ett riktigt härligt julbord. Vilket vin blev tomtens favorit i år? 

 

Alla har så klart olika smak, så det beror förstås på om man helt håller med tomten eller inte. Det beror också lite på vilken mat som är med på julbordet och om vinet passa till alla rätter. Ett vitt vin är i alla fall ett säkert kort när det gäller klassikerna sill och köttbullar. Till julbordet passar ofta också ett smakrikt och fylligt vin med hög syra, och gärna med lite sötma.

Vinet behöver denna höga syra och touchen av en liten sötma för att matcha med maträtter som har lite samma egenskaper. Den höga syran och fylligheten gör att det går bra ihop med krämiga och feta rätter som Janssons frestelse. Med mycket smak gör vinet sig även bra med alla de smakrika maträtterna på julbordet.

Favoritvin till julbordet 2020

Favoritvinet att satsa på till julbordet 2020 är Irony Chardonnay, nr 72401, som finns på Systembolaget för 139 kronor. Detta vin är fruktigt, har en god smak av gula äpplen, mango, vit choklad, kardemumma och vanilj, med en touch av citrus och ananas och med viss fatkaraktär. Det är gjort på druvan chardonnay och serveras med fördel vid 10-12 grader. Detta är ett riktigt härligt julvin!

En vindruva som passar julmaten

Druvan chardonnay är när det gäller vinproduktion den mest odlade vita vindruvan i världen. År 2015 odlades chardonnay-druvan i 41 länder enligt det internationella vininstitutet OIV.  

 

Chardonnay har sitt ursprung i Frankrike som tillverkar några av de mest kända chardonnayvinerna. Chardonnay används för att göra viner i en mängd olika stilar. Beroende på var de växer får vinerna olika smaker och egenskaper.

 

Man brukar prata om den gamla vinvärlden, Europa, och den nya vinvärlden som består av alla länder utanför Europa. Chardonnay-viner har en stil som varierar från lätta och friska, ofta med aromer av gröna äpplen och citron, till mer fylliga varianter. Vinerna från nya vinvärlden är just mer fylliga och smakrika och kan ha en liten sötma. 

 

Önskar du fler vintips på chardonnay-viner så hittar du det i länken här nedan.

Läs även: 5 goda chardonnay -  viner till julbordet


God jul!

 

Kryddat vin till julmaten serverat på en bricka

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS