Upplevelser
Sommelier Henrik
Mar 02, 2020

Alla hjärtans dag i Gävle

Uppdaterades 02/03/2020

 

Alla Hjärtans Dag den 14:e februari. Jag kan inte tänka mig ett bättre tillfälle än att fira den dagen tillsammans med ett närmare 40-tal fantastiska människor samt med vin och choklad. Vi var på Elite Grand Hotel i Gävle i en av deras väldigt fina lokaler. Vi skulle prova åtta viner tillsammans med fem olika choklader med tydlig karaktär och tilltalande smaker. En spännande kväll!

 

Vi började kvällen med att hälsa alla välkomna och skålade tillsammans med ett mousserande vin. El Miracle Cava Brut är en Cava från området runt Valencia i Spanien från producenten Vincente Gandia. Den är gjord enligt den traditionella metoden, med en andra jäsning på flaskan, och ett av Sveriges mest populära mousserande viner. En frisk och fräsch cava med smak och doft av äpplen, och citrus. Utmärkt som aperitif och till skaldjur.

 

Mer mousserande vin 

Därefter provade vi mousserande vin nummer två för kvällen. Långt upp i Washington State, i USA, ligger Domaine Ste Michelle som gör Michelle Brut. De tillverkar också sina viner efter den traditionella metoden, vilket är väldigt lämpligt då vingårdarna har samma breddgrad som i Champagne och man använder även samma druvor som i Champagne. Ett perfekt sällskapsvin med inslag av äpple, citrus, brödighet och lite persika. En klassiker till detta vin i USA är nypoppade popcorn! Vinet passar nämligen perfekt till sälta: salta snittar, getost och krämig vitmögelost.

 

Till de båda mousserade vinerna provade vi Toscano White 29% från Amedei. Det är en fyllig och välbalanserad vit choklad med naturlig vaniljsmak och en len sötma. En väldigt god choklad som passade bra till vinerna fast på lite olika sätt. Dessutom var det en del som tyckte att den passade bäst till cavan medans andra tyckte att den passade bäst till det amerikanska bubblet.

 

Chardonnay från gamla vs nya världen

Kvällens nästa två viner var båda gjorda på druvan Chardonnay och båda väldigt doft- och smaktypiska för sina respektive områden och stilar. 

 

Från byn Chablis i Frankrike provade vi Chablis Le Finage från vinproducenten La Chablisienne. Vinkooperativet La Chablisienne är inte bara den särklassigt största producenten i Chablis (de svarar för inte mindre än en fjärdedel av allt vin som kommer från Chablis) utan dessutom en av de allra bästa. Alla kooperativets viner utmärks av en karaktäristisk och tydlig mineralitet. Svåra att motstå som unga men med stor utvecklingspotential för den som har tålamod att vänta. Chablis Le Finage är ett uppfriskande, elegant, generöst och mycket trevligt vin med inslag av äpplen, citrus, päron och mineral. Utsökt till fisk och skaldjur. 

 

Därefter gick vinresan vidare till Kalifornien i USA och området Monterey som är ett stort vinområde som mestadels producerar vita viner, men även röda av Pinot Noir, av hög kvalité. Här ligger vinproducenten Irony Wine Cellars som ägs av familjen Indelicato som immigrerade från Sicilien på 1920-talet. Deras vin Irony Chardonnay är en klassiskt elegant Chardonnay med omisskännerlig amerikansk fruktrikedom som till viss del har lagrats i ekfat, till skillnad mot vinet från Chablis som har lagrats i ståltank. Fruktiga toner av citrus och tropiska frukter och eken har endast funktionen att ge övriga komponenter djup, inte ta över. Ett medelfylligt vin med frisk syra och fin eftersmak som passar till fisk, kyckling och lätta ostar.

 

Till dessa två viner provade vi en vit/ljus choklad från tillverkaren Valrhona, en av världens största chokladtillverkare. Dulcey 32 % är en ytterst mogen choklad med härliga aromer av smörkola som övergår till lite lätt rostade toner för att avsluta i en delikat lättsaltad upplevelse. Chokladen passade väldigt bra till båda vinerna och smörkolan i smaken förstärktes av vinerna.

 

Rött från Italien

Äntligen dags för kvällens första röda vin som ikväll var Masi Bonacosta från Venetien i nordöstra Italien. Masi är en välkänd italiensk vinproducent vars verksamhet idag leds av den dynamiske Sandro Boscaini, eller Mr Amarone som han brukar kallas. Det är kanske just för sin Amarone Masi är som mest känd men man gör även ”vanliga” röda viner. Bonacosta är ett av deras instegsviner som har en ung, fräsch smak med tillgängliga tanniner som ger bra struktur åt vinet. Smak och doft av röda och svarta bär och lite smörighet och det här är ett vin som passar utmärkt till pizza och pasta, dvs det italienska köket.

 

Chokladen vi provade till var Mangaro Lait 50 %, Michel Cluizel, en prisvinnande mjölkchoklad. En tjock och krämig choklad med en intensiv mjölk- och kakaokaraktär. Bra smak med inslag av nötter och torkad frukt med en balanserad syra. En mycket god och populär choklad där vinet hjälpte till att ytterligare höja smakerna i chokladen. Trevligt.

 

Återigen områdestypiska viner

Nästa omgång vin tar oss till Australien och Spanien där båda vinerna är väldigt typiska för sina respektive områden. Gemtree Bloodstone Shiraz från McLaren Vale i Australien är ett vin med mycket fruktig smak med mjuka tanniner. Generös doft och smak med inslag av björnbär, mogna körsbär, plommon, peppar och vanilj. Vinet har även den mycket områdestypiska doften och smaken av eukalyptus som växer vilt runt om vingårdarna.  Det här vinet är som gjort till barbecue och långkok. Pepparbiff och kryddiga såser. Hårda smakrika ostar och mild blåmögelost.

 

Från den klassiska vinregionen Rioja i norra Spanien hämtar vi vinet Marqués de Murrieta Reserva. Marqués de Murrietas historia är nära sammanflätade med Riojaviner och sträcker sig ända tillbaka till 1800-talet. Vineriets grundare Luciano de Murrieta ville utveckla vinodlingen i Rioja där han ansåg att förutsättningarna var utmärkta. På 1860-talet kom den första eklagrade Riojan som han hade experimenterat fram på sin väns gård. Innan dess har man i Rioja inte brytt sig om att lagra sina viner. Det som fanns kvar av vinet hälldes ut för att ge plats för det nya vinet när det var färdigt. Det som är unikt för Marqués de Murrieta är att de enbart använder sin egen frukt från egna vingårdar. De andra stora vinhusen i Rioja köper nämligen även in druvor från småodlare. Tempranillo är den dominerande druvan i vinet som har lagrats på både nya och gamla ekfat. Det har gett vinet en balanserad, utvecklad, kryddig smak med tydlig fatkaraktär (vanilj), inslag av mörka körsbär, plommon, svarta vinbär, dill, tobak och läder. Ett mycket lättmatchat vin som passar både till rätter med kyckling, lamm, nöt eller fläsk, gärna grillat. 

 

För att möta dessa två väldigt goda vinerna behövs det en riktigt bra choklad. Det får vi i Manjari 64 %, en choklad från Valrhona som är en mild, frisk, mörk choklad med minimal bitterhet, fruktiga och syrliga inslag. Vi hittar röda bär, hallon, körsbär och en härlig syra från lime. En god choklad som passade mycket bra till båda vinerna.

 

Tanninrik avslutning

Vi avslutade kvällen med att prova ett spännande vin från den inte helt kända vinregionen Madiran som ligger i sydvästra Frankrike. Här, på slottet Château Bouscassé, är vinproducenten Alain Brumont uppväxt. Hans historia börjar 1979 då han tog över sin fars vingård på 17 hektar. Alain Brumont visade de lokala druvorna samma respekt och omsorg som vinmakare i mer namnkunniga distrikt gjorde med sina "fina" druvor. Och när hans röda vin i en blindprovning vann över några av de mest kända slott i Bordeaux, blev Alain Brumont en aktad vinauktoritet över en natt. Idag har de lokala druvorna han odlar fått den status de förtjänar och Alain Brumont har blivit utsedd till en av de bästa vinmakarna i världen och är en vinikon både i Frankrike och utomlands. Madirans stora rödvinsdruva är Tannat som är känd för sin tuffa och tanninrika framtoning och som till 50 % är innehållet i vinet Château Bouscassé. Resterande 50 % delas av Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Ett fylligt och fruktigt vin med tydliga tanniner och inslag av fat, svarta vinbär, plommon, viol och peppar. Lång, balanserad eftersmak. Château Bouscassé är ett riktigt vinkällarfynd som utan tvekan kommer gå att lagra i minst femton år. Vinet passar till smakrika rätter av nöt- eller viltkött samt till grillat och lagrade hårdostar. Det får gärna finnas något tillbehör av lite fetare eller krämigare slag för att runda av vinets strävhet ytterligare. Bra exempel på det är en god potatisgratäng eller en gräddsås.

 

Chokladen till var återigen från Amadei, Toscano Black 70 %. Det här är en choklad med mäktig överväldigande smak. Chokladen har en fruktig rivstart med toner av russin och honung. De tuffa tanninerna i vinet var som bortblåsta och chokladen matchade vinet perfekt. Det här blev kvällens stora vinnare. 

 

Med detta hade kvällen nått sitt slut. Med tanke på att det ändå var Alla Hjärtans Dag så bjöd Taysta på en liten extra kärleksgåva till alla deltagare. Det var två kulor av Lakrids by Bülows MORE LOVE, en kärleksfull synergi mellan vita choklad, röda jordgubbar, krämig grädde och söt lakrits. Helt magiskt.

 

Efter stort engagemang och intressanta frågor från deltagarna var det nu dags att fortsätta fredagkvällen på annat håll. Vi hoppas på ett återseende på någon av våra kommande provningar och att deltagarna då fått en chans att experimentera med smaker ytterligare. Tills dess, ha det fint och stort tack för den här kvällen!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS