Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Feb 13, 2018

Vi provar oss fram till den bästa whiskyn

Vad är den bästa whiskyn egentligen? Just den här fredagen i början av februari hade vi dukat upp för en trevlig whiskyprovning på Best Western Espland i Västerås för att ta reda på vilken den bästa whiskyn är. Som tillbehör till provningen hade vi salta chips, rökt whiskyskinka, sötlakrits och salta oliver.

Famous Grouse Smoky Black och Naked Grouse


Vi började med att prova två stycken olika blended whisky. Smoky Black är en blended scotch och Naked Grouse är en blended malt. Smoky Black har en smak och doft som är nyanserad, lätt rökig med fatkaraktär, smörkola, och honung.

Jämnfört med vanlig Famous Grouse är malten rökigare i Smoky Black vilket bidrar till den rökigare karaktären. Naked Grouse har en smak och doft som är maltigare, med fat, apelsin, vanilj, örter och smörkola. Den görs på en blandning av olika maltwhiskys, bland annat Highland Park. Faten som används är till 40% first filled och mestadels europeiska sherryfat.

Macallan 12 YO


Efter att ha provat två olika stilar av blended var det dags att prova Single Malt och hur faten påverkar whiskyn. Den här whiskyn är lagrad minst 12 på gamla sherryfat vilket bidrar med både färg, karaktär och en lätt sötma.

Smak och doft är maltig, tydliga fat, apelsinskal, valnötter, mörkchoklad, farinsocker och honung. Macallans pot still är bland de minsta i Speyside vilket ger en rikare och fruktigare whisky. Kopparpannorna har även varit avbildade på Bank of Englands 10 pundsedlar.

Macallan 12 YO Double Cask


Den här whiskyn har mognat i en kombination av fat gjorda på både amerikansk och europeisk ek. Faten har alltid varit fyllda med sherry och ingen kontakt med bourbon.

Doft och smak är nyanserad, med tydliga fat, röda äpplen, halm, honung, nötter, apelsin och vanilj med en mjuk rökighet.

Macallan 12 YO Fine Oak


Vi avslutade provningen av olika ekfat med att prova Macallan 12 YO Fine oak. Det är en whisky som legat på både amerikanska och europeiska ekfat.

Till skillnad från Double Cask som enbart varit fyllda med sherry har de amerikanska faten varit fyllda med antigen sherry eller bourbon. Faten ger här en whisky med mer söta toner, torkad frukt och kanderade mandlar. Smak och doft är balanserad, med fruktighet, fat, viss kryddighet, vanilj och honung med en lätt rökighet.

Highland Park 12 YO och Highland Park 18 YO


Kvällens provning avslutades med att vi provade två stycken single malt från Highland Park med olika åldrar, 12 och 18 år. Highland Park är Skottlands nordligaste destilleri, beläget på dne karga ön Orkney i Nordsjön.

Den 12 åriga har en nyanserad maltig, rökig doft med fatkaraktär, med inslag av valnötter, torkad frukt, honung och vanilj. Den har även en uttalad rökighet.

Highland Park 18 YO har tre gånger blivit framröstad till Best Spirit in the World av tidningen Whisky Journal. Smak och doft är nyanserad, något rökig, men mindre än 12 åriga med torkad frukt, apelsin, vanilj, nötter och mörk choklad. En mjukare och rikare whisky än den 12 åriga.

Det var svårt att utse kvällens bästa whisky då alla hade sin egen individuella favorit och bästa whisky, precis som det ska vara. Highland Park 18 YO var nog den som flest hade som favoritet. Förståligt då det är en fantastiskt god whisky. Det var många som uppskattade att prova lakrits till whiskyn då den verkligen framhävde smakerna. Framförallt Macallan 12 YO var nog den bästa whiskyn till lakrits. Många deltagare tyckte också att det var intressant att se hur stor påverkan faten har på slutresultatet.

Vi tackar alla som deltog under denna minnesvärda kväll och hoppas att vi ses för framtida provningar.

 

Kolla in här för mer information om kommande provningar!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS