Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Nov 27, 2018

Vi provar veteöl med olika karaktär och nya tilltugg

Nu var det dukat på Best Western Esplanad för en stor grupp deltagare som skulle prova en hel del god öl under kvällen. I Västerås var vi alla glada att få komma in i lokalens värme och mysstämning efter kvällens kyla.

På borden står ölen redo och serverades med lite olika matchande tillbehör. Vi hade lagrad hårdost, brieost, heta ölkorvar, Milanosalami, mörk choklad, parmesanchips och mörk choklad. Ett omväxlande fat för kvällens olika öler som inleddes med hela tre olika veteöl som startskott.

Tre veteöl med olika karaktär


Kvällens första öl var ett veteöl från Belgien. Vedett Extra White är smaksatt med torkade apelsinskal och koriander vid bryggningen. Doft och smak är kryddig med inslag av ljust bröd, aprikos, koriander, apelsin och honung. Medelfylligt öl med lätt sötma och balanserad beska. Passar bra ihop med fisk och skaldjur som exempelvis panerad torsk.

Det här är en Berliner Weisse, ett veteöl med en citrussyrlig karaktär. Stone White Ghost har en smak och doft som är syrlig. Mer vin i doften än öl med inslag av knäckebröd, örter och citron. Medelfylligt öl med lite lägre beska än Vedett Extra White men med mycket högre syra. Passar bra som aperitif eller till skaldjur.

Det här veteölet är en traditionell tysk veteöl med jästfällningen kvar. Weihenstephaner Hefe Weissbier har en doft och smak som är fruktig. Här hittade vi inslag av mogen banan, aprikos, kryddor och bröd. Fylligt öl med låg beska och sötma. Den låga beskan gör att ölet passar bra ihop med kryddstark mat. Prova till exempel hemma till asiatisk mat. De kryddstarka ölkorvarna blev väldigt passande till det här ölet.

Amerikansk IPA möter svensk lager


Den här amerikanska västkust IPA:n är en session. Det betyder att den har lite lägre alkohol än den traditionella IPA:n. Doft och smak i Lagunitas Daytime IPA är mycket fruktig med fläder, citrus, ananas och honung. Det är ett medelfylligt öl med uttalad beska och låg sötma. Ett öl som passar bra ihop med tacos. Fungerade fint med milanosalamin. Här provade vi också de kryddstarka ölkorvarna för att visa på motsatt effekt jämfört med Weihenstephaner. Eftersom att Lagunitas Daytime är ett mycket beskare öl förstärks hettan i smaken. Gott för de deltagare som önskade mycket hetta.

Den här svenska lagern är i stilen wiener/märzen. Lite mörkare och kraftigare än en vanlig ljus lager. Doft och smak i Jämtlands Bärnsten är fruktig och maltig med inslag av honung, kryddor och aprikos. Det här doftar öl, uttryckte en deltagare. Fylligt öl med hög beska. Passar mycket bra till den klassiska svenska husmanskosten. Prova till Jansons frestelse. Väldigt god tillsammans med hårdosten.

Vi avslutar med två fylliga belgiska öler


Från Belgien hämtade vi denna ale som är gjord i stilen Belgian Golden Ale. Doft och smak är fruktig med inslag av vetebröd, honung, citron och halm. Duvel har genomgått en andra jäsning i flaskan och sedan lagrats ytterligare sex veckor innan det är redo för försäljning. Mycket fylligt öl med hög beska och en lätt sötma. Prova gärna till grillad tonfisk. Det blev mycket gott till den mörka chokladen.

Vi avslutade provningen med Westmalle dubbel som även den kom ifrån Belgien. Doft och smak är nyanserad med en liten sötma, inslag av torkade fikon, fruktkaka, kryddor, choklad och nötter. Hög beska och mycket fylligt öl med en trevlig restsötma. Prova gärna till viltkött med ungsbakade rotsaker och en puré. Westmalle fungerade även bra ihop med den mörka chokladen under kvällen.

På så sätt hade kvällen kommit till sitt slut och det var dags att tacka och bocka för denna fantastiska afton. Under kvällen hann vi prova ett gäng intressanta öler där tilltuggen gjorde smakupplevelsen ännu mer intressant. Deltagarna har bidragit med kloka ord och entusiasm. Vi hoppas på att få göra om detta under nästa år. Missa inte Taystas kommande ölprovningar!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS