Vin & mat
Skribent Frida
Jan 08, 2017

Amarone, Appassimento och Ripasso | Vinregionen Valpolicella i Italien

Vinregionen Valpolicella ligger i Verona, Italien och har gjort sig känt för sina Appassimento viner såsom det erkända Amarone vinet.  Norra Italien andas av modernitet i vintillverkningen och för att vara den del av Italien där man experimenterar som allra mest. Med även andra moderna viner som det rödfärgade bubblande vinet Lambrusco och även Franciacorta som klassas som Italiens bästa mousserande vin.

Vad är Appassimento?


Appassimento är den italienska termen för att torka druvor, vilket traditionell gjordes på halmmattor under några veckor upp till flera månader efter skörden. Resultatet var torkade russinliknande druvor med högre koncentration av socker och aromer. Appassimento-metoden används för att göra vinerna Amarone och Recioto.

Den anrika staden Verona


Verona har en lång historia med benämningar i skrifter daterade tillbaka till år 300 f.kr under romartiden. Staden var viktig eftersom många stora vägar sammanbands här. De var redan då kända för sina viner. I ett brev från 400-talet så skrev Cassiodorus, minister för Theodoric den store, en rekommendation till kungen att prova det söta vinet som produceras runt Verona. Han förklarade även i sitt brev hur vinet, både i en vit och röd version, gjordes med druvor som torkades fram till vintern innan de pressades.

Här finner vi ett otroligt bördigt landskap vilket gör att vinstockarna växer vilt kring hela region runt villor och terrasser. Inte konstigt att Verona är den region som producerar mest vin i hela Italien! Verona har en lång tradition av vintillverkning och experimentrings lusten finns verkligen här. De tillverkar stadiga vita och röda viner med anor till de gamla grekiska vinerna under medeltiden som blev mäkta känd i Verona och starkt förknippad med högtider.

De tre mest kända DOCG, den högsta vingårdsbeteckningen i Italien, är de tre vinerna som har samma namn som området de är ifrån, nämligen Bardolino DOCG, Valpolicella DOCG, och Soave DOCG - samt de nytillkomna Amarone della Valpolicella DOCG och Recioto di Valpolicella DOCG som syftar till en vinmakningsmetod snarare än namnet på staden.

Valpolicella - ett lätt rött vin perfekt till italiensk husmanskost


I Valpolicella tillverkar man viner av druvorna Corvina, till minst 70% av blandningen, och den neutrala druvan Rondinella och den syrliga druvan Molinara. Tillsammans ger de viner med en mjuk syra och kropp med lite tanniner. Smakar av körsbär och bittermandel. Det kan vara svårt att veta vilka producenter som tillverkar kvalitativa viner, därför kan en vägvisare vara att söka sig till området Valpolicella Classico som är det ursprungliga området, snarare än den nuvarande mycket större regioner som cyniskt har expanderat till att göra det mesta av namnen.

Classico regionen ligger högre upp och på bättre vingårdslägen. Vinstockarna planteras på terrasser med vit småsten och är tätt planterade för att utvinna så mycket smak som möjligt. Valpolicella Superiore vinerna måste åldras minst ett år i trä och nå en lägsta alkoholhalt på 12%, vanliga Valpolicella måste i motsvarighet uppnå 11% alkohol.

Amarone och Recioto - viner gjort på torkade druvor


Veneto's verkliga skillnad i vinvärlden är att man skapar viner med torkade druvor igenom Appassimento-metoden, vilket var det enda sättet grekerna och romarna kunde koncentrera sockerhalt och därmed öka alkoholhalten i sina viner. Sådana viner beskrivs, historiskt sätt, som Recioto och var ofta söta röda viner.

Vinet Amarone är en modernitet i relation till andra viners historia, det uppkom nämligen på 1950-talet. Fick sin DOC status år 1968 och sin DOCG status år 2010. Vinet tillverkas på druvorna Corvina och Corvione till minst 70% och resterande 30% görs vanligtvis på druvan Rondinella och Molinara. Max 10% oaromatiska druvor som är tillåtna i Verona. Det som särskiljer Amarone från andra viner är att den görs på torkade druvor vilket ger fylligare viner med högre alkoholhalt, vanligtvis 16% uppåt, och mer koncentrerade aromer, ofta mörka bigarråer, örter och torkad frukt.

Druvan Corvina har naturligt lite polyfenoler och ger såldes viner med lite tanniner, strävhet. Vingårdar på botten av de höga kullarna får endast använda 30% av deras skörd till Amarone tillverkning medans vinmakarna högre upp får använda 70% av sin skörd. Detta då druvorna som växer högre upp anses vara utav bättra kvalitet. Skördeuttag är max 12000 liter per hektar. Druvorna torkas i kontrollerade tork rum med stadig temp och luftfuktighet vilket ger mer balanserad torkning samt minskar risk för röta.

Druvsaften genomgår en lång jäsning, cirka 60 dagar, och därför är det risk för flyktig syra ifall inte vinmakaren är noga. Traditionellt används Slovensk ek, dock var fransk ek var på modet under 80-talet. Vinet måste även enligt lag mogna i ekfat i minst 2 år från 1 januari året efter skörden, och Riserva måste minst lagras i 4 år från 1 november av skördeåret.

Ripasso - mellanbarnet i familjen


Ripasso skapades av vinproducenten Masi i början av 1980-talet och blev väldigt populärt. Majoritet av producenter skapar stilen genom att använda pressresterna från Amarone-produktionen till en andra jäsning av Valpolicella vin, detta bidrar med lite mera smak och kan även bidra till något bastantare viner. De bättre exemplaren gör en jäsning bestående av hälften torkade druvor och hälften naturliga druvor. Därmed en blandning mellan Valpolicella och Amarone. Tyvärr finns det inga specificerade lagstadgade regler för detta vin och därmed är kvaliteten väldigt varierande.

 

Lär dig mer om vinerna från Valpolicella och dess olika stilar på våra vinprovningar

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS