Recept
Skribent Andrea
feb 05, 2021

Den godaste vegetariska lasagnen

Att göra en vegetarisk lasagne är inte bara enkelt utan också väldigt gott. Vill du inspireras till att äta mer vegetarisk mat och få tips på smakrika och vegetariska recept så har du kommit rätt.

 

Lasagne är en favoriträtt för både stora och små i många hem. Det passar att äta en vardag, en lördagskväll med kanske ett glas vin, och att bjuda på vid festligare tillfällen. 

 

En lasagne består av olika ingredienser som läggs i olika lager. Lasagneplattor täcks av fyllning som kan innehålla olika saker beroende på vad man gillar som sedan täcks av ett till lager av lasagneplattor.

 

När man tänker på den klassiska versionen tänker man kanske på en lasagne som innehåller köttfärs. Det finns dock andra och lite mer ovanliga varianter lasagne där till exempel köttfärsen är utbytt mot spenatlager. 

Vegetarisk version

En lasagne är nämligen en utmärkt rätt att göra en vegetarisk version på. Sojafärs är också ett perfekt substitut att använda i stället för köttfärs när du vill göra en vegetarisk lasagne som ändå är mättande.

 

Denna rätt kan varieras på många sätt så det passar därmed många olika smaker. Vad sägs om en vegetarisk lasagne med keso, en halloumilasagne, spenatlasagne, vegetarisk lasagne med zucchini eller med röda linser? 

 

I det här receptet på vegetarisk lasagne hittar du alla dessa spännande ingredienser som skapar en fantastiskt god vegetarisk rätt med smaker som för tankarna till Medelhavet. 

 

Utgå från receptet lite längre ner i artikeln och prova dig fram, kanske vill du även lägga till någon grönsak och även en speciell krydda som du gillar som du tror skulle passa. Här finns inga regler. Kanske blir detta din nya stående paradrätt som du kan bjuda dina gäster på!

 

För att vegetariska recept skulle vara tråkiga, och att vegetarisk mat inte skulle smaka något, är nämligen inte riktigt.

 

Om du vill så kan du också byta ut vissa ingredienser och göra en vegansk lasagne.

 

Missa inte: Gå en matlagningskurs online

 

Vegetarisk lasagne med spenat och sojafärs

Var kommer ordet lasagne ifrån?

Man kan kanske tro att lasagne har sitt ursprung från Italien, men de brukar bara krediteras med idén om att göra lasagne i olika lager. Ordet lasagne kan spåras tillbaka till det antika Grekland och ordet "laganon". 

 

Laganon var platt pastadeg skuren i tunna remsor och den första formen av pasta. Med lager av denna pasta och en sås skapade man en enkel variant av pastarätt. Namnet kom alltså inte från ingredienserna utan från metoden på hur den gjordes. 

 

Ordet lasagne kan ibland också kopplas till Rom där man hade en liknande rätt som kallades "lasanum", vilket är latin för kruka eller behållare. I Italien användes alltså ordet när man syftade på den panna som lasagnen tillverkades i. Så småningom kom detta att bli namnet för den populära rätten.

Lasagnens historia

De tidigaste kända lasagnerecepten är från 1200-talet. Maträtten har sitt ursprung i medeltidens Italien, nämligen i regionen Emilia-Romagna. Emilia-Romagnas kök är ett av Italiens mest karaktäristiska kök.

 

Dåtidens recept skiljde sig från de flesta recept vi följer i dag, men det vi kanske främst karakteriserar lasagne med, pastaplattorna och den strödda och gyllene osten, var självklart med även då. Tomater däremot, som är en stående ingrediens i de flesta nutida recept, kom dock inte till Europa förrän på 1500-talet, så därför tillagades här lasagne utan tomater.

Lasagne på olika sätt

Den traditonella lasagnen i Neapel, som brukar vara den staden man förknippar lasagnens ursprung med, kallas Lasagne di carnevale. Denna lasagne innehåller bland annat korv och små köttbullar, hårdkokta ägg, ricotta och mozzarellaost och även en köttsås med napolitansk ragu. Tomat dök upp i receptet för första gången på 1880-talet i Neapel.

 

Den traditionella lasagne alla bolognese består av lager av tunn pastadeg med mjöl och ägg och spenat. Mellan varje lager finns ragusås och béchamelsås. Det övre lagret är strött med Parmigiano-Reggiano-ost som blir lite krispig och får en gyllene ton efter den fått gå i ugnen.

 

Idén med lasagne i olika lager brukar man tillskriva Franscesco Zambrini från Bologna som introducerade den på 1800-talet. Den typen av lasagne som vi kanske främst tänker i dag när vi hör ordet, lasagne alla bolognese, blev populär i Bologna under 1900-talet när restaurangägare runt om i staden började använda ragusås och béchamel, riven Parmigiano, och även spenat i degen. 

 

Är du i den nordliga delen av regionen Emilia-Romagna i huvudstaden Bolagna och äter en lasagne har denna med stor sannolikhet gröna plattor. Att blanda spenat eller andra grönsaker i degen hör nämligen här till traditionen i hur man tillagar en lasagne.

 

Som med alla traditionella rätter finns där en grundtanke men recepten på hur man tillagar en Bolognese-lasagne kan skifta lite grann. Accademia Italiana di Cucina, en italiensk köksakademi, har dock stiftat vad som kan betraktas som det ursprungliga och traditionella receptet på en lasagne alla bolognese. Det ska innehålla de tre huvudingredienserna äggpastadeg med spenat, ragousås samt béchamel.

 

Lasagne al forno, som brukar ledas tillbaka till Emilia-Romagna-regionen, är den vanligaste versionen av lasagne som serveras utanför Italien. Denna har en tjockare ragu och innehåller även béchamelsås. Al forno betyder just ugnsbakad, vilket de flesta lasagner brukar vara.

Platta och krusiga plattor

Går man in på en restaurang i Italien eller i andra delar av världen och beställer en lasagne kan man alltså därför få lite olika typer av rätter. Kombinationen av ost och tomatsås och kött kan skifta. I vissa används köttfärs och fläsk och i andra kyckling. Med olika grönsaker som till exempel spenat och zucchini kan man också få till olika spännande smaker i lasagnen.

 

Laganon som den gjordes i antikens Grekland var som tidigare nämnt platta, tunna remsor. I norra Italien har lasagnen ofta platta skikt, medan man i södra Italien kan serveras krusade lasagneplattor. I USA är det också vanligt med krusade plattor.

Så gör man lasagneplattor

Pastadegen som används när man gör lasagneplattor bereddes traditionellt i södra Italien med gryn och vatten. I de norra delarna använde man i stället mjöl och ägg eftersom man inte hade gryn eller semolina. 

 

I det moderna Italien används semolina från durumvete när man tillagar lasagneplattorna. Durumvete gör pastan gulare, och är också en hårdare vetesort än vad som återfinns i vanligt vetemjöl. 

 

Många föredrar att använda durumvete framför andra mjölsorter när dem gör egengjord pasta. Durumvete är mer lättarbetad och ger en mer elastisk deg jämfört med vanligt vetemjöl. 

 

Semolina, som kommer från italienskan och betyder "halvmald", är till skillnad från durumvetemjöl sammalet vetemjöl av durumvete. Det innehåller sädeskornets alla beståndsdelar. I Sverige köper man det under namnet mannagryn. 

 

Att göra pasta på mannagryn låter kanske lite märkligt, men det är faktiskt vanligt i södra Italien när man gör pastadeg utan ägg och pasta som formas med händerna så som fusilli, spaghetti och just lasagneplattor. Ett recept på en god vegetarisk pasta med rostade grönsaker av Tommy Myllemäki hittar du här.

 

Vill du göra din egen deg till lasagneplattor är det både snabbt och enkelt.

 

Läs mer: Så här gör du din egen pastadeg

 

Kavlar ut egen pastadeg till en god lasagne

Vegetarisk lasagne

Detta recept på vegetarisk lasagne med bland annat halloumi och keso, zucchini, linser och även spenat skapar en vegetarisk lasagne som passar perfekt när du vill göra en extra god hemlagad måltid eller när det vankas fest och du vill imponera på dina gäster. 

 

Vi har adderat så du även enkelt själv kan välja vilka ingredienser du önskar använda för att skapa just din favorit vegetariska lasagne. 

 

Välja mellan auberginer eller zucchini (eller båda) och sojafärs eller röda linser (eller blandat). Det är en smaksak.

 

Två vanliga kombinationer är just aubergin med sojafärs och zucchini med röda linser. Vad blir din favorit? 

 

En vegetariska lasagne med keso (cottage cheese) tillsammans med spenat är även väldigt gott, men med några fler ingredienser blir även din spenatlasagne lite matigare. 

 

Ska du enbart göra en spentlasagne? Använd då linser och addera till tomatsåsen 3 dl hackad spenat och 5 st skogskantareller, hackade valnötter och ta därefter tomatsåsen åt sidan och tillsätt keso. Byt gärna ut osten, i ostsåsen, till gorgonzola. Och skippa grönsaksröran och eventuellt halloumiosten. Det blir supergott!

 

Val av ost till ostsåsen är även en smaksak. Mozzarella passar bäst till halloumilasagne och västerbottensost passar gott till linser, parmigiano-reggiano (eller parmesan) matchar väl med sojafärs och prästost till exempel passar gott till spenat. 

 

Vill du göra en spännande halloumilasagne? Satsa då på sojafärs och auberginer.

Recept

Tid: Cirka 1 h

Antal portioner: 4

Du behöver:

Fyllning

2 msk olivolja

1 stor lök
3 vitlöksklyftor

2 tsk färsk timjan

1 tsk färsk rosmarin

400 g sojafärs eller 4 dl kokta röda linser

2 tomater

1 msk tomatpuré

400 gram (2 burkar) krossade tomater

2 msk rött vin 

2 auberginer eller 2 zucchinis

1 paket (200-250 g) halloumiost

 

Sås

50 g smör

1 vitlöksklyfta

3 msk mjöl

5 dl mjölk

1 tsk havssalt

100 g riven mozzarella

1 tsk vit eller svartpeppar

1 tsk malört

 

Montering lasagne
12 st färska (gärna hemmagjorda) lasagneplattor

1 msk olivolja

100 g riven mozzarella

Gör så här:

Fyllning

 

1) Ska du ha med aubergin? Om inte så kan du bortse från detta steg. Hacka auberginen till 1 cm tjocka bitar och blanda dem med lite olivolja och salt. Låt stå i ca 15 minuter.  

 

2) Tomatsås - häll olivoljan i en stekpanna och stek löken i 2 till 3 minuter. Tillsätt hackad vitlök och även örterna och stek i cirka en halv minut. Tillsätt sojafärsen eller kokta linser och hackade tomater och tomatpuré. Salta och peppra efter smak. Stek i några minuter och tillsätta därefter krossade tomater samt rött vin och låt det sjuda i ca 10 till 15 minuter. 

 

3) Grönsaksröra - lägg hackad aubergine och/eller zucchini i en ny stekpanna och stek i cirka 8-10 minuter. Tips! Du kan även rosta grönsakerna i ungen på 220 grader under tiden som du tillagar tomatsåsen och halloumin. 

 

3) Halloumi - skär halloumi i små bitar och stek i en annan torr panna tills den får en gyllene färg. 
 

Sås

1) Värm upp mjölken.
 

2) Smält smöret i en annan kastrull och tillsätt även finhackad vitlök. När smöret har smälts tillsätter du mjölet under uppvispning. Tillsätt den varma mjölken gradvis medans du vispar till en tjock konsistens. Ta av kastrullen och blanda i saltet och osten, samt ev vit- eller svartpeppar och malört.

 

Montering

Sätt ihop lasagnen genom att lägga ett lager av lasagneplattor i en bakpanna smord med olivolja. Varva med att lägga på tomatsåsen, grönsaksröran, ostsåsen och hälften av halloumin, ca 100 g. Tillsätt även hälften, 50 g, av riven mozzarella. Lägg på ett till lager av lasagneplattor och upprepa detta utan mozzarellan. Det sista lagret häller du den vita såsen ovanpå och strö över resten av mozzarellan. Ställ in i ugnen i cirka 40-45 min i 195 grader.

 

Ta ut. Klart! Njut av lasagnen med ett glas vin till om du vill. Här finns tips på goda viner som gör sig extra goda till italiensk mat.

 

Vet du någon som gillar vegetariska recept? Dela gärna artikeln!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS