Recept
Maja A
apr 02, 2021

Klassisk västerbottenpaj

Västerbottenpajen är den ultimata pajen med en perfekt balans mellan krämighet, sälta och syra. Den är älskad av många – och passar lika bra som tillbehör på kräftskivan som en del av en lyxig plockmiddag en lördagskväll. Men hur gör man egentligen den perfekta västerbottenpajen? Och går det att addera moderna inslag till den klassiska rätten? I denna artikel hittar du det godaste receptet på klassisk västerbottenpaj, men också recept på västerbottenpaj med en tvist. Vi ger också tips på drycker och tillbehör som passar bra ihop med den krämiga pajen. Har du till exempel testat att fylla din paj med kantareller, eller servera den som förrätt med crème fraiche och löjrom?

 

Västerbottenpajen är en klassiker som de flesta av oss har någon relation till. Den krämiga, smakrika pajen är ett måste på kräftskivan och ett utmärkt tillbehör till såväl påskbuffén som midsommarlunchen. Vissa föredrar att äta pajen som en middagsrätt, med en fräsch sallad som tillbehör. Andra bakar pajen i mindre formar, toppar dem med crème fraiche, löjrom och gräslök och äter som tilltugg till ett glas champagne. Det finns mängder av sätt att tillaga, toppa och äta den populära klassikern på. 

 

Är du sugen på att göra en annorlunda paj? Då har Per Moberg gjort en variant som är lite speciell

 

Pajen kallas i folkmun västerbottenpaj, men originalet, som görs på den klassiska Västerbottensosten från Burträsk, har namnet Västerbottensostpaj. Vill du lära dig om hur osten tillverkas? Kika då in här på Västerbottensosts egna hemsida där de berättar om lagring och tillverkning. För vem kan veta det bättre än dem själva?

Västerbottensostens historia

Västerbottensosten, som tidigare kallades Burträskost, är en långlagrad, aromatisk hårdost med karakteristisk smak – och tydlig sälta. För att den ska klassas som en äkta Västerbottensost får den endast tillverkas av norrländsk komjölk vid Norrmejeriet, som ligger beläget i Burträsk i Västerbotten i Sverige. 

 

Den omtalade osten bär på en lång – och mystisk – historia, som sträcker sig så långt tillbaka som 1872, då det sägs att mejerskan Ulrika Leonora Lindtröm skapade grundreceptet. Enligt myten skapades originalreceptet genom ett misstag, där tillverkningen av en annan ost – västgötaosten – inte gick som planerat. Men misstaget visade sig bli ett succékoncept, och det sägs att den populära Västerbottensosten som vi äter än idag är resultatet av den oturliga händelsen. 

 

Huruvida myten stämmer eller inte är svårt att säkerställa, men vad som går att konstatera är att osten kommit att bli en av de mest populära ostarna i landet. Den har även fått uppmärksamhet internationellt, bland annat har den amerikanska tidningsjätten BBC lyft fram osten och dess spektakulära historia i en artikel: The cheese that can't be moved.

Riven Västerbottensost i påse

Västerbottensost som ingrediens i matlagning

Den populära osten kan användas som pålägg på frukostsmörgåsen, men passar kanske allra bäst som ingrediens i matlagning. I en krämig lasagne, som topping på potatisgratäng, eller som den kanske är allra mest känd för: som huvudingrediens i en klassisk västerbottenpaj. Den något syrliga smaken och tydliga sältan i osten passar bra ihop med frasig pajdeg och len grädde, och vi är nog många som genom åren njutit av den klassiska pajen på olika högtider och festligheter. 

 

Det går att byta ut osten mot andra långlagrade ostvarianter såsom parmesan eller prästost i matlagningen, men den karaktäristiska smaken från just Västerbottensost är svår att hitta någon annanstans. 

 

Läs mer: Lär dig mer om ost

Recept: Klassisk västerbottenpaj

Här är ett riktigt klassiskt recept på västerbottenpaj - det bästa receptet jag provat om man är ute efter originalet. 

 

Pajdeg: 

125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 msk kallt vatten

Pajfyllning: 
300 gram riven Västerbottensost
3 ägg
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk 3%
Salt
Nymalen svartpeppar

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 210 grader. 
 

Pajdeg: Blanda vetemjöl, smör och salt. Tillsätt kallt vatten och blanda snabbt ihop till en jämn deg. Tryck ut degen i en pajform som är cirka 24 centimeter i diameter. Tryck upp degen ordentligt mot kanterna, så att den behåller den fina formen. Låt degen vila i kylen cirka 20-30 minuter. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda skalet i 10 minuter.

 

Fyllning: Vispa ihop ägg, mjölk och grädde, tillsätt riven ost. Smaksätt med en nypa salt och nymalen svartpeppar.

 

Häll fyllningen i pajskalet och grädda 25–30 minuter i nedre delen av ugnen.

 

Pajen är klar när ostfyllningen har stelnat och pajen har fått en lätt gyllenbrun färg. Toppa pajen med färska örter eller servera den som den är. 

 

Västerbottensost och ägg vispas till en kräm, som ska bli fyllningen till västerbottenpajen
Färdig västerbottenpaj med sallad som tillbehör


Läs även: Årest bästa champagne perfekt till västerbottenpaj

Västerbottenpaj med crème fraiche och löjrom

Den här pajen går att variera i all oändlighet, och de olika versionerna passar bra till olika tillfällen. En populär variant är att toppa pajen med spritsad crème fraiche, klickar av löjrom, hackad rödlök och gräslök. Om man sedan skär upp pajen i smala bitar blir det ett utmärkt tilltugg till champagnen, eller som en festlig förrätt innan middagen. 

 

Man kan också välja att göra pajen i mindre, enportions-formar, istället för en stor paj. Det är ett trevligt sätt att servera dina gäster en förrätt på. 

 

Vill du laga en paj utan ägg, kika in detta recept: paj utan ägg.

Västerbottenpaj med kantareller

Ett annat sätt att variera din paj på är att tillsätta kantareller, grönsaker eller stekt bacon i fyllningen innan gräddning. På så sätt får man en matig paj, som med fördel kan toppas med färska örter och ätas till middag ihop med en fräsch sallad. 

 

Här hittar du recept på en god paj med kantareller: Ernst kantarellpaj.

Och pajdegen då?

Det är enkelt att variera pajdegen till din västerbottenpaj. Vill man till exempel göra en paj med smördeg istället för en traditionell pajdeg är det enkelt att köpa färdig smördeg i frysdisken i din mataffär. 

 

Ett annat alternativ är att att baka egen smördeg, exempelvis med detta recept: Grundrecept på smördeg. En västerbottenpaj med smördeg blir väldigt frasig och är ett spännande alternativ till den klassiska varianten. 

 

Om du istället vill att din pajdeg ska vara av grövre karaktär är det enkelt fixat. Det går exemplevis bra att byta ut delar av vetemjölet mot annat mjöl såsom rågmjöl eller dinkelmjöl. Vill du göra en pajdeg med grahamsmjöl kan du kolla in detta recept: paj med grahamsmjöl.

Byt ut en del av osten

Om man vill göra en västerbottenpaj med annan karaktär går det utmärkt att byta ut en del av osten. Vill man ha en mildare smak kan man exempelvis byta ut hälften av osten i det klassiska receptet till riven mozzarellaost, goudaost eller annan ost av mildare karaktär. 

 

Om man vill istället att pajen ska smaka ännu mer – och få ännu tydligare karaktär – är det en god idé att byta ut en del av osten till en ost med mycket smak. Gorgonzolaost eller getost är två alternativ som passar bra ihop med Västerbottensost. 

Västerbottenpaj med gorgonzola, svartkål och valnötter

Detta är inte en klassisk version av västerbottenpajen, men den är minst lika god och passar till både vardag och fest. Kanske kan det bli en klassiker på julbordet framöver? 

 

Pajdeg: 

125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 msk kallt vatten

 

Fyllning: 
200 gram svartkål 

1/2 medelstor rödlök
1 msk olivolja
1 nypa flingsalt

150 gram riven Västerbottensost
100 gram gorgonzolaost (eller annan grönmögelost)
3 ägg
2 dl vispgrädde
50 gram pinjenötter
Nymalen svartpeppar

 

Gör så här:

 

Sätt ugnen på 210 grader. 

 

Pajdeg: Blanda vetemjöl, smör och salt. Tillsätt kallt vatten och blanda snabbt ihop till en jämn deg. Tryck ut degen i en pajform som är cirka 24 centimeter i diameter. Tryck upp degen ordentligt mot kanterna, så att den behåller den fina formen. Låt degen vila i kylen cirka 20-30 minuter. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda skalet i 10 minuter.

 

Fyllning: Rosta valnötterna i en torr stekpanna på medelvärme i 3-5 minuter, tills de blivit bruna – men håll koll så de inte blir brända. Lägg nötterna åt sidan i en skål. Skölj kålen i kallt vatten och skär den sedan i strimlor. Skär rödlöken i smala skivor. Stek kålen och löken i en panna ihop med olivolja och flingsalt på medelvärme i cirka 5 minuter, tills den blivit mjuk och fått fin färg. Lägg åt sidan. Vispa ihop ägg och grädde i en skål. Tillsätt riven Västerbottensost och smulad gorgonzolaost. 

 

Montering: Lägg tre fjärdedelar av grönkålen som ett lager i pajskalet, tillsätt sedan fyllningen. Grädda i ugnen i cirka 25-30 minuter. Pajen är klar när fyllningen stelnat och den har fått fin, gyllene färg. 

 

Låt pajen svalna i tio minuter och toppa den sedan med resterande delar av svartkål, lök, valnötter, flingsalt och nymalen svartpeppar. 

 

Läs även: Recept på en väldigt god vegetarisk lasagne

Pajskal fyllt med svartkål och rödlök

 

Färdig västerbottenpaj med svartkål, rödlök och valnötter

Dryck till västerbottenpaj

Eftersom Västerbottensosten är en lagrad ost med tydlig sälta, passar den bra ihop med fruktiga, friska och bubblande viner. Det är just därför ett glas Champagne är det självklara valet på Valborg. Om du är mer sugen på ett vitt stilla vin så passar en sauvignon blanc väl ihop med västerbottenpaj, ett annat tips är ett fruktigt rosévin. 

 

För den som istället vill dricka öl till pajen är en ljus lager eller en syrlig öl två goda alternativ. Ett bra exempel är en Gueuze, en spontanjäst belgisk syrlig öl med utvecklade smaker.  

 

Två händer som håller i champagneglas som skålar

 

Missa inte: De bästa mousserande vinerna i år på Systembolaget

Pasta med Västerbottensost

Västerbottensosten passar utmärkt som ingrediens i olika typer av maträtter, inte minst i en krämig pastarätt. Ett tips är att byta ut den annars populära parmesanosten mot Västerbottensost i din pasta, på så sätt får rätten en tydligare sälta, syra – och en helt annan karaktär. 

Vegetarisk pasta med Västerbottensost och vitlöksstekt svamp

Fyra personer: 

400 gram spaghetti 

450 gram kantareller eller annan svamp efter tycke

3 vitlöksklyftor

2 hela ägg + 2 äggulor

2 dl Västerbottensost

1,5 dl pastavatten

Färsk persilja

Salt

 

Gör så här:

Koka upp 3 liter vatten med salt i en kastrull. Vispa ägg och riven Västerbottensost i en skål i ett par minuter. Hacka vitlök och skär svamp i mindre bitar. Ta fram en stekpanna och stek svampen och vitlöken i olja med en nypa salt tills svampen fått fin stekyta. Smaka av med salt och peppar, stäng av plattan och låt svampen ligga kvar i pannan. Lägg pastan i vattnet och låt koka tills den är al dente. Innan du häller av pastan, spara pastavatten i en kopp eller skål. När pastavattnet har svalnat något, häller du över tre fjärdedelar av vattnet i ost- och äggblandningen och blandar runt cirka en minut. 

 

Sätt på en platta på låg värme och placera pannan med svampen på, tillsätt sedan pastan i pannan. Rör runt med en träslev och tillsätt äggblandningen. Kom ihåg att plattan måste vara på låg värme så att inte äggen stelnar. Blanda runt ordentligt i pannan tills osten långsamt smält. Tillsätt det sista pastavattnet och gå till sist i med hackad persilja efter smak. Toppa med salt och nymalen svartpeppar. Ta av från plattan när pastarätten blivit krämig och servera direkt. 

 

Känner du någon som älskar västerbottenpaj? 😋 Dela gärna artikeln med dem. 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS