Recept
Skribent Frida
Dec 02, 2017

Varm choklad med vin

Du dricker vin tillsammans med choklad, så varför inte blanda vin med varm choklad. Varm choklad med vin blev en stor trend under vintern 2017 och nu börjar det bli, mer eller mindre, sista chansen att göra sig en kopp. Så passa på! Här nedan finner du ett riktigt bra recept.


Jag vet inte. Det verkade som en bra idé för mig. För många kan det nog kännas som för kraftigt, för smakrikt. Jag brukar vanligtvis inte förstå när någon säger att en choklad dessert kan vara allt för kraftig eller rik. Hur kan något vara alltför kraftigt? Det är som att säga något är alltför delikat. Men denna varma choklad är, trots allt, väldigt kraftig och är mer lämpad för små sippningar tillsammans vid en mysig brasa. Vintern börjar avta, så det är bara att passa på så länge som kylan biter sig fast.


Denna rödvins chokladdryck tog upp mycket av mina tankar då den fångade mitt intresse. Här har vi en väldigt mysig dryck som kanske till och med kan bli ännu bättre. Jag älskar choklad och samtidigt älskar jag vin, det är en perfekt kombo mellan en flytande vätska och en fast bit. Förhoppningsvis borde det även fungera att sammansätta de båda smakerna till nya toner och karaktärer, kanske vinet även påverkar texturen och konsistensen?


Som alltid är valet av choklad väldigt viktigt för kvaliteten på den slutgiltiga varma chokladen, men nu är också valet av vin avgörande. I detta lille experiment testades en favorit kombination mellan vin och choklad, nämligen en Malbec från Cahors med en Trinitario från Tobago. Chateau de Cenac Eulalie Cahors 2010 är från vinregionen Cahors i södra Frankrike är gjort på druvan Malbec Vinet är fylligt och något stram med en pigg syra och visar upp komplexa aromer. Välbalanserat. Toner av mörka bigarråer, björnbär och torkade fikon tillsammans med en subtil ton av lavendel. Animaliska toner av läder samt en antydan av tjära och rök. Mot slutet växte toner av lakrits, svart peppar och cederträ fram. Medellångt avslut. Passar utmärkt till chokladen Tobago Estate Chocolate W.I. 70%. Den här chokladen är gjort på den lilla ön Tobago strax utanför Trinidad, chokladen är gjort på chokladbönan Trintario och har en fantastisk balans mellan kraft och elegans. Fin syra och smakrikedom med toner av kryddor, torkad frukt och romrussin.


Resultatet? En välsmakande varm choklad med smak av choklad (så klart), kryddor och torkad frukt. Väldigt tydlig smak av körsbär. Konsistens blev något tjockare och lenare och i hel het blev den varma chokladen mer komplex och smakrik. Något som är perfekt att smutta på framför brasan.


 

6 personer


INGREDIENSER
4 dl mjölk
2 msk honung
70 gram mörk choklad 70% Trinitario Tobago eller Trinidad (Tips! Finns i butiken: http://www.taysta.se/?p=10242)
2 dl rött vin Malbec


INSTRUKTIONER
Värm upp mjölken i en kastrull på medelvärme, kombinera mjölk och choklad. Vispa hela tiden tills chokladen smält i mjölk och du har en tjock och krämig chokladmjölk. Tillsätt honungen och lått det koka upp. Sänk temperaturen, häll i det röda vinet och låt det sjuda. Räcker till 2 muggar (som på bilden) eller till 6 mindre glas för att små-sippa. Eventuellt toppa med grädde, kanel och/eller kakao.

 

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS