Upplevelser
Gullvi Borgström
May 22, 2017

Välj rätt vin till osten!

Vin och ost är ett lika enkelt som trevligt tema på en bjudning. Dock så fort man börjar blanda ostfamiljerna till en större ostbricka uppstår svårigheterna. Det blir knepigt att finna ett vin som matchar alla ostsorterna. Den här kvällen skulle vi därför hängiva oss åt att lyfta vår kunskap om hur vi kan para ihop olika ostsorter med "rätt" vin.

Den här fridfulla lördagskvällen träffades 25 personer på Hotell Sheraton vid Tegelbacken för en lärorik kväll i ostens och vinets underbara värld. Hovmästarinnan, Hezel Olsson, inledde den ljuva kvällen med att först hälsa alla välkomna till dagens ost och vinprovning.

Efter den teoretiska inledningen gick vi över till kvällens övningar, som började med vinprovning och lite tips och tricks för hur man kan bedöma vinet och dess kvalitet. Här provade vi fyra viner; Jacob´s Creek Chardonnay Pinot Noir, mousserande vin, Viña Esmeralda, Gewürztraminer, Torre del Falasco Ripasso och slutligen ett sött vin vid namn Trockenbeereauslese från Lenz Moser.

Efter vinprovningen skiftades fokuset till ostarna och dess olika karaktärer som var utvalda för att harmonisera med de tillhörande vinerna. Brillat Savarin är en vitmögelost som med sin elegans passar utmärkt till det friska mousserande vinet. Taleggio är en kittost vars orangefärgade skal tillför osten kryddighet och karaktär, och till vilket ett fylligt och fruktigt vin passar utmärkt att servera, exempelvis Gerwürtstraminer bara för att nämna ett. Den grottlagrade Gruyéreosten, med sin sälta, mjölksötma och lätta nötighet, speglas bäst i medelfylligt rött vin från exempelvis Italien. Blåmögelosten St Agur, med sin intensiva karaktär och höga umamihalt, kräver smakrika viner med sötma, och då passar en Trockenbeereauslese alldeles utmärkt.

Nu var det dags för den svåra, men stimulerande uppgiften, att genom att prova oss fram, hitta de bästa kombinationerna av vin och ost med den bästa smakupplevelsen i fokus. Att kombinera mat och vin är inte alldeles enkelt, speciellt som vi alla har olika upplevelser av smaker och olika känslighet för t.e.x. syra eller bitterhet.

De slutsatser som provningsgruppen kunde dra var att alla ostarna passade fint till det söta vinet. Detta kan kanske bero på att det serverades en söt marmelad till ostarna, en komponent som oftast kräver sötma i drycken. Vid kombinationerna med de övriga vinerna gick åsikterna isär, vilket visar att det faktiskt inte finns en sanning. Rekommendationen till gästerna var att våga ge sig på att prova olika viner och testa vilka kombinationer väcker smaksinnenas intresse. Efter ett tag har man byggt upp sin egen kartbok att gå efter när man ska välja vin till mat.

Vi vill tacka er för en lärorik kväll i god sällskap!

Nyfiken på hur våra ost och vinprovningar ser ut? Klicka vänligen här för att ta del av en minnesvärd resa i ostens och vinets värld.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS