Vin & mat
Skribent Göran
Sep 07, 2018

Mat till Amaronevin & Ripasso - vintips och mattips!

I den italienska provinsen Verona hittar du ett bergigt område som är känt för marmor, jordbruk och framförallt sin vinproduktion. Detta område heter Valpolicella. Från detta vindistrikt kommer några av Italiens med förnäma viner. Valpolicella är främst känt för de fina röda vinerna Amarone och Ripasso. 

 

Dessa viner har en kraftfull och fyllig smak där du bland annat hittar inslag av fatkaraktär, körsbär, örter och kryddor. De passar extra väl med maträtter som klarar av att motbalansera kraften i vinet, som exempelvis lite tyngre kötträtter, grytor eller pasta. 

 

Läs även om vad Sommelier Thomas Ilkjær tipsar om som den godaste maten till Amarone samt några vintips.

Vinerna från Valpolicella

Valpolicella är inte enbart namnet för området där många fina viner kommer ifrån. Det är även ett namn på vin. Det är ett lättare och fruktigt vin med precis lagom syrlighet. Detta vin har under de senaste åren genomgått en ny omgång av popularitet då vindrickare övergått från tyngre viner i jakt på friskare alternativ. Viner från Valpolicellaområdet är huvudsakligen gjorda på fyra olika druvor. Dessa är Corvina, Rondinella, Corvinone, and Molinara. 

 

Det finns regler för hur stor procent av varje druvsort Valpolicellavin måste innehålla för att få behålla sitt namn. Valpolicella måste vara gjort på minst 45% Corvina. Både Valpolicella och Valpolicella Superiore tillverkas med en traditionell teknik. De är egentligen ganska enkla och saknar komplexitet, åtminstone i jämförelse med Amarone eller Ripasso.

Valpolicella passar till italiensk husmanskost!

 

En Valpolicella är till exempel ett trevligt sätt att börja en kväll på tillsammans med en god vän. I Verona är detta bordsviner man dricker i den lokala restaurangen tillsammans med en krämig pasta eller pizza. Det passar även väldigt fint till andra vardagliga italienska rätter och husmanskost. 

 

Yngre Valpolicellaviner kan även kombineras tillsammans med lättare sallader eller skaldjursrätter. Valpoliclla vinerna kan även ha en riktigt hög kvalitet, leta då främst efter vinerna från Valpolicella classico-området. Dessa viner har en finare struktur och förtjänar mer komplexa rätter.

Amarone och torkade druvor

Detta är ytterligare ett vin som nästan exploderat av popularitet under de senaste åren. Amarone, eller Amarone della Valpolicella som det också kallas produceras enbart i Valpolicella, Italien. Det som utmärker detta vin är tillverkningsprocessen som kallas appasimento. Metoden innebär att man använder torkade druvor vid framställningen av vinet. För att ett vin ska kunna klassificeras som Amarone så måste detta bestå helt och hållet av torkade druvor. 

 

Om vinet endast består av en del torkade druvor så kallas det istället Appasimento. Det finns också många andra krav som måste uppfyllas gällande druvorna, tillverkningen och lagringen för att vinet ska kunna kallas för Amarone. Vinet måste ha en alkoholhalt på minst 14%. 

 

Många anser även att ett Amaronevin inte ska öppnas förrän det legat minst 5 år, men det kan lagras upp till hela 20 år! Det är främst tre typer av druvor som används vid tillverkningen. Corvina veronese bjuder på en hög syra och toner av körsbär och frukt. Corvinone har en liknande smak. Denna druva är dock något större vilket innebär att den ger mer vätska. Slutligen, balanserar rondinella ut restsötman i vinet med sin syrlighet.

 

Både tillverkningen och den höga alkoholhalten bidrar till den starka och intensiva smaken som Amarone kännetecknas av. I detta vin hittar du inslag och lång eftersmak av russin, mörka frukter och choklad. Amarone gifter sig bra med intensiv maträtter

 

Vi skriver ofta om hur viktigt det är att vinet och maten balanserar upp varandra. Amarone har en söt smakprofil med torkade bär och frukt samt har en naturlig sötma från den höga alkoholen. Vinerna är ofta även intensiva och fylliga med mycket smak. Maten måste därmed möta Amarone vinet så att en balans kan uppstå. Gärna kraftfullare och smakrikare rätter. Tyngre maträtter med olika typer av kött; gärna lamm eller vilt. Balansera rätten med en krämig sås eller tillbehör så som potatisgratäng. 

 

Amarone har naturligt en hög syra som lyckas tränga sig igenom feta tillbehör. Möt även upp sötman i vinet med sötma i maten, förslagsvis tillaga köttet med söt barbeque glaze, eller addera en portvinsås eller en kompott till rätten. En super god rätt till Amarone är plankstek med potatismos och portvinssås. 

 

Om du istället föredrar ljust kött så fungerar det utmärkt att kombinera Amarone med exempelvis anka eller kalkon. Amarone är också ett mycket fint komplement till efterrätten. Speciellt om du serverar ett utbud av hårdostar så som parmesanost eller möjligen choklad.

Ripasso och pressrester från Amarone

Ripasso är ytterligare ett vin som görs på torkade druvor. Precis som Valpolicellavinerna så pressas vanliga druvor och läggs på jäsning. Skillnaden är dock att Ripasso går igenom en andra jäsning med pressresterna från amaronetillverkningen. För vissa finare Ripassoviner används istället hälften torkade druvor och hälften vanliga druvor som pressas och sedan jäses. Ripasso betyder "att återanvända" och det är mycket passande. Druvskalen som finns kvar när Amaronevinet är färdigställt används istället för att gå till spillo. Druvskalen bibehåller mycket smak och tanniner som tillförs till Ripassovinet under den andra jäsningen. Det ger helt enkelt Ripasso en större komplexitet i jämförelse med Valpolicella.

 

Ripasso matchar perfekt till grillat!

Ripasso har ibland kallats för "lätt Amarone" för att smaken inte är lika kraftfull som Amarone. Även om den påminner mycket om detta. Här hittar du ofta en fyllig smak med höga tanniner. Ripassovinet är väldigt tacksamt att matcha till olika maträtter. Det passar ihop med många olika alternativ så som grillat kött och en krämig svamprisotto.

 

Lär dig mer om vinerna: Skillnaderna mellan Appassimento, Amarone, Ripasso och Valpolicella.

Amarone och ripasso vin vinbuskar

Vinrekommendationer: Amarone & Ripasso

Det finns ingen tvekan om att viner från Valpolicellaregionen är högaktade runtom i världen. Framförallt Amarone och Ripasso har under de senare åren blivit populära på nytt. Detta beror på deras intensiva, fylliga och komplexa smaker som innebär att sommelier och vindrickare ständigt upptäcker nya inslag och nyanser. Om det är första gången du dricker Amarone eller Ripasso så är det inte helt lätt att välja vin. Därför vill vi passa på att rekommendera några av de bästa Ripasso- och Amaronevinerna på marknaden idag.

Masi

Masi är en fantastisk italiensk vinproducent från Valpolicellaområdet. Namnet Masi kommer ifrån en vingård vid namn "Vaio dei Masi" som familjen tog över redan på 1700-talet. Tips! Masi Bonacosta Valpolicella var ett av Hemingways favoritviner, han skrev så här om den: "ett ljust, torrt rött vin, lika vänligt som huset till en favorit broder". Masi Bonacosta är ett rött vin med fin syra som balanseras med en mjuk strävhet och fyllighet. Rund med mycket smak av hallon, svarta vinbär, lakrits och örter. Det här vinet passar väldigt bra till fågel och fläsk.

Ripsasso

Förutom att Masi producerar Valpolicella och Amarone viner, så var de även först med att skapa Ripassovinet. Det är inte en liten bedrift med tanke på att detta vin är ett av de mest populära röda vinerna i Sverige. Därför vill vi passa på att tipsa om deras vin Masi Campofiorin. Detta är en av de så kallade klassikerna inom vin. Vinet kom ut på marknaden för första gången år 1967 men finns idag i flera årgångar. För att balansera upp den intensiva smaken av detta vin rekommenderar vi att det serveras till fyllig mat. Exempelvis krämig pasta, broccoligratäng, lasagne och hårdlagrade ostar såsom parmesanost är några passande alternativ. Servera gärna till en bit kött av lamm eller hälleflundra.

Amarone Classico

Det här är vanligtvis ett fylligt och rikt Amaronevin med en lika stor smak som doft. Här hittar du inslag av bland annat torkade mörka bär, choklad, vanilj och nötter. Överlag så ska dessa viner helst serveras till maträtter eller efterrätter som är lika intensiva som vinet självt. Maffiga kötträtter, långkok och grillat. Servera gärna till grillat kött, charkuterier och vällagrade ostar. Lokalt i Verona så serveras ofta Amarone till Ozzy buco eller till Veronas egna pasta: Gnocchi. Prova långkokt kalvkött i tomatsås tillsammans med gnocchi.

Amarone Riserva

Det här är ofta ett Amaronevin med  stark personlighet. Här hittar du välbalanserade tanniner och en lång eftersmak. I doft och smak hittar du ofta mörka bär och körsbär, plommon, mörk choklad och kryddor.

 

Ett perfekt vin till Risotto

Du gör bäst i att servera ett komplexare vin till vilt eller bräserat kött. Självklart passar även dessa Amarone som en utmärkt motsvarighet till ostbrickan med lagrade ostar. Servera till bräserat kalvkött, nötkött eller kyckling tillsammans med en krämig Amaronerisotto. Super gott! Det finns flera andra vinregioner i Italien som också har producerat oförglömliga viner. Ett exempel på detta är Piemonte, där Barolo härstammar ifrån. Detta vin sades vara kung av vinerna, och ett vin för kungar.  

 

Läs mer: Vinerna från Piemonte i norra Italien.

Masi amarone och mat

En historisk italiensk köttgryta perfekt till Amarone

Nu har du fått en del fina vintips och du kanske undrar vad du ska servera till din Ripasso eller Amarone. Då vill vi passa på att rekommendera ett historiskt italienskt recept, "en måste äta innan du dör maträtt": Brasato all’Amarone, nötkött bräserad i Amaronevin. En klassisk italiensk långkokt köttgryta. Det är ett enkelt recept som endast kräver en fin bit kött och ett lika fint vin därtill. Tänk dock på att köttet måste marineras över natten, och att maten sedan ska sättas på långkok. Detta för att du ska få en riktig fyllig smak och ett saftigt kött.

Recept: Brasato all’Amarone

 

Antal: 4-6 personer 

Tid: 2 timmar, 30 minuter 

 

Ingredienser

 • 1 kg nötkött
 • En flaska Amarone (eller Ripasso)
 • 1 stor lök, eller 2 om du älskar lök
 • 1 stor morot
 • 1 stjälk av selleri
 • Två lagerblad
 • Hela pepparkorn
 • 4 msk smör

 

Förberedelser 

Börja redan dagen innan du ska laga matträtten. Skiva upp köttet i ca 1,5 – 2 centimeter tjocka bitar och lägg dem i en skål. Skiva lök, selleri och morot och lägg dem i skålen. Krydda med lagerblad och hela pepparkorn. Häll Amaronevin över blandningen och låt marinera till nästa dag. Tips! Använd vinet som du ska dricka till maten, det gör så kombinationen blir perfekt!  Vrid och vänd på köttet då och då. 

 

Instruktioner

 1. Ta bort köttet från marinaden och mjöla det lätt, bryn det i en stekpanna med smöret tills alla sidor har fått en stekyta.
 2. Under tiden sila bort grönsakerna och koka upp marinaden tills den är reducerad till hälften.
 3. När köttet har fått en fin yta så kan du alternativt, om du så önskar, flambera köttet genom att hälla över en skvätt cognac, eller dylikt, ca 1 cl över köttet och tänd det.
 4. Placera köttet i en gjutjärnsgryta, krydda köttet med salt och svartpeppar. Häll i marinaden och grönsakerna. Låt sjuda på låg värme i cirka två timmar.
 5. När köttet är klart ska det vara så mört att det går att skära med en sked. Lägg det åt sidan. Ta bort och kasta lagerbladen. Mosa alla grönsaker direkt i grytan och blanda dem med marinaden.
 6. Tillsätt 30 gram smör till marinaden och rör om. Såsen ska vara mycket tjock, om den är för flytande addera en sked mjöl.
 7. Servera den med potatismos eller polenta och andra grönsakerna som du tycker om. Och förstås en flaska Amarone!
mat recept Amarone bräserad kött med polenta

 

Om du nu har upptäckt ett nyfunnet intresse för just dessa intensiva viner och vill veta mer om deras historia, tillverkningsmetod och fler sätt att kombinera dem med mat så vill vi tipsa om vår Amaroneprovning

 

Under kvällen blir du guidad av en sommelier som berättar mer om den 2000 år gamla tillverkningsmetoden. Samtidigt får du experimentera med de komplexa och intensiva smakerna som utgör detta unika vin. Välkommen! 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS