Öl & Whisky
Dryckesmästare Carl
maj 22, 2020

En IPA tack - Hur Pale Ale blev IPA

Glaset fylls på med den gyllene drycken och skummet är stabilt. På näsan, men i synnerhet på tungan kan du känna den påtagliga närvaron av humligheten och beskan. Smakerna exploderar och är komplexa – exotiska. Inget är som en kall IPA! 

 

I denna artikel kommer vi att djupdyka i denna humliga härlighet. Vad är IPA? Vad betyder IPA? Låt oss blicka tillbaka på IPA:ns historia, gå igenom vilka olika stilar det finns och självklart tipsa om bästa IPA:n på Systembolaget. 

 

Önskar du endast en kort sammanfattning? Då berättar dryckesexperten Åsa Flodin från Systembolaget om IPA och NEIPA.

Historien om IPA

Öl och liknande bryggda drycker har konsumerats i flera tusen år. Den traditionella hantverkskonsten lever kvar hos oss än idag och blommar som aldrig förr i en bransch där dryckeskonsten ständigt förädlas. 

 

Förädlingen med utveckling och intensifiering av smaker har bland annat resulterat i en av väldens mest omtyckta ölsorter – IPA:n. 

 

IPA är en ölsort som med sin något högre alkoholhalt, smakbärande maltsötma och generösa mängd humle har sin självklara plats hos ölkonsumenter.

Vad står IPA för? 

IPA står för India Pale Ale, men är inte indisk, utan härstammar från södra England. Ursprungligen var IPA:n en variant på Pale Ale som betecknades "Pale Ale prepared for India", alltså en öl tillverkad för lång hållbarhet.

 

På 1700-talet när engelska flottan huserade över världshaven och Ostindiska kompaniet hade sina glansdagar, behövde britterna ha med sig proviant med lång hållbarhet på sina vidsträckta resor. 

 

En av de mest kända producenterna som därför tog sig an utmaningen var Bow Brewery som låg på gränsen till Essex. De framställde en öl som till skillnad från Pale Ale, hade högre alkoholhalt eftersom mer malt och maltstärkelse tillsattes. 

 

Vidare för att balansera upp grundsmakerna, då malten gav en påtaglig sötma, blandade man i mer humle i batchen.  Resultatet blev en fylligare, ofta lite mörkare och mer smakintensiv ale med högre alkoholhalt. 

 

Både den extra tillsatsen av stärkelse (i form av mältat korn) och den högre alkoholen gjorde att ölet inte längre behövde konsumeras färskt utan kunde hålla en lång seglats från brittiska öarna till Indien, OCH hem igen. 

 

Innan denna uppkomst var sjömännen tvungna att välja mellan en nykter och sjösjuk resa hem, eller riskera behöva dricka härsken öl. Ja, ni förstår pärsen. 

 

Läs även: Tips på bra ölglas till IPA

 

Personer som är glada och skålar med IPA-glas

IPA är inte alltid en IPA 

Ale är ett samlingsbegrepp för överjäst öl, och en helt egen värld av smaker. Pale Ale är en vidareutveckling, fortfarande överjäst men något ljusare och lite friskare i smaken. Fortsatt förgrenar sig Pale Ale sedan i flera olika stilar, bland annat Indian Pale. 

 

Ett glas IPA är dock inte något absolut ur ett smakperspektiv. Bara på den europeiska marknaden finns uppskattningsvis tusentals olika sorter. Lägg därtill USA, där Kalifornien ensamt har hundratals bryggerier - potentialen för variation är övervägande. 

Neipa

Precis som Ale har förgrenat sig i olika småkvistar har IPA utvecklats till olika typer. En stor trend är New England IPA - Neipa. Den grumliga Neipan är har läger beska och upplevs därför mildare.

 

Beskan är mildare av två skäl - för det första eftersom en mindre mängd humle tillsätts i inledningen av vörtkokningen följt av att mer tillsätts i slutet, huvudsakligen under torrhumlingen. För det andra, för att förutom mältat korn, används vete och omältat korn. 

 

Slutligen, detta i en skön förening med humlesorter, inte sällan från den Nya Världen skapar mildare smakintensitet. 

Dubbel IPA

Motsatsen till Neipan stavas Dipa, eller dubbel IPA (Imperial IPA). Vad är dubbel IPA? Drycken är ett resultat av bryggeriernas ”tävlan” att ha mest humla och då även högsta beskan. 

 

Förutom mer humle används mer malt, vilket resulterar i ett sötare och fylligare öl, inte sällan med högre alkoholhalt.

Session IPA

Sista kvisten på ALE-grenen är Session. Vad är då Session IPA? En förgrening från USA:s fullblods-IPA med lägre alkoholhalt. Att göra just IPA med lägre alkohol är tacksamt då de intensiva smakerna lättare bibehålls när alkoholhalten sänks.

 

Smakerna i en Session IPA tillhör samma spektra trots sina 4.5 %. 

 

Nyfiken på fler stilar? Frida berättar mer om olika Pale Ale-sorter

IPA i Sverige

Våra svenska mikrobryggerier anammade trenden IPA på tidigt 2000-tal med att göra många amerikansk-inspirerade typer. Den amerikanska IPA:n brukar klassas som den moderna stilen med sitt fruktiga och generösa uttryckssätt.

 

Smakerna från den amerikanska humlen ger tydliga tropiska inslag av grapefrukt, papaya, mango och liknande samt en hög beska som påminner om torkat gräs och örter. 

 

Ofta är denna typ av öl även infuserad med extra smakförstärkare som apelsinskal, citron, mangopuré, bär och färska örter. Möjligheten för bryggmästaren att pimpa sitt öl på detta sätt gör att produkten får alldeles egen och särpräglad smak med intensifiering på önskad arom.

 

Även fast denna övermäktigt fruktiga och gulfruktiga stil fortfarande är populär, har den bara de senaste åren fått maka på sig bland Systembolagets IPA, för att ge plats åt mer klassisk engelsk touch på butikshyllorna. 

 

Denna brittiska stil är enligt sägen gjord på hårdare vatten. Detta i sin tur ger en råare och mer rostad smak, en torrare upplevelse och mer påtaglig bitterhumle.

 

IPA:ns vida smakbredd gör att ölkonnässörer i regel kan hitta sin favorit-IPA. Det kan dessutom bli ännu godare med rätt tillbehör – IPA till mat bör inte underskattas. En IPA kan avnjutas till såväl en kraftig stek som till fisk eller grönmögelostar.

 

Här går ölbloggaren Joel Linderoth in på lite djupare om IPA och mat och IPA:ns kännetecken.

 

Ananas är upphälld med IPA öl som rinner ut

Sex stycken IPA värda att testa 

Vi har valt ut 6 goda IPA från Systembolagets ordinarie sortiment, Lagunitas IPA är givet med här är sex till. Med andra ord, öl som är enkelt att få tag på och som kan avnjuta redan denna helg! Följ med! 

 1. Shape Shifter West Coast IPA

Först ut är en IPA från Londonbaserade Fourpure Brewing Co., en blandning av klassisk stil med modern humlearom från amerikansk humle och påtaglig torrhumling. 

 

Humlesorterna Cirta, Mosaic och Centennial ger en arom av fräsch bakad citron och färsk passionsfrukt, vilket därför ger en friskhet till ölen. 

 

Ryggraden har annars relativt rostade och hårda smaker från en tydligt rostad kornmalt, samt eftersmak mot barr- och rosmarinhållet. Servera iskall till försnacksen vid sommarens grillfest. Perfekt till salta crostinis med örtpesto eller med rökta charkuterier i all sin enkelhet. 

2. Brewdog Punk IPA

Härnäst har vi en öl från Skottland , numera en modern klassiker, som är ett praktexempel från den moderna och experimentella IPA-marknaden. Skaparna av Brewdog var två rastlösa skottar som ville göra ett öl för folket och inte snåla på smakerna, eller råvarorna. 

 

Vidare är denna ytterst välstrukturerade öl med rikliga mängder olika maltslag, och som ger bra skjuts i smakerna utan att ta överhanden, den väl avvägda blandningen brittisk och amerikansk humle. 

 

Dessutom var Sverige, med näsa och smaklökar för kvalitet, första exportland av denna öl. Här möts apelsinmarmelad, passionsfrukt, honung med lätt mineral och brungräddat knäckebröd på ett ypperligt sätt. 

 

Testa gärna att äta en tunnbrödsmacka med vällagrad gruyère och citrusmarmelad till IPA:n för att uppleva en riktig smakexplosion.

3. Ballast Point Sculpin IPA

Näst på tur kommer denna klassiska västkust-IPA (från San Diego) som humlas i fem omgångar med humlesorterna separerade innan slutblandning. Med tydliga inslag av citrus, mogen stenfrukt och karamell känns den både söt, fräsch och komplex. 

 

Tack vare en medelstor kropp och en väl tilltagen beska blir den inte för mäktig och man kan därför lätt råka klunka i sig en burk eller två väldigt snabbt… 

 

Få IPA:n att blomma ut i sin fulla prakt genom att avnjuta den till en välkryddad kycklinggryta, eller "klassisk" svensk tex-mex, med både syra, sötma och aningen hetta. Denna komplexa och smakintensiva brygd står pall det mesta.

4. Oppigårds IPA Amarillo

Kanske är det ett regelbrott att ha med denna på min lista, men det finns alltid en plats för en flaska Amarillo i kylen. Dalabryggeriet Oppigårds är en multiprisvinnande producent som gör kvalitetsbrygder. 

 

Denna singlehops-variant med enbart amerikansk Amarillohumle är en A.P.A - American Pale Ale. Den kan ändå klassas, mer eller mindre, som IPA i min mening. Smakprofilen är amerikansk IPA, alkoholen finns där och fylligheten är mer än generös. 

 

En öl som mättar, intresserar och dessutom ger en "aha-upplevelse". Amarillo har både tydliga beska och bittra toner av kåda och torkat gräs samtidigt som den ger en grapesötma och tydlig tropisk arom från papaya, mango och citrusblom.

 

Denna något mörkare APA passar till en mäktig hamburgare med picklad lök, dubbla cheddarostskivor, en rökig och söt dressing, mellan två hårt rostade (läs lätt brända) briochebröd. Mums!

5. Coppersmiths White IPA

En IPA som är gjort på både korn och vetemalt är relativt sällsynt. Dock finns flera bryggerier som gör blandningar, och just denna är en av mina favoriter. En veteölssmak av bananskal, lätt kryddighet av vitpeppar, koriander och ingefära .

 

Därtill fylls munnen ordentligt med en härlig mousse som agerar primärsmak. Därefter, när hjärnan börjar stabilisera intrycken, växer den aromatiska amerikanska humlen fram med sina syrliga gulfruktiga toner då smaker av mangosorbet och limezest träder fram.

 

Den kryddiga tonen och dess fyllighet gör således att jag gärna avnjuter denna till en helgrillad fisk med brynt smör och ugnsrostade örtkryddade primörer. Coppersmiths är dessutom ett bra bevis att IPA till kräftor är en vinnande kombination. 

6. Sierra Nevada Hop Hunter IPA

Sist men inte minst - Sierra Nevada är pionjärer på craft beer-marknaden i USA som jobbar med ett cirkulärt bryggeri och tar tillvara på naturen till fullo. Detta är en experimentell dryck som de tagit fram intill sina egna humleodlingar. 

 

Den naturnära tillverkningen återspeglas onekligen i smaken. Under produktionen ställer de för det första ut destillationspannor på åkrarna för att ånga och destillera, samt centrifugera färska humlekottar. Vidare utvinns humlekottsoljan, som därefter tillsätts direkt i torrhumlingen. 

 

Färskare humlesmak går inte att få och aromen bjuder på en behaglig avlägsnad beska. IPA:n känns dessutom väldigt färsk i smaken och är utan tvekan den mest humlearomatiska av alla dessa sex öler. Färska örter samsas med lätt karamellsötma och gulfruktig marmelad. 

 

Tack vare intensivt arbete med humlen tar de fruktiga samt gräsiga/örtiga aromerna överhanden på ett positivt sätt. Således lämpar sig denna öl perfekt till allt välstekt med malliardeffekt - smashburger, grillad biff, sotad purjolök, baconlindad sparris, välsaltade pommes frites.

 

Slutligen, om du vill du lära dig mer om öl erbjuder Taysta ölprovningar där du tillsammans med vänner och bekanta under en kväll guidas av en sommelier i den skummiga ölvärlden.

 

Köp nu: En spännande ölprovning

 

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS