Upplevelser
Dryckesmästare Tony
Jan 30, 2018

Vad som krävs för den perfekta ölen? Det tar vi reda på nu!

Örebro. Kvällens uppdrag denna kyliga januari kväll är att ta reda på vad som krävs för den perfekta ölen. Denna kyliga men vackra lördag samlades trettio nyfikna ölentusiaster på Svampen i Örebro. Ljuset hade redan flytt undan men vi var alla nyfikna på att utforska ölets mystiska värld på sextio meters höjd med en kvällsutsikt över staden.

Då var det dags att reda ut hur olika ölstilar blir till och vad som skiljer dem åt. Vilka ingredienser ingår i den perfekta ölen? Varför är vissa ölsorter ljusa medan andra kan vara mörka som natten? Vad skiljer egentligen en ale från en lager? Detta är bara några exempel på de olika teman som avhandlades under kvällen.

Vi inledde kvällen med en introduktion kring hur man brygger öl. Detta för att få en bra grund att stå på innan vi började dofta och smaka på ölen. Allt ifrån vilka råvaror som används till hur malten rostas, hur mäskning går till, vilka temperaturer olika ölstilar jäser i och vad en jäsningsprocess egentligen innebär. Detta var en minst sagt lärorik kväll! Denna information kommer att komma till användning i sökandet på den perfekta ölen.

Öl kan provas på många olika sätt, och alla har sina egna preferenser när det kommer till serveringstemperaturer och vilken typ av glas som ska användas. För att vi alla skulle få en liknande upplevelse av denna gyllene dryck gick vi igenom några grundläggande metoder för hur man häller upp öl, hur man bedömer ölets skum och färg och inte minst hur man doftar och smakar på ölet för att få ut så mycket som möjligt av alla smaker och aromer.

Till ölen serverades klassiska tilltugg i form av lättsaltade potatischips och ölkorv, vilka gifter sig väl med de flesta typer av öl då de innehåller mycket fett och salt. Nu tar vi en titt på de öl som provades under kvällen!

Stone White Ghost 


Denna öl tillhör en frisk och fräsch stil som kallas Berliner Weisse. Ölet innehåller både kornmalt och vetemalt. Bryggeriet är i grunden baserat i San Diego men var det första amerikanska hantverksbryggeri som etablerade sig i Europa under eget namn.

Den här ölen har en härlig syra som överraskade många av kvällens deltagare. Vissa hade testat syrlig öl tidigare, andra inte, men vi kunde enas om att det är en mycket spännande stil som skulle passa utmärkt till vit panerad fisk, kanske med någon syrlig citronbaserad sås som till exempel Hollandaise.

Weihenstephan Hefe Weisse


Denna veteöl kommer från Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan i Bayern och är en hörnpelare inom ölvärlden. Ett absolut måste för alla som är intresserade av öl. Detta är det äldsta och fortfarande aktiva bryggeriet i världen, grundat redan år 1040 e.kr!

Detta är ett av världens absolut mest välkända veteöl och det har alla egenskaper man kan förvänta sig av denna stil. Det mest karaktäristiska för stilen är att ölet är bryggt på vetemalt och att det är ofiltrerat. Detta leder till att ölet är grumligt av jästfällningen, det ger ölet större kropp, mer komplexitet och jästiga aromer. Veteöl passar otroligt bra till skaldjur, i synnerhet till färska räkor - något att tänka på som kanske den perfekta ölen för midsommar?

Jämtlands Bärnsten


Detta öl fick vara kvällens exempel på underjäst öl, eller lageröl som det ofta kallas. Denna mellanmörka lager har en lite djupare färg vilken påminner om bärnsten, precis som namnet antyder.

Jämtlands bryggeri grundades 1995 och har med den engelska bryggmästaren David Jones i spetsen länge varit en förebild för mikrobryggerier i Sverige. Ölet har en härlig maltkropp med knäckiga toner. Efter flera spännande idéer och förslag enades vi om att vi skulle vilja servera Jämtlands Bärnsten till klassisk svensk husmanskost i stil med kåldolmar. Detta är något att lägga på minnet inför nästa gång du har gäster på middag.

La Trappe Dubbel


Vi lämnar nu Norrland för att ta oss vidare till detta nederländska trappistöl som bryggs i belgisk stil och har betydligt mer fyllighet än de föregående exemplen. Den har en djup och intensiv doft av torkade frukter som aprikos.

Ölet skapades från början av trappistmunkar som bryggde och sålde öl för att generera pengar till sina välgörenhetsåtaganden. Detta är ett mycket bra exempel på hur traditionell trappistöl ska smaka. Till detta serveras med fördel smakrika lagrade hårdostar eller lite fetare detaljer av fläskkött.

Duvel


Här har vi ett riktigt skolboksexempel på belgisk ale. Det är något ljusare i färgen men skimrar intensivt i gyllene nyanser. Ordet duvel är brabantisk, gentsk och antwerpisk dialekt för det nederländska ordet duivel som betyder djävul.

En möjlig förklaring är den höga alkoholstyrkan på hela 8,5% vilket i och för sig inte tillhör ovanligheterna inom denna belgiska ölstil. Ölet får jäsa i tre omgångar och kan sedan lagras i flera år av den som har tålamod att vänta. Duvel är fyllig och intensiv och passar bra till rostad vildand eller andra smakrika fågelrätter.

Vi kan nog komma överens om att det inte går att utse endast en perfekt öl, då både tillfället och tillbehören spelar in när det kommer till att framhäva ölets många nyanser och smaker.

Tack till alla deltagare och till Svampen för en mycket trevlig afton i ölets tecken och välkomna åter för fler spännande dryckesprovningar under våren. Mer information om våra provningar och produkter hittar du här.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS