Upplevelser
Skribent Frida
Sep 01, 2011

USADe första européerna som utforskade Nordamerika gav det namnet ”Vinlandet” då de hittade ett överflöde av vinrankor. Det tidigaste vinet som framställdes i USA var från Scuppernong druvor som franska nybyggare planterat i närheten av Jacksonville, Florida runt 1562. I de tidiga amerikanska kolonierna i Virginia och Carolina var vintillverkning som ett officiellt mål. Dock upptäckte nybyggarna att det vin som framställts från de inhemska druvorna gav en annan smak till vinet, vilket de ogillade. År 1619 började Virginia Company importerade franska Vitis Vinifera vinstockar, de tog även med sig franska vinodlare till Virginia. Dessa planteringar möttes dock med misslyckande, tex attackerade skadedjur vinstockarna och spred sjukdomar som härjade i vinodlingarna. År 1683 planterade William Penn den franska vinifera på en vingård i Pennsylvania. Dessa kan vara avlade med den infödda Vitis labrusca vinstocken och således skapades hybriddruvan Alexander. En av de första kommersiella vingårdarna i USA grundades i Indiana år 1806 med produktion av Alexander druvan.

Den första kommersiellt framgångsrika vingården i USA grundades i Cincinnati, Ohio i mitten av 1830-talet av Nicholas Longworth. Han gjorde ett mousserande vin från Catawba druvor. På 1860-talet, blev vinodlingar i Ohio River Valley attackerad av gråröta vilket ledde till att flera vinproducenter valde att flytta norrut, främst till Finger Lakes regionen i New York. Under denna tid började även Missouris vinindustri att växa. Dessa var centrerad kring den tyska kolonin i Hermann och blev snart den andra största vinregionen efter Kalifornien.

1846 inleddes alkoholförbudet i USA och 1920 förbjöds all tillverkning, försäljning och transport av alkohol. När förbudet upphävandes och vinframställningen återtogs var den i mycket dåligt skick. Många duktiga vinproducenter hade dött och med dem även kunskapen. Vingårdarna hade försummats efter förbudet återplanteras till stor del enkla bordsdruvor istället för de tidigare druvarterna. Förbudet hade helt enkelt förändrats amerikanernas smak av viner. Konsumenterna krävde nu billiga och söta viner. År 1935 var 81 % av Kaliforniens produktion söta viner.

För att förbättra produktionen och förfina amerikanarnas smak började man forska kring druvor och vinproduktion. University of California och några av de statliga universiteten i New York publicerade rapporter om vilka sorter av druvor som växte bäst i de olika regionerna, det hölls seminarier om vinframställningsteknik, man gav rådgivning till druvodlare och vinproducenter och erbjöd akademiska examen i vinodling och produktion av kvalitetsviner. Under 1970 och 1980 vann Kalifornien framgång i sin vinproduktion genom att vinmakarna hjälpte till att säkra utländska investeringar. De lyckades ändra den amerikanska gommens smak vilket bidrog till en snabb tillväxt inom branschen.
2004 konsumerades 668 miljoner liter vin i USA. Idag är vinproduktionen utspridd i alla femtio delstater. Kalifornien går i spetsen följt av New York, Washington State och Oregon. USA är idag det fjärde största vinproducerande landet i världen efter Frankrike, Italien, och Spanien. Produktionen i den amerikanska delstaten Kalifornien är mer än det dubbla av produktionen i hela Australien.

Genom sin enorma konsumtion har USA idag ett stor inflytande av vad som förväntas av ett vin. Många vinregioner världen över ändrar sin kulturella vinstil för att tillfredsställa amerikanska konsumenter. Vinjournalister som tex Robert Parker har ett enormt inflytande, ger han ett vin maxpoäng på ett vin kan priset höjas med mer än 1000 kr och fort säljs slut.
Även filmer som Side Ways påverkar. Detta kunde man se tydligt på druvan Merlot, som innan filmen var en av de största och mest sålda druvan i USA. Efter filmen så sjönk efterfrågan på Merlot drastiskt och vinproducenter fick lov att ersätta Merlotstockar med den allt mer populära druvan Pinot Noir som man hyllar i filmen. Merlot har fortfarande inte återhämtat sig trots att filmen nu är flera år gammal.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS