Upplevelser
Skribent Frida
Nov 25, 2013

23/11 Chokladochvinprovning

Choklad och vinprovning


I lörChoklad och vinprovning Uppsaladag så hade vi en underbart trevlig Choklad och vinprovning i centrala Uppsala. Deltagarna Choklad och vinprovning Uppsalaställde många frågor och var mäkta nyfikna på chokladen och dess värld. Vinet satts inte i fokus under denna provning, utan det berättades om chokladens historia, odling och tillverkningsprocessen. Vi visade upp de stora skillnaderna mellan de olika bönorna samt ursprungsplatsens påverkan. En smaksensation är alltid garanterat och det såg ut på deltagarna som att det hade uppnåtts! Här nedanför är provningsschemat, till detta tillkom rostade bönor, dadlar samt två enklare chokladbitar som deltagarna fick tillsammans med två hög kvalitativa chokladbitar gissa sig fram till vilken som var utav hög kvalitet och vilken som var av sämre kvalitet. Är det stor skillnad mellan en chokladkaka för 20kr och 120kr? Enligt deltagarna så var så fallet vid 45% kakaomassa men de ansåg att det inte var lika stor skillnad vid 75% kakaomassa.
Castiôn Moscato d'Asti 2012 tillsammans med Green & Blacks Organiska vit choklad – En ren vit choklad från Madagaskar, chokladen härifrån karakteriseras av en lätthet tillsammans med en fin syra och citrus toner

Saint calir estate Pinot Noir 2012 tillsammans med Francois Pralus, Melissa Criollo – lätt och fruktig. Chokladen från Indonesien kallas ofta för Java och karakteriseras av en bra syra och oftast finner man en ton av kokos

  • Criollo – Fruktigare och mildare böna jämfört med Forastero och Trinitario. Anses vara den finaste bönan av dem alla - mer elegant. Uppgår endast till cirka 2% av världens chokladtillverkning.


Langhe Nebbiolo Fontanafredda 2012 tillsammans med 1888, Ecuador Forastero – Robust och djup. Chokladen från Ecuador är känd för sin Arriba Forastero som anses vara en böna av hög kvalitet. Karakteriseras av en bra balans och toner av örter samt blommor – speciellt Jasmin.

  • Forastero – Robust och grövre jämfört med Criollo. Är oftast till bulk chokladtillverkning och står för cirka 90 % av all choklad tillverkning. Dock anses just sorterna Cacao Nacional och Arriba vara utav hög kvalitet.


Churchill's Late Bottled Vintage 2003 tillsammans med Francois Pralus, Trinidad Trinitario -  Mjuk och rund Chokladen från den lilla ön Trinidad i Karibien och karakteriseras av söta frukt- och kryddtoner, mer specifikt en ton av kanel.

  • Trintartio – En blandning mellan Criollo och Forastero. Bönan kom till på Trinidad under 1700-talet efter att en epidemi härjat och ödelagt chokladodlingarna som bestod av Criollo. Trinidadianerna valde att plantera om med den robustare och mer tåligare Foratero trädet. Träden korsades med varandra och resultat blev Trintario. Ett mellanting mellan Criollo och Forastero i båda karaktär och smak – är mer mjuk och porös i konsistensen samt smälter väldigt fint i munnen.


 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS