Upplevelser
Dryckesmästare Carl
Apr 17, 2018

Norrländsk kvalitetsöl och Tysklands nationaldryck

En tidig fredagsafton i ett solklart Stockholm laddar vi upp inför stundande helg med en magnifik ölprovning som siktar vitt och brett. Det är jag och en väldigt intresserad skara som har samlats för att gå igenom, lära oss mer om, och utvidga vår syn på öl och dess extravagans.

Ölen vi testar av idag är samtliga väldigt karaktärsbundna och typiska för sin stil för att visa på den stora variation av ölsorter det finns att upptäcka. Hur bör man kombinera dessa till mat och varför skiljer sig det så mycket på bara 4 ingredienser?

För att smaka av och testa detta har vi även tilltugg av flera olika smaker och konsistenser till hands. De öl vi testat denna otroligt fina afton är följande.

Norrländsk kvalitetsöl från mikrobryggeri


Jämtlands Bryggerier fick inleda med sin aromatiska lager av märzentyp, Jämtlands Bärnsten. Det är en väldigt fylligt, maltrik och brödig lager med något djupare smak och fylligare kropp än vanlig pilsner.

Detta gör att den funkar bra på egen hand så väl som till feta fiskrätter eller grillat. Kolsyran, fräschören och citrusenblomstern gör att den inte alls känns mäktig utan väldigt balanserad.

En syrlig tradition: Tysklands nationaldryck


Tyskarna är ju kända för sina korvar, fet husmanskost och syrade grönsaker, men även öl. Just veteöl är starkt anknuten till tysk ölkultur och kan ses som "nationaldryck" i södra Tyskland.

Kvällens sådana var Wiehenstephaner Hefe Weissbier. En veteöl som jäser på högre temperatur, och ger därmed mer estrar (läs fruktsmak) och en högre jästsyra.

Smaker av banan, mango, surdegsbröd och citrongräs harmonierar med bitterhumlen och ger en smakbomb passande till salta och feta rätter av sydtysk typ. Känns ölet för surt? Pressa bara lite citron på maten så jämnar det ut sig.

En mytomspunnen belgisk djävul


För att ta resan vidare med mer jästbetonat och något friskare öltyp gick vi in på en klassiker från belgisk mark, Duvel. En öl som är en av förgrunderna till belgiska karaktären på öl idag, tack vare den unika jäststam som tagits fram av Duvel Moortgats bryggmästare.

Ett av ölets viktigaste komponenter för den karakteristiska smaken är jästen som Victor Moortgat odlade fram 1918. Den förvaras på endast sex olika ställen i världen. Men många belgiska öl har en snarlik jäststam som gärna ger en arom och smak av surdeg, citronzest och blommiga toner.

Den känns väldigt fräsch och verkade vara en favorit av kvällens gäster. Perfekt att ha iskall på sommaren till en picknick.

Både bittert och sött när Fullers får stå för avslutning


Fuller's är ett av Englands äldsta nuvarande aktiva bryggerier och ligger i sydvästra London längs med Themsen. De har Sverige som en väldigt viktig exportkälla och jag vill hävda att det är för vår goda smak av öl-utval.

Vi började med Fullers ESB (Extra special bitter) som är en väldigt humlearomatisk öl med fyllig kropp och lite lättare kolsyra. Den känns elegans, medelfyllig och markerat bitter.

Just humlestyrkan gör att den inte blir för mäktig och kommer till sin rätt med de långlivade smakerna av kavring, rågbröd och knäck. Den är som gjord för att ackompanjera en högrevsburgare eller köttgryta med ostgratinerade tillbehör.

Som avslutning och dessert tar vi en nattsvart, väldoftande och väldigt fyllig Fullers London Porter. Den är härligt rostad och den mörka malten ger ifrån sig såväl arom av kaffe och choklad som bittermandel och torkade fikon.

Likaså i smaken följer det med en krämig textur och smak av mörk choklad. På finishen kommer en viss mineral ton som gör att detta öl även kan gå väl med såväl ostbrickan som med rökta musslor och ostron.

Vi tackar för oss efter en lärorik kväll!


En kavalkad av allt från ljust till mörkt, från lätt till fylligt och smakerna var otroliga. Nu gäller bara att fortsätta upptäcka dessa ölstilar och hitta just sin egen favorit.

Att lyckas med den perfekta kombinationen tar tid, men denna afton hoppas jag har varit en bra språngbräda och givit mer kunskap och mersmak för att anta utmaningen.

Vi ser fram emot fler provningar med Taysta under våren och sommaren. Väl mött!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS