Vin & mat
Skribent Frida
Jan 07, 2014

Tyskland

Tyskland är ett av världens största vinland och tillverkar stora mängder vitt vin. Allt från enklare  bulkvin till exklusiva rariteter. Druvan Riesling har sitt ursprung från Tyskland men har spridits till stora delar av världen. De producerar även, i en mindre skala, sköra röda viner av främst druvan Pinot Noir. Denna text kommer rikta sig på det vita vinet och med det, huvuddruvan Riesling.

 

Druvan Riesling


Riesling är en druva som växer som bäst i svalare klimat där den får mogna långsamt och får ut mycket aromer samt behåller syran. Vinerna tenderar att ha en låg alkohol med en naturligt hög syra om gör vinerna långlivade, med toner av blommer, stålighet och honung. Druvan passar även till sötare viner som balanseras bra av tartarsyran. Tyskland är Rieslings hemland och här ligger de tre vinregionerna: Pfalz, Rheinhesen och Mosel. Tyskland är det fjärde största vinproducerande landet i Europa och konsumerar lika mycket som de producerar samtidigt som de är det största vinimporterande landet.Tidigare var Tyskland erkända för sina Riesling viner, speciellt blandningarna som var något söta. Idag har stilen gått mot mer torra viner där restsötman inte döljer fel, vilket har lett till högre kvalitet då bönderna, för att få balans, fått upp ögonen för lägre skördeuttag, lång mognad och selektiv skörd - urval av druvorna som skördas.

Riesling vinerna skiljer sig då klimatet växlar och påverkas av berg, sjöar och jordmån, samt en stor del av tradition. Pfalz viner är torra, saftiga, fylliga, balanserad  med högre alkoholhalt och mindre stålighet jämfört med Mosel. Mosel gör viner med hög syra med en tydlig stålighet och tenderar att ha bra med restsötma. Rheinhesens viner har också restsötma men mindre än  Mosel och på vissa platser mer varmare toner, samt så gör även de unga vinmakarna torra viner.

 

Pfalz


Pfalz ligger ovanför den Franska appellationen Alsace och har lika så ett soligt och torrt klimat. Klimatet blir tort då nederbörden är cirka 400 mm per år, vilket är mindre än hälften av Mosels nederbörd. Idag är 67% av allt vin torrt och vita viner dominerades av druvan Riesling  som står bara för en lite del  av produktionen. Cirka 20% av vingårdsarealen. Vinerna som inte är torra, är idag gjort för export. Rheinhesen har som Pfalz sin tonvikt på andra druvor än Riesling, som är den tredje största druvan. De torra vinerna pekar på Pfalz lämplighet för viner med större kropp. Vilket var en av anledningarna till att Pfalz kvalitetsodlarna förespråkade Groses Gewäches med deras fylliga kropp och torra viner. För att klassas som Groses Gewäches ska vinet vara av en klassik druva för området, Riesling, från ett historiskt vingårdsläge, skördeuttag på50hl/ha och minst spätleses mustvikt. Underregionen Mittelhaardt hade förut monopol på kvalitets viner, mennu görs det i städerna runt hela Pfalz.

 

Rheinhesen


I Mittelhaardt görs det mest Riesling som är saftiga, fylliga, balanserad med en doft av honung med högre alkoholhalt och mindre ståligehet jämfört med Mosel. Som i fallet med Pfalz var förut endast städerna runt Nierstein i Rheinhesen intressanta men nu har kvalitativ vinproduktion utbrett sig till hela Rheinhesen. En tredje del av all Riesling görs i Rheinterras nära den varma sjön Rhine som värmer och ger viner med persika och citrus toner. Vinerna är ofta sötare än halvtorra. På en röd jordmån får vinerna i Rheinhesen en rökighet. Idag producerats det kvalitativa viner igenom hela Pfalz av enskilda vingårdar, så kallade Einzellagen, vilket tog sin start i början av 80-talet. Efter detta har en trend följt av unga odlar som experimenterar med en torrare stil och tar ut lägre skördeuttag. Vanligt med en alkohol upp mot 12% och mognare druvor vilket ger klara rena viner. Pfalz tävlar med Rheinhesen om att vara den mest unika vinregionen i Tyskland, samma som i Pfalz pågår en ny trend bland unga vinmakare. Dessa ungdomar är i tjugo års åldern, är beresta och utmanar vinindustrins traditioner med nya idéer som exempelvis med de kvalitativa vinerna från den plana marken istället för de historiskt sett bättre kullarna. De, tillskillnad från Pfalz vinmakare, exprimenterar en hel del med Biodynamiska och Organsika viner. Vinmakarna drar sig tillbaka till gamla vinmaknings tekniker som exempelvis i Pfalz med ett lägre skördeuttag men även användning av befintlig jäst. Vilket ger mer intensiva viner med långsamt utvecklade aromer.

 

Mosel


Tysklands mest berömda region Mosel har fått sitt namn av den slingrande floden med samma namn. Klimatet har varma somrar och avgörs till stor del av topografin, med en stora variation bland de olika underregionerna. I underregionerna Saar och Ruwer samt Piesport planteras Riesling på Grå skiffer medan för Terrasenmosel odlas Riesling på fastare jordar, vanligt med kvartsit, och får robustare viner. Alla stora moselviner anses göras på Riesling, vilket gör Mosel mer inriktat mot Riesling jämfört med Pfalz och Rheinhesen. 57% av alla vinstockar planterade är Riesling. Vilket står för en fjärdedel av Tysklands hela Rieslings produktion . Vinerna tenderar att ha en lägre alkohol än Pfalz och Rheinhesen, uppfriskande syra med en fruktighet, dock kan några torra Auslese komma upp mot 12% som Pfalz. Gemensamt med Pfalz och Rheinhesen är de bättre vingårdarna planterade mot söderrikting och sluttar brant ner mot den slingrande floden. Två einzellage: byn Saar har ett kallare klimat jämfört med Ruwer, kylan ger lägre avkastning och försiktigare aromer. Här visar Riesling upp en nästan  vass syra med en tydlig stålighet med toner av honung och blommor. Saar och Ruwer kan få svaga viner under kalla år men blir fulla av finess under varma år.

 

Marknaden


Ruwer  har det kämpigt då många av de mindre enskilda odlarna blir tvungna att stänga igen, detta då de större vinodlarna äger de bättre vingårdslägena, vilket ger de småskaliga odlarna okända namn i en växande marknad. I Pfalz är de det stora kooperativen som satte Pfalz på kartan för sin prisvärda viner, däremot är Pfalz idag känt för enskilda vinodlare som tillverkar kvalitets viner. Kooperativen håller än idag en hög standard vilket ses då vinet säljs i flaska och inte i bulk. Vinerna tenderar att vara mjuka, halvtorra och billiga men rör sig mot den mera torra, fylliga stilen som enskilda vingårdar håller. I Rheinhesen är marknaden en annan, det existerar 400 individuella vingårdar dock säljs över hälften av regionens vin under ett märke eller Groslage. Det betyder att tre fjärdedelar säljs i bulk och hälften av allt vin buteljeras av vinhandlare. Här är kooperativen inte lika bra som i Pfalz, och kämpar  mot höga skördar och låga priser. I Mosel-Saar-Ruwer existerar det 500 enskilda vingårdar, här är det inte den enskilda vinmakarna som har makten som i Pfalz, 60 utav 500 einzellage tillverkar högkvalitativa viner; en tredje del av regionens vin görs under, groslage, appellations namn som till exempel Saar. Kooperativen står för en fjärdedel av produktionen och exporter cirka 40%. Majoriteten är lätta viner med risk under för sköra år att blir utspädda från över produktion. Vilket döljs med en restsötma som balanseras upp med en bra syra så det nästan inte märks. Självklart finns det även de bättre vinerna, speciellt Kabinett som anses vara unik.
Pfalz och Rheinhesen har många likheter med varandra och är otroligt lika när det kommer till Einzellagen, enskilda vingårdar, då de experimenterar, söker sig till kvalitet och har hittat, och framförallt spritt en ny stil till hela Tyskland, den torra och fylliga. Vilket den Tyska konsumenterna endast dricker. Däremot ligger skillnaden med  Rheinhesens ivriga biodynamiska, organiska tänk samt att deras produktion utav kvalitativa viner består av ett färre antal med en huvudproduktion mot enklare viner. Då Pfalz har även kooperativ som är känd för sin höga standard. Det gäller för Pfalz att hålla kvar kvalitetstänket och inte bli slöa. Rheinhesen fyller sin funktion med bulk, så länge det inte går ut över den kvalitativa odlarna, marknadsföringsmässigt. Mosel sticker ut med sin mindre mängd kvalitativa vinproducenter, endast 60, och har istället enklare viner, kvar i det gamla tänket: söt, syra och lätta. En förändring är på väg men är inte riktigt där ännu.

 

Lär dig mer om Riesling och dess olika stilar på våra vinprovningar

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS