Upplevelser
Dryckesmästare Carl
Apr 23, 2018

Kombinationer av tysk dryck och italiensk ost

Det är lördag eftermiddag och kvällen kommer strax till oss på Sheraton i Stockholm. Än ligger solen uppe och värmer gott på huden och i själen. För att berika denna härliga känsla har vi idag samlats ett trettiotal nyfikna och öl-sugna själar för att upptäcka något nytt och lära oss mer om öl.

Vi har fördjupat oss i dess olika typer, dess historia men framförallt smakat skillnaderna och upptäckt nya härliga smakkombinationer med flera utvalda kvalitetsostar. Vi testar fyra öl tillsammans med fyra ostar i en röd tråd.

En frisk start med gyllene lager och fransk Brie


Vi började med att testa Jämtlands Bärsten. Beska kryper på i slutet och ligger kvar som en lite kryddig nyans av hö och torkade örter. Just denna eftersmak passar utmärkt till vår opastöriserade Brie de Meaux. Osten bjuder på en härlig krämighet och tydliga blommiga aromer. Den har även smaker av nötter, ängsblom och citrus som lyfts fram och ger även ölens humle en chans att glänsa. Två kontraster som bildar harmoni.

En syrlig upplevelse som överraskar


Raskt över till kvällens djävul, som den faktiskt heter. Vi testar den belgiska ölen Duvel som är en urtypisk och väldigt karaktärsfull Blond Ale. Och ett riktmärke för denna belgiska ölstil.

Tack vare grundaren Moortgarts expertis på jäststammar framodlades en speciell jäst som jobbar i högre temperatur och frigör mer syrliga och blommiga smaker i brygden. Det är just denna fylliga känsla, smaken av surdeg och den syrligt fruktiga stilen som är signifikant för belgisk ljus ale.

Som en följeslagare passar kvällens Chevré strålande med sin friskhet från kaprinsyran och getostens klassiskt kryddiga och pikanta doft och smak. Tillsammans dämpar de varandras syra och bygger upp en komplex smakkombination.

En kombination av tysk dryck och italiensk ost


Tyskland är väldigt kända för sin öl och har några av världens äldsta bryggerier som fortfarande är aktiva idag. Just kvällens öl, en Wiehenstephaner Hefe Weissbier kommer från bryggeriet Wiehenstephaner. Det grundades år 1040 och producerar fortfarande öl på samma plats i München.

Veteöl behöver alltid jäsas i något högre temperatur och får därmed en något mer godislik smak, utan att vara söt. Denna smakar av karameliserad citrus, skumbanan, nejlika och ingefära. Den kryddiga smaken tillsammans med frukten ger en fyllig känsla i munnen som gärna möts av något proteinrikt eller matchas med örtiga och feta maträtter.

Vi testade detta tillsammans med en 24 månaders lagrad parmigianno reggiano. En ursrprungsskyddad och kvalitetsstämplad ost från mellersta Italien. Den är salt, söt, umami-stinn, nötig och lite stark, allt i ett. En smakbomb som överraskar men matchar ölet perfekt i intensitet och smaker.

En smak av kaffe, choklad och lite stilton gör en glad!


Avslutningen på denna tidiga afton är en kraftmätning där vi testar en mörkt kolabrun till svart porter tillsammans med Englands stolthet, Stiltonost. Ölet är en Fuller's London Porter som kommer från västra London och är en av Sveriges mest importerade Porteröl. Detta ftersom vi svenskar har en så god smak.

Den är gjord på en enda humlesort av något torrare och bitter typ, som ger en bra balans mot den höga halt malt som används och som är väldigt välrostad. Smaker av kaffe, torkade fikon och choklad möter en grapebeska och lite mineral.

Ännu en harmoni och kombination med Stilton som i sig är väldigt djup i smaken. Den påminner om choklad och nötter och har en slags saltsöt avrundning. Två högkvalitativa produkter med likartade smaker, precis som det ska vara!

Med detta sagt och gjort är det bara till att resa hem och ta in ölet till finrummet, låta den matcha allt vi har hemma att servera och spela på våra smaker. Kanske hittar vi något som krockar fatalt, men förhoppnings snarare något nytt och underbart.

Tack för en trevlig lördag, och hoppas vi ses igen på kommande provningar!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS