Upplevelser
Skribent Frida
Mar 28, 2012

Två Sydafrikanska grillvinerSydafrika är ett fantastiskt vinland med nya initiativ bland vinmakarna och mycket tid läggs ner på experimenterade. Det senaste nytt och det mest trendmässiga, helt enkelt där vinvärlden håller sina ögon idag, är de så kallade "Cool climate regions". Dessa svalare platser ligger närmare kusten mot regioner som Elgin och Walkers Bay där havsvindarna svalar av och dimman kommer in. De svalare klimatet blir ypperligt för tillverkning av vita viner som behåller en fräsch syra och kan mogna fullt ut. De mer traditionella vinodlings platserna som Paarl och Stellenbosch ligger en bit in i landet och här trivs de röda druvorna som behöver lite mer solljus för att mogna helt. Stellenbosch är för övrigt en stor universitets stad med Sydafrikas bästa Oentolog-universitet. Här går jordmånen från lätta, sandiga i dalbotten till vittrande granit, upp mot sluttningarna. I Norr, lite in mot landet och bort från havet, är klimatet idylliskt för att tillverka vin. Här är temperaturen snarlik den mäkta kända regionen Bordeaux i Frankrike. Nederbörden är precist lagom, inte för mycket så att druvorna blir utspädda och inte för lite så att vinrankorna torkar ut.

I Stellenbosch produceras somliga klassiska, mustiga och eleganta Syrah viner som, Stellenzicht Golden Triangle Shiraz 2008 med lagring på Franska, Amerikanska och Ungerska ekfat. På vingården Golden Triangle står vinrankorna på imponerande sydsluttningar av komposterad granit och sandsten från Taffelberget, det här ger vinet den bäriga och örtiga smaken av blåbär, tallbarr med svartpeppar strött över choklad; Medan andra skapar klara men robusta Pinotage viner med gammalt tänk, Jacobsdal Pinotage 2009 med den klassisk doften av tjära och rök. Självklart har vinet också, kanske mera, tilltalande toner av plommon, björnbär, lakrits och vanilj. Vinet görs av vinmakaren Cornelis Dumas som endast gör viner på 100% Pinotage med omoderna vinmakning metoder, vinerna blir unika och går endast på Conrnelis magkänsla - en väldigt speciell och konstnärlig person.

Till mat går dessa två viner perfekt. Sikta mot mer matiga, smakrika och proteinrika maträtter - desto blodigare desto bättre. Fisk, fågel och tunnare rätter går bort, ta istället fram en saftig stek som grillas över en öppen eld och serveras med en krämig potatisgratäng. Vilt passar bra, gärna åt det större hållet, en älg eller kanske en hjort. Annars går även oxkött bra. Nu till helgen ska vädret bli fint, så vad passar bättre än grillad mat tillsammans med ett Sydafrikanskt vin och en varm
sol i bakgrunden.

 

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS