Upplevelser
Monica Ahlund
Oct 24, 2017

Två humörförhöjare som tinar upp hösttemperaturen

Kylan började göra sig påmind norr om Dalälven och det var med glädje som vi klev in i värmen på vackra Elite Grand Hotel i Gävle för kvällens vin- och chokladprovning. Ett glatt och entusiastiskt gäng fick prova följande viner och choklad:

Viner:
Pizzolato Prosecco Collezione di Famiglia
Wente Morning Fog Chardonnay
Nederburg Winemaster's Reserve Riesling
Livio Pavese Corniolo Barbera
La Côte Sauvage Cairanne Côtes du Rhône
Condado de Oriza Ribera del Duero "409"
J. Lohr Estates Seven Oaks Cabernet Sauvignon
Buena Vista The Legendary Badge

Choklad:
Valrhona, Jivara 40 %
Amedei, Madagaskar 70 %
Michel Cluizel, Grand Noir 85 %
Tobago Estate Chocolate W.I, Single Estate 70 %
Michel Cluizel, Noir Infini 99 %

För att få ut det mesta av upplevelsen som väntade gick vi först igenom provningsteknikerna för både vin och choklad, som i mångt och mycket påminner om varandra. En väsentlig skillnad är dock att man även tar hjälp av hörselsinnet när man provar choklad, då man gärna vill lyssna och bedöma ”knäcket” på chokladen när man bryter den i bitar.

Vi började med att testa de vita vinerna mot varandra och fick chansen att uppleva de stora skillnaderna i dessa viner. Proseccon Pizzolato bjöd på en lättillgänglig och flirtig fruktighet fylld av päron och citrus i doft och smak. Wente Morning, en fatlagrad Chardonnay från Kalifornien med toner av vanilj, gula mogna äpplen, rostade toner och en viss smörighet, bar på mera komplexitet. Vi avslutade vår vita bonanza med Nederburg Winemasters Reserve som är en pigg Riesling från Sydafrika med härligt sötfruktiga och blommiga toner av fläder, honungsmelon och ananas. Till dessa tre vitviner testade vi den ljuva mjölkchokladen Jivara från Valrhona, och den bästa kombinationen fann vi med Proseccon och Wentes Chardonnay.

Vi gick vidare till de röda vinerna. Vi började med Corniolo från den ikoniska producenten Livio Pavese, en legend i Piemonte. Till denna relativt lätta Barbera från 2010 testade vi chokladen Madagaskar från Amedei vars syra balanserade väl med vinets syra. Vi fortsatte vårt äventyr med att bege oss till Rhônedalen och avnjuta det underbart kryddiga och aromatiska vinet La Côte Sauvage. Till vinet avnjöts Michel Cluizels Grand Noir, en ovanligt mild och mjuk choklad trots sin höga kakaohalt (85%).

De tre följande vinerna hade en betydligt högre strävhet och då passade Grand Noir mycket väl trots sin höga kakaohalt, samt Tobago Estates. Condado de Oriza Ribera "409", ett vin med rejäl strävhet med toner av blåbär, björnbär, russin och självfallet fat, blev ett av kvällens favoritvin. Det kraftfulla och mustiga J. Lohr Estates blev även det mycket uppskattat med toner av svarta vinbär, mörka bär och strävhet. Det sista vinet, The Legendary Badge, doftade mörka bär och kryddor och överraskade inte särskilt i smaken, då den höll vad den lovade i doften.

Kvällens mest utmanande choklad var utan tvekan Noir Infini som består av 99 % kakao. Här fann vi en rejäl strävhet att ta hänsyn till samt en torr textur som inte alls smälte i munnen som de tidigare chokladbitarna vi provat. Det här är en choklad som är så nära ren kakao man kan komma. Efter ett flertal misslyckade försök fann vi till slut att The Legendary Badge passade ganska väl, dock inte lika väl som inledningsvinet, Proseccon, som blev ett friskt och läskande komplement till chokladens torrhet.

De entusiastiska provningsdeltagarna tvekade inte att ställa många intressanta och nyfikna frågor under kvällen. Det handlade bl.a. annat om vilka viner som skall luftas, om det verkligen är samma vin i en box som i en flaska med samma namn, och hur länge man kan spara en flaska som öppnats.

En härlig kväll led mot sitt slut, de nöjda gästerna och en nöjd provningsledare lämnade hotellet, alla med ett leende på läpparna. Precis som det ska vara efter en provning med Taysta! Fler spännande provningar väntar i höst, all information finner du här.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS