Upplevelser
Dryckesmästare Carl
apr 10, 2018

Vi upplever tusen olika smaker med ost och vin

Snart blommar tussilagon ut men än är det svala vindar i luften. Och våren är ännu bara nära, nära. Inte att misströsta, för det då vi mer tid får att bekanta oss inne i värmen till dofterna och smakerna av en kavalkad av viner.

Vi har samlats ett tjugotal personer på CityStay i Uppsala. Med just detta privilegium i hopp om att få ta med oss ett och annat tips, råd och inspiration in i våren.

Inte mindre än 8 viner har vi bekantat oss med i kväll och testat enskilt, mot varandra men även till ackompanjerat tilltugg från sött till salt. Vi startade med en grymt mousserande som mingel och gick raskt vidare in på två vita viner för att sedan avnjuta ytterligare 5 röda viner.

Åtta viner, tre olika världsdelar, tusen olika smaker


Först ut denna kväll var Franschoek Brut Royale. Sett är ett sydafrikanskt vin gjort på samma metod som champagne, med flera års lagring. Klimatet och framställningen ger ett friskt, kraftigt och fylligt mousserande vin med smaker av sydafrikansk ursprung.

Otroligt trevligt på egen hand, men kan mycket väl stå pall en mild varmrätt likaså.

Två endruvsviner från olika världsdelar


Vita viner kan vara väldigt differentierade och detta märkte vi väl nu när vi först testade ett Riesling från Sydafrika, Nederburg Riesling Reserve, mot den amerikanska Wente Chardonnay.

Båda har en fyllig karaktär för sin stil av vin och utmanade smaklökarna. Det som skiljer dem åt förutom den mycket mer skarpa syran i rieslingvinet, är att Wente har en fatlagring som ger vinet en bouquet samt en lenare och smörigare ton. Båda med bra längd med bra fruktighet och väldigt djup i smaken.

Europas sköna röda viner


När vi gick över till de röda vinerna gick vi tillbaka till klassiska Piemonte och orten Monferrato. Livio Pavese Corniolo är ett modernt norditalienskt vin. Detta görs på huvudsakligen Barbera-druvan, men får extra kropp och ytterligare smakdimensioner av Cabernet Sauvignon och Merlot.

En liten blandning med franska influenser så att säga. Tjärvt, friskt, fruktigt och väldigt italienskt, men på ett nyskapande vis.

Vidare till Frankrike således och vi jämför två olika typer av Cote-du-Rhone. Delas Saint Espirit med sin mer eleganta struktur, mer komplexitet och ovanligt nog väldigt mycket Syrah i sin druvblend. En druva som ger animaliskt och jordnära dofter samt smaker av helpeppar, örter och färska röda bär.

Vanligen har södra Rhone viner med mer Grenache, vilket var fallet med Domaine Boutinot Carianne. Det ger mer fruktiga smaker av björnbär och plommon samt en helt annan fatig och fyllig smak.

Efter en svår match att hålla isär våra Rhoneviner skulle vi vidga våra smaklökar ytterligare. Denna gång  med att testa de amerikanska vinerna, Navarro Correas Malbec samt J. Lohr Seven Oaks Cabernet Sauvignon.

Ett BBQ vin från Argentinas höjder


Nästa vin är från väl utvalda vinlotter på Mendozas höjder i Argentina. Ett vindberikat och något svalare vinområde i Sydamerika. Detta ger druvorna en lång mognadsprocess och väldigt högintensiva viner.

Druvan har gift sig bra med de många soltimmar den fått och fatlagringen. Perfekt till sommarens BBQ med chipotle, rostade rotsaker och sköna salsor.

Vår avslutande Cab från Kalifornien är något fylligare och väldigt tjock i frukten. Högintesiv smak och riktig robust finish gör att detta funkar fint till den mäktiga burgaren med gorgonzola. Eller varför inte pepparbiff, grillad halloumi och kryddig bearnaise?

Vi tackar för oss denna afton!


Det blev en hel del nya intryck och infallsvinklarna på hur man skall kombinera sina favoriträtter och smaker med vinet. Framförallt skillnaden på vin och vin samt personliga upplevelserna oss emellan blir väldigt påtaglig en afton som denna.

Jag hoppas dock alla gäster blev lika inspirerade som jag och kommer fortsätta utmana sig själva, upptäcka och våga röra sig utanför sin "comfort zone". För som sagt, det finns en otrolig bred och favoritvinet kan ännu vara oprövat...

Tack för ikväll, och glöm inte att spana in kommande provningar med Taysta!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS