Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Apr 09, 2019

Triss i veteöl, trappistöl och ost gör succé i Västerås

Det var fredagskväll och det började bli vår ute. Vad kan vara bättre än att prova öl tillsammans med ostar? Borden på Hotell Esplanad i Västerås var uppdukade med åtta olika öler tillsammans med fyra olika ostar samt kex och en päron/fikon marmelad.

Under kvällen skulle vi bland annat jämföra triss i veteöl och trappistöl med varandra. När vi provade all öl och ost pratade vi om hur man ska tänka när man parar ihop öl och mat på bästa vis.

Getost i aska och triss i veteöl


Kvällens första öl är en berliner weisse som heter Stone White Ghost, vilket är ett veteöl med citrussyrlig karaktär. Syrligheten kommer ifrån att ölet jäser en andra gång med laktobaciller. Doft och smak har inslag av citron, örter och bröd. Det är ett medelfylligt öl med lätt beska och hög syra. Den syrliga getosten i aska mjukade upp ölet på ett bra sätt.

Näst på tur är ett belgiskt veteöl smaksatt med koriander och torkade apelsinskal vid bryggningen. I smaken av Vedett Extra White hittar vi kryddor, ljust bröd, aprikos, koriander, apelsin och honung. Ett medelfylligt öl med lite mer beska än Stone white ghost och ingen sötma. Passar bra till fisk och skaldjur. Prova till panerad torsk med potatis och brynt smör.

Tysklands mest kända veteöl Weihenstephaner hefe weissbier är vårt tredje öl och det kommer ifrån världens äldsta bryggeri. Doft och smak är fruktig, mycket mogen banan, jasminris, kryddor. Det är ett medelfylligt öl med låg beska och söta inslag. Passar bra kryddstark mat. För vissa deltagare tog getosten bort den söta banansmaken från ölet medans andra ville framhäva den smaken mera.

Amerikansk och svensk lager avnjuts bäst i dansk sällskap


Vi börjar med vår svenska lager i stilen wiener & märzen. Doft och smak är maltig, det finns honung, apelsin och kryddor. Jämtlands Bärnsten är ett öl med bra fyllighet och hög beska och lång eftersmak. Passar bra till den svenska husmanskosten, rökt och salta produkter till exempel raggmunk med stekt fläsk, även till modern husmanskost så som pizza och kebab.

Vår amerikanska lager, Samuel Adams Boston Lager är även det en lager i stilen wiener & märzen. Här hittar vi mer humlearomatiska och apelsinskal, knäck, sirapslimpa och örter. Det är ett fylligt öl med hög beska, lätt sötma och lång eftersmak. Passar mycket bra till en hamburgare.

Osten som fick göra sällskap till våra lager heter Vesterhavs ekologiska och är en dansk hårdost. Den är fast i konsistensen med en påtaglig sälta och nötighet. Osten gick mycket bra till båda ölerna.

Italiensk kittost trivs bäst med Duvel


Kittosten provar vi först att matcha med  Lagunitas Daytime Ipa som är ett fruktigt öl med inslag av torkad ananas, honung, citrus och bröd. Det är medelfylligt med bra beska och ingen sötma. Det är en sessions IPA vilket menas att det är lite lägre alkohol på ölen utan att för den delen göra avkall på smaken. Passar bra till smakrika tacos.

Nästa öl till den italienska osten heter Duvel och är en belgisk ale med jästen kvar i flaskan. Doft och smak är fruktig med inslag av bland annat vetebröd, citron, honung, och halm. Det är ett fylligt öl med bra beska och lätt sötma. Lång eftersmak. Passar bra till många olika maträtter, gärna helstekt lammracks, grillad tonfisk, och ceasarsallad.

Taleggio är en italiensk kittost. Krämig i konsistensen och smaken är lätt söt och härlig. Här fungerade Duvel bäst tillsammans med den krämiga och jästiga osten. Tillsammans blev det riktigt gott.

Trappistöl och cambozola avslutar kvällens provning


Vi avslutade kvällens provning med att prova en belgisk dubbel från Westmalle. Det är en trappistöl vilket borgar för hög kvalitet. Doft och smak är uttalad med frukt, socker, fikon, nötter och pomerans. Det är ett mycket fylligt öl med bra beska och viss sötma. Passar bra att äta till bland annat viltkött.

Cambozola är en tysk ost som är en hybrid av vit och grönmögel. Rund och len med både sötma och nötighet. Tillsammans med fikon och päronmarmeladen blev det här en väldigt lyckad kombination för många deltagare.

Stort tack till alla deltagare som gjorde denna ölprovningen till en mycket trevlig kväll. Håll utkik efter Taystas kommande provningar, så syns vi snart igen!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS