Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Aug 27, 2019

Tillbaka från sommaruppehållet med god öl

Tillsamman med goda, smakrika och passande tillbehör samlades vi denna kväll för att prova massor av god öl i Gävle. Målet var att hitta nya spännande öl att kombinera med goda snacks. Medans vi provade ölet pratade vi även om hur vi kan matcha öl till olika maträtter och på så vis förhöja upplevelsen. Tillbehören vi hade ikväll var en krämig mellanlagrad ost, sötlakrits, choklad, rostade mandlar, italiensk salami och brieost.

Rivstart med weisse-öl

Vi började kvällen med att prova en berliener weisse från bryggeriet Stone White. Bryggeriet kommer ursprungligen från San Diego men har öppnat ett bryggeri i Berlin där de bland annat gör denna berliner Weisse. Stone White Ghost är ett frisk öl med citruskaraktär, inslag av knäckebröd, och örter. Smaken är mycket frisk, med låg sötma. Ölet är medelfylligt och passar bra till salta och syrliga rätter, tex en räksallad. Ölet förhöjde smaken av brieosten. Vår andra öl var en traditionell tysk veteöl fast ifrån det amerikanska bryggeriet Sierra Nevada. Kellerweiss är en av dom få amerikanska veteöl där man använder sig av den traditionella Bavaria stilen som innebär öppen jäsning. Ölet har doft och smak som är djup, komplex, med honung, kryddor, banan och lite citrus. Medelfyllig med måttlig beska. Passar bra till goda korvar. Även det här ölet förhöjde smaken av brieosten. Från vad som troligtvis är världens äldsta bryggeri kommer Weihenstephaner Hefe Weissbier gjord i klassisk tysk stil. Doft och smak är fruktig, med banan, kryddor, aprikos, bröd, och jasmin. Låg beska, bra fyllighet och lätt sötma gör det här ölet till en bra dryck då vi äter kryddstarka rätter. Prova tex kryddstarka korvar. Mycket god till den kryddiga italienska salamin.

Vidare till bittra smaker

ESB står för Extra Special Bitter och det är en ale bryggt på både pale ale och karamellmalt. Doft och smak är stor med mycket malt, toner av rostat kaffe, nötter, knäck, citrus, och apelsin. Fullers ESB har en lätt söt touch, är medelfyllig och har en stor beska. Ett öl som passar bra till en grillad hamburgare med dess klassiska tillbehör. Den har blivit utnämnd till Champion Beer of Britain flera gånger. Tillsammans med den mellanlagrade osten blev det hela mycket gott. Från engelsk bitter till en Amerikansk IPA. Sierra Nevada Hop Hunter IPA är ett mycket smakrik öl med mycket humle i både doft och smak. Vi hittar, citrus, tallbarr, grapefrukt, tropiska toner och gräs. Den är medelfyllig med hög beska och lång eftersmak. Passar till smakrika rätter tex tacos, men passar också bra till en bit grillad lax med en kall sås smaksatt med örter och citron, gärna tillsammans med cous cous och harricot verts. Gick även den här bra till osten.

Över Atlanten tillbaka till Belgien

Efter den humlestinna IPA begav vi oss nu till Belgien för en golden ale. Duvel är ett öl vars doft är fruktig, med bland annat vetebröd, halm, citron, honung och aprikos. Smaken är även den fruktig, med bröd, och honung. Mycket kolsyra i det här ölet efter att den har genomgått en andra jäsning på flaskan. Hög alkohol som döljs av den kraftiga smaken. Ölet är fylligt, med bra beska och lätt lätt sötma. Passar bra till grillade lammracks, med rostade rotfrukter och en pure till. Duvel försvann lite mot sötlakritsen men gick bra ihop med de rostade mandlarna. Vi stannade kvar i Belgien för att prova en dubbel från Trappistklostret Westmalle. Mörkröd i färgen. Doft och smak är nyanserad med en liten sötma, inslag av torkade fikon, mouscovadosocker, fruktkaka, kryddor, choklad och nötter. Westmalle Dubbel är fyllig med hög beska. Passar bra till älggryta. Sötlakritsen tog verkligen fram det bästa ur det här ölet.

Smarrigt avslut

Vi avslutade kvällen med att prova ett riktigt mörkt öl, Fullers London Porter. Doft och smak är maltig, rostade toner av bland annat kaffe, kavring, mörk choklad, och lakrits. Medelfylligt öl med bra beska och låg sötma. God till bland annat mörk choklad, ostron, och kraftiga mögelostar. Mycket god tillsammans med den salta mjölkchokladen, blev en riktig chokladsmak. Vi tackar alla gäster för att ni ville komma förbi och sparka igång hösten med oss. Vi hoppas på att se er igen på en av våra kommande provningar!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS