Vin & mat
Skribent Linnéa
Mar 27, 2020

Vi provar Nobelfesternas champagne, Taittinger

Taittinger är idag ett av de äldsta ännu verksamma Champagnehusen i världen. År 1915 kom Pierre Taittinger till Château de la Marquetterie i Champagne för att jobba och blev så förälskad i slottet att han köpte det år 1932. Cirka 200 år efter att slottet byggdes blev det födelseplatsen för den numera välkända champagnen Taittinger. 

Taittingers historia

Château de la Marquetterie byggdes år 1734 och från år 1760 fram till den franska revolutionen ägdes slottet av författaren Jacques Cazotte. I familjen Taittingers ägor blev slottet nästan 200 år senare då Pierre Taittinger köpte det tillsammans med sin svåger år 1932. 

 

Affärerna gick bra och två år därefter köptes även champagnehuset Forest-Fourneaux. Efter andra världskriget tog Pierres tredje son François det djärva beslutet att sätta familjens namn på champagnen. Från och med den stunden var Champagne Taittinger född. 

 

När François hastigt gick bort föll turen till brodern Claude, som framgångsrikt drev företaget mellan 1960 till 2005. År 2005 såldes företaget till ett investmentbolag men ägandet blev inte långvarigt, redan året därefter köpte Pierre-Emmanuel Taittinger tillbaka huset. Han beslöt att köpa tillbaka huset för att hedra familjen och dess arv.

 

Idag drivs huset därmed återigen av familjen Taittinger.

 

Läs även: Hur kom champagne till

 

Vinplockare på en vingård i Champagne

 

Taittinger idag

Idag är champagnehuset Taittinger den tredje största producenten i Champagne med 288 hektar odlingar. Druvodlingarna består av 37% Chardonnay, 48% Pinot Noir och 15% Pinot Meunier utspridda på 37 olika platser. 

 

Man producerar ungefär hälften av de druvor som behövs för produktionen och den andra hälften köper man av andra lokala vinodlare. Under de senaste åren har man utvecklat ett mer hållbart arbetssätt genom att bland annat sluta använda kemiska bekämpningsmedel för ogräs. 

 

Genom att använda hästar istället för traktorer pressas inte jorden ihop lika hårt under plogningen och på så vis kan rankorna lättare gro djupa rötter. De djupa rötterna ger då rankorna större möjlighet att finna vatten, näring och bli mer motståndskraftiga mot sjukdomar.

 

Läs vidare: Hur parar man ihop champagne med mat
 

Champagneglas med pärlande champagne


Några av Taittingers champagner

Champagnehuset Taittinger gör flera olika champagner i olika stilar men huvudkomponenten är druvan Chardonnay som ger huset sin specifika stil av elegans och friskhet. Det är inte för intet som Taittingers champagner har serverats på Nobelmiddagen sex år i rad och vi har provat tre av dem. 

Taittinger Brut Réserve

Serverades till förrätten på 2018 års nobelmiddag som då var: Lättbakad röding med kräftbuljong i krondillslök, lättrökt forellrom, krispig potatis och krasseskum.

 

Brut Réserve är en blandning av de tre stora champagnedruvorna, Chardonnay (40%), Pinot Noir och Pinot Meunier (60%) och druvorna kommer ifrån omkring 35 olika vingårdar. Vinet har fått vila ett minimum tre år på jästfällningen för att få mer komplexitet. Brut Réserve har en lätt gyllene färg och är fruktig med mycket friska inslag. 

 

Den öppnar upp sig fint i glaset och vi hittar bland annat aromer som gula äpplen, rostat bröd, citrus, mineral, apelsin och nougat. Champagnen är redo att drickas redan idag men vill man så kan man lagra den i upp till 5 år. Servera den till en krämig jordärtskockssoppa eller som den är vid ett festligt tillfälle. 

Taittinger Les Folies de la Marquetterie 

Serverades till förrätten på nobelmiddagen 2019 som då var:  Kalixlöjrom med gurka, inlagd kålrabbi, krämig dill- och pepparrotsås.

 

Det här är en champagne där druvorna kommer från branta sluttningar runt slottet Marquetterie och är en hyllning till slottet. Champagnen är gjord på 55% Pinot noir och 45% Chardonnay, görs i mindre volym och får vila minst fem år på jästfällningen. 

 

Den har fina delikata bubblor och en härlig doft av blodgrape, brioche, vanilj, persika och citrus. Smaken är fyllig med all den härliga frukten vi hittade i doften och har lång elegant eftersmak. Eftersom champagnen har en fylligare stil passar den bra till rätter av fågel eller fisk i gräddig sås. 

Taittinger Comtes de Champagne Grand Crus Blanc de Blanc 

Årgång 2006 serverades till förrätten på 2016 års nobelmiddag som då var: Kolbakad havskräfta och kammussla med nässlor, ramslök och syltade vinteräpplen.

 

Comtes de Champagne är husets prestigechampagne och görs bara under riktigt bra år. Till det här vinet använder man endast de bästa chardonnaydruvorna från de 5 Grand Cru-byarna. Man använder bara juice från första pressningen och ca 5% av druvjuicen får mogna på ekfat för ökad komplexitet och mognad. Därefter får den ligga och vila i 10 år under jorden innan den är redo att avnjutas. 

 

Det är en mycket elegant champagne med mineral, citrus, blommor och nötighet i doften. Smaken är mycket frisk och elegant med toner av citrus, anjoupäron, mineral, hasselnötter och en lång eftersmak. Detta är en god följeslagare till hummern på nyårsafton men även andra rätter av skaldjur eller fisk.

 

Vill du lära dig ännu mer om champagnehuset Taittinger och även se fler bilder? Då tipsar vi om att gå in på Taittingers hemsida.

 

Vill du prova dig fram bland goda champagner? Boka Taystas champagneprovning redan idag!

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS