Sydafrikanskt vin 2023 | Bäst Chenin Blanc & Pinotage på Systembolaget
En flaska sydafrikanskt vin med en vacker vingård i bakgrunden
Resor
Simone S
Aug 19, 2022

Upptäck Sydafrikas viner

Uppdaterad: 23/01/2023

 

Sydafrikanskt vin börjar vinna stor mark på Systembolaget och Sydafrika är utan tvekan ett av de mest spännande länderna att besöka. Det finns många vackra platser att se, inte bara när det kommer till vin. 

 

Landet har haft en kraftig ökning inom vinproduktionen, särskilt under det senaste decenniet. Med över 10 miljoner hektoliter som produceras årligen och över 90 000 hektar vinmark, har Sydafrika placerats bland de tio bästa vinproducerande länderna i världen. 

 

I och med de olika produktionsmetoderna och diverse druvsorter som odlas här, uppstår det en variation på vinernas smaker. 
 

Sydafrika använder sig av beskärningsstilen bush vine, vilket innebär att vinstocken odlas utan spaljé. Denna stil används för Pinotage, landets signaturdruva.

 

I den här artikeln tar vi med dig på en spännande resa till Sydafrika och deras vindistrikt och vingårdar. Dessutom får du tips på några riktigt ljuvliga viner som härstammar från de bästa vinregionerna i Sydafrika. Följ med och upptäck vad sydafrikanskt vin har att bjuda på!

 

Letar du efter en kort sammanfattning om sydafrikanskt vin? Då har Systembolaget här en lite guide om sydafrikanskt vin som är väldigt lätt överskådlig
 

En vacker vingård i Sydafrika med ett berg i bakgrunden

En spännande historia

Historien bakom de sydafrikanska vinerna börjar redan 1659 när Jan van Riebeeck producerade den första vinskörden. Van Riebeeck skickades 1652 för att leda den holländska bosättningen i det som idag är Sydafrika för det Holländska Ostindiska kompaniet (VOC). 

 

Bosättningen var från början avsedd som en mellanstation för VOC-fartyg som reste mellan Nederländerna och Ostindien för att fylla på med färsk mat. Därför började Van Riebeeck att plantera spannmål, frukt, grönsaker samt vin. Här kan du läsa på mer om historien bakom Sydafrikas vinproduktion.

Topp 6 bästa vinerna från Sydafrika 

Här är sex sydafrikanska viner som finns på Systembolaget och är värda att kika på. I den här listan hittar du viner från Sydafrika som vi tycker varje vinälskare bör smaka!

1. Allesverloren Chenin Blanc 2020, Sydafrika | 99 kr | Nr 75986

Det här vita vinet som är tillverkat i Swartland har en fruktig och kryddig smak. I smaken hittar vi inslag av fat, gula päron, bivax. 

 

Vinet har även smaker av gröna äpplen, kardemumma samt apelsinblommor. Det här vinet serveras vid 8-10 grader och smakar utmärkt till smakrika rätter av fisk, skaldjur eller ljust kött. 

 

Allesverloren Chenin Blanc kostar 99 kronor och finns att köpa på Systembolaget. 

2. Mulderbosch Chenin Blanc 2021, Sydafrika | 229 kr | Nr 76691

Detta vin från Sydafrika har en fruktig karaktär med smaker av gula päron, ananas, persika. I smaken finns även inslag av kryddor och lime. Vinet ska serveras vid 8-10 grader och passar till vegetariska rätter. 

 

Det passar även rätter av fisk och kyckling. Vinet hittar du på Systembolaget och det kostar 229 kronor. 

3. Drostdy Hof Chenin Blanc 2020, Sydafrika | 200 kr | Nr 2069

Från Sydafrika kommer också detta vin som har en fruktig och mycket frisk smak. Vinet har en ungdomlig smak med inslag av päron, kiwi, örter och citrus. Det här vinet serveras vid 8 grader och är perfekt för skaldjursälskaren då det passar utmärkt till rätter av fisk och skaldjur. 

 

Vinet går att köpa på Systembolaget, kostar 200 kronor och kan vara en av de bästa Chenin Blanc som Systembolaget har i sitt sortiment. Här kan du läsa mer om Chenin blanc samt fler vintips.
 

Skålar med sydafrikanskt rött vin och mousserande vin

4. Perdeberg Pinotage 2020, Sydafrika | 79 kr | Nr 2137

Här är det första vinet gjort på Sydafrikas signaturdruva Pinotage. Detta vin har en mycket fruktig och ungdomlig smak med inslag av fat, svarta vinbär, mynta.

 

I smaken finns även plommon, choklad och vanilj. 

 

Vinet bör serveras vid 16-18 grader och fungerar utsökt till rätter av ljust kött, lammkött eller till vegetariska rätter. Perdeberg Pinotage är ett av de bästa Pinotage som Systembolaget har i sitt sortiment och du hittar det på deras hyllor för 79 kronor. 

5. Kanonkop Estate Pinotage 2019, Sydafrika | 229 kr | Nr 95703

Letar du efter ett gott rött vin från Sydafrika från Systembolaget kan detta vara något för dig.Ett fylligt och smakrikt sydafrikanskt vin med en tydlig karaktär av franska fat. Vinet har inslag av björnbär, choklad samt viol. 

 

Till detta vin från Sydafrika passar rätter av nöt-, lamm-, viltkött eller rökt fläsk. Det serveras vid cirka 18 grader och går att beställa på Systembolaget för 229 kronor. 

6. Jacobsdal Pinotage 2003, Sydafrika | 249 kr | Nr 53277

Här har vi ett sydafrikanskt vin som är tillverkad i Stellenbosch och har en tydlig karaktär av ek och en distinkt rökighet. Vinet har även inslag av choklad, vanilj och tobak. Ett sydafrikanskt vin som passar utmärkt till rätter av nöt-, viltkött och kyckling. 

 

Det ska serveras vid 18 grader. Du kan beställa vinet hos Systembolaget för 249 kronor. 

 

Letar du efter en god Pinot Noir från Sydafrika så har Livets Goda en lista på Sydafrikas främsta Pinot Noir.

Ett mousserande vin från Sydafrika

Ett vintips för dig med ett intresse i mousserande viner är vinet Pongrácz. Detta mousserande vin från Sydafrika har en fruktig och ungdomlig smak med inslag av gula äpplen, kex, honung och apelsin. 

 

Det ska serveras vid 8-10 grader och passar utmärkt som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur. Prova det exempelvis till grillad lax med lime och chili tillsammans med en krämig citronrisotto för en riktig festmåltid. Pongrácz kostar 120 kronor och finns på Systembolaget. 
 

En vingård i det berömda vindistriktet Stellenbosch

Vindistrikt i Sydafrika 

I Sydafrika finns det olika vindistrikt och regioner där vinproduktionen sker. Landet är indelat i fem huvudregioner, som i sin tur är indelade i 15 vindistrikt. 

 

Den största och viktigaste vinregionen i Sydafrika är Coastal region. Här finns vindistrikten Stellenbosch, Paarl och Franschhoek. 

Stellenbosch

Stellenbosch är det största vindistriktet i Sydafrika med störst antal egendomar. Det är tack vare sina många varierande jordmånstyper och vingårdar som svalkas av sina lägen på bergsluttningarna som gjort detta vindistrikt till ett av de mest populäraste. Dessutom har den kyliga havsluften från False Bay påverkat regionens rykte. 

 

Stellenbosch är mest känt för sina viner i Bordeaux-stil. Den druvan som är mest omtalad är Cabernet Sauvignon. Dessa viner har en mörk karaktär med inslag av svartvinbär och tobak.

 

I Stellenbosch finner du även andra druvor såsom Sauvignon Blanc, Shiraz, Pinotage och Chenin Blanc. Distriktet är dock inte enbart känt för sina viner utan här ligger även ett av Sydafrikas största universitet, som lockar alla ungdomar till området. 

 

Detta bidrar till att staden präglas av studentlivet med många billiga barer och restauranger. 

Paarl

Ytterligare ett distrikt är Paarl. Namnet som betyder pärla kommer ifrån den pärlliknande stenen som finns i byn. Området har ett hett klimat och Sydafrikas siganturdruva Pinotage trivs här, som vi kommer berätta om senare i artikeln. 

 

En annan druvsort som trivs bra i klimatet är Shiraz. Här produceras också mousserande viner. Dessutom har ett av Sydafrikas största vinerierna KWV sin huvudanläggning här i Paarl. 

Franschhoek 

Franschhoek är ett vindistrikt som är beläget söder om Paarl. Området grundades är en av de äldsta kolonierna i Sydafrika, det grundades redan under 1600-talet.

 

Det var de franska hugenotterna som grundade området och idag har vingårdarna franska namn från de orter som hugenotterna kom ifrån. Det finns även ett monument som är dedikerat till männen och kvinnorna som åkte över ett helt hav för att grunda regionen. 
 

Tillverkning av vin på vingården Kanonkop

Swartland

Det här området är beläget vid kusten. Regionen har ett hett och torrt klimat, så här trivs druvor som tål lite hetta. Den druvsorten som är störst i området är Shiraz, men även här finns nationaldruvan Pinotage och den vita druvsorten Chenin Blanc. 

 

Distriktet har på senaste tiden blivit en mittpunkt för Sydafrikas mest experimentella vinmakare. Det här är tack vare användningen av de gamla vinstockar som finns kvar i området. 

 

Här ligger vingårdarna vackert placerade längs med Berg River och de vackra Sydafrikanska bergskedjorna. 

 

Läs även: Sydafrikas kalla klimat

Den sydafrikanska pärlan

De flesta av regionerna drar nytta av Atlantens och Indiska oceanens kust och producerar en stor variation av viner. En av dessa sorter är den Sydafrikanska signaturdruvan Pinotage som dessutom har ett lokalt ursprung. 

 

Vi har varit inne och nosat på druvan lite, men här kommer historian bakom signaturdruvan.

 

Druvan skapades 1924 av professorn Abraham Izak Perold som var professor i vinodling vid Universitetet i Stellenbosch. Druvan skapades genom att Professor Perold kombinerade egenskaperna hos den mer robusta druvsorten Hermitage med Pinot Noir som gör fantastiska viner men som kan vara svårt att odla. Därav namnet Pinotage.

 

Resultatet idag är ett spännande utbud av viner som odlas i ett spaljésystem. Dess karakteristiska egenskaper är aromer av plommon, körsbär, svart frukt, banan och ofta en kryddighet från mognad i ek. 

 

Läs även: 7 goda viner till grillat
 

Bush vines på en vingård i Sydafrika

Vingårdar att besöka i Sydafrika

Det finns en hel del gårdar du kan besöka på egen hand eller med en vän. Här tar vi upp några exempel. 

Allesverloren

Den här vingården hittar du i hjärtat av Riebeek Valley. Vingården ligger 170m – 350m över havet och har magiska vyer. 

 

Här kan du prova viner tillverkade på bush vines från regionen Swartland. Vingården är känd för att ha ett fokus på de portugisiska druvsorterna.  

 

Missa inte: Vi provar goda viner från Allesverloren

Kanonkop

Den här magiskt fina vingården är belägen på de nedre slänterna av berget Simonsberg i den del av Stellenbosch, som går under namnet "red wine bowl". 

 

Vingården drivs idag av Paul och Johann Krige och de får dig att känna dig välkommen. Med magnifika miljöer, god mat och dryck får du här en härlig upplevelse.

Perdeberg

Vid foten av berget Paardeberg i vindistriktet Paarl hittar du den vackra vingården Perdeberg Cellar. 

 

Vinernas kännetecken och mest särskiljande kvalitet är vingårdens övervägande användning av bevattnade vingårdar, så kallade torra vinstockar. 

 

Här får du prova på viner av utmärkt kvalitet tillsammans med mat och sötsaker. 

Jacobsdal

Den här vingården är belägen mellan Stellenbosch och Kulsi River. Gården är planterad på sluttningarna av kullarna med en utsikt över False Bay. 

 

På den här vingården får du testa viner gjorda på Pinotage men också på det röda vinet Cabernet Sauvignon, vilket har en fruktig samt rökig smak. Vingårdarna är vackra och vilda eftersom stockarna på fältet växer i buskform.

 

Vet du någon som har ett intresse i Sydafrika med en längtan att besöka vingårdar med magiska vyer? Dela gärna den är artikeln!

 

Köp nu: Följ med på en sydafrikansk vinprovning

Kommentarer (+0)

LÄMNA KOMMENTAR

NYHETSBREV

BETLANINGSALTERNATIV

visamastercardmaestroklarnaswish

HANDLA SÄKERT

trygg-ehandelmastercard-secureverified-by-visa

FÖLJ OSS