Vin & mat
Frida Ö
jan 07, 2014

Sydafrikas kalla klimat

Svala klimatzoner, så kallade ”cool climate zones” är en trend som rör sig i stora delar av nya vinvärlden. Nya Zeeland med Marlborough.  Chile med Casablanca. Kalifornien med Carneros. De Sydafrikanska svala klimat zonerna anses vara heta platser för svala viner. 

 

Enligt winklerskalan så är de svalare regionerna Elgin, Walkers Bay, Elim, Constantia, Darling, Durbanville och Stellenbosch. Elgin och Walkers Bay är svalast och är klassificerad till grad II, samma som Bordeaux.

De olika regionerna

Faktorerna som påverkar hur svalt klimatet blir är: höjden över havet, mängden soltimmar som hämmas av berg och dimma som ger skydd, samt närheten av havet som blåser in kalla vindar och dimma. 

 

De svalare regionerna i Sydafrika ligger nära havet, som exempelvis Darling och Overberg som skördar sina druvor cirka en månad efter de klassiska regionerna som Paarl och Stellenbosch.

 

Detta tillsammans med noggrann vitikultur och vintillverkning ger speciella nya världen-viner med ett svalare klimats toner. De klassiska svala regionerna Constantia och Walker Bay är också influerade av oceanen.

 

Landet värms upp under dag, luften åker upp och in sugs, 15 kilometer in i landet, svalare luft. Havet har olika strömmar som påverkar, bland annat den antarktiska Benguelaströmmen.

 

Temperaturskillnader 

Strömmen tar sig upp mot västkusten med en temperatur varierande mellan 10°C och 15°C och kyler ner med cirka -5-7°C. På östkusten går sig Agulhasströmmen med en temperatur på 14°C till 26°C och sänker temperaturen med cirka 3-5°C. 

 

Den kändaste strömmen Cape Doktor kommer från sydöst under vår och sommar, och kyler ner vingårdarna och minskar risken för sjukdomar. 

 

Topografin skiljer sig för de svalare klimaten. Regionen Overberg med Wardet Elgin i spetsen är omgiven av berg som fångar svala molntäcken i dalen. Exempelvis kan vinproducenten Oak Valley vara 10°C kallare jämfört med Somerset West. 

 

Från havet blåser en tät dimma in över regionen Darling och sänker temperaturen med cirka 5-6 ° C jämfört med grannregionen Paarl.  Vid 1000 m över havet ligger vinproducenten Cederberg på ett berg med ett svalt klimat.

 

Runt midnattstid är temperaturen under 10° C även på sommaren, och på dagen kan temperaturen uppnå  30 ° C. Det ger en stor skillnad mellan natt och dag som i sin tur behåller syran väldigt bra. 

 

I regionen Constantia har bergen en avkylande effekt då det skuggar stora delar av vingårdarna som får mindre soltimmar, detta kombinerat med svala brisar ger ett svalare klimat. 

 

Här ligger vinproducenten Klein Constantia på 300 meters höjd över havet. Producenten ligger 7 km från havet och på eftermiddagen kyler vindarna sydsluttning med 4 till 5°C. 

 

De har även betydligt mindre solljus vid slutet av dagen då solen går ner över en kulle, men tillräckligt med dagsljus för att fotosyntesen ska arbeta. I regionen Cape Agulhas hittar vi Elim som är en sval region omringad av hav på tre sidor. 

Vinflaskor i en ishink.

Druvor  

Vinden blåser markant, annars hade det varit varmt här. De svalare klimaten har gjort det möjligt att producera andra druvor som trivs svalt, speciellt sauvignon blanc. 

 

Enligt vinproducenten Paul Cluvner från Elgin, har de en egen stil. ”Sydafrikas sauvignon blanc tar plats som ett vin mellan nya och gamla världen vilket ökar intresset hos konsumenterna”. 

 

Andrew Gunn hos vinproducenten Iona Wines i Elgin menar:

 

"För mig ligger beviset för kvaliteten i druvorna på skördedatumet. Du kan inte påstå att ha ett svalt klimat om du plockar sauvignon blanc i januari eller februari. Svala klimatsviner är mer eleganta och mer återhållsamma.”.

 

Constania har, likt Darling, kristallklara sauvignon blanc, medan Elim står för eleganta sauvignon blanc. Constantia gör även dessertvin som är på uppgång. 

 

Producenten Klein Constantia planterade druvan Muscat de Frontignan år 1980 och tog upp produktionen av de sent skördade dessertvinet med toner av parfym, citrus och rök. 

 

Walker Bay står för seriösa pinot noir och chardonnay medans Elgin står för pinot noir, sauvignon blanc, semillon, samt shiraz som alla är anpassade till svalt klimat. Elim är idag även populär för sina pinot noir-viner.

Stilen på vinerna

Dessa svalare klimatzoner öppnar en nya marknad av svalare druvor som Pinot Noir och Sauvignon Blanc. Stilen är en blandning mellan gamla och nya vinvärlden och ger således en egen stil för Sydafrika. En ny stil ger ett större utbud, en ny bred på viner som de kan erbjuda. 

 

Detta är bra för vinmakarna och Sydafrika som helhet då de kan ta del av en ny exportzon och kan således öka vingårds arealen. Vilket leder till mer pengar i  omlopp som ökar växtkraften för regionen.

 

Den ”nya” stilen innefattar kvalitets druvor med högt internationellt anseende. Nu efter Sydafrika har visat dessa druvors möjligheter kan de sakta men säkert uppnå det högre pris som redan är satt för dessa druvor internationellt. 

 

De håller ett högt anseende samtidigt som de säljer mycket bulkvin, ifall de lyckas föra in dessa viner i den kvalitativa kategorin och är konsekventa. 

 

Vi konsumenter kan mycket väl ta emot en till sval klimatstil, vilket kan ses på Marlborough samt yngre vinregioner som exempelvis Elqui i Chile.   

 

Missa inte: Lär dig mer om Elgin och dess olika stilar på våra vinprovningar.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS