Sveriges bästa bryggerier 2023
Bryggeriet Oppigårds entré med röda fönster och en röd dörr
Öl & Whisky
Anton S
Nov 04, 2022

Topp 10: Sveriges bästa bryggerier

Uppdaterades: 14/02/2023

 

Hur bedömer man bästa bryggeriet och finns det objektivitet i smak? Dessa frågor ska denna artikel försöka besvara och det är inte direkt enkelt!

 

Det är nog många där ute som har ett ungefärligt svar på vilken öl de gillar mest. Kanske till och med vilket ölbryggeri de tycker är bäst men har du stannat upp och frågat dig varför någon gång?

 

Det finns definitioner av varje stil av öl, vissa går så långt som att välja ut en som representant för hela stilen. Bland de som jobbat med att både skriva om öl och göra öl, såsom jag själv, har jag ofta någon eller några öl per stil som kan tänkas få representera just stilen.

 

Frågar jag andra branschfolk om representanter är det också sällan svaren är helt olika, så här kanske det finns någon form av objektivitet. Men vad innebär objektivitet? Ja, vissa kriterier finns för vissa stilar. En Internationell ljus lager ska inte ha hög fyllighet, den ska vara ljus och den ska smaka lite lätt av halm.

 

Om ett bryggeri lyckas med detta och ännu viktigare; alltid lyckas med att få samma smak, går det absolut påstå att de håller hög kvalitet! För dig som vill besöka en ölbar så har journalisten Ronny Karlsson gjort en lista över de bästa ölkrogerna i Sverige.

 

Ett ölbryggeri med människor i bakgrunden som väntar på öl

Vikten av kvalitet

Kvalitet har oerhört mycket med att kunna återskapa samma öl varje gång, om någon tycker om en öl vill de kunna köpa en likadan nästa gång. Med öl är detta nämligen fullt möjligt, samma recept, samma rengöring och samma kokning/mäskning ska i teorin ge samma resultat.

 

Skulle vi istället prata om vin skulle kvalitet ha en annan betydelse: att en producent lyckas göra ett smakrikt vin varje år utan att skapa felsmaker. Det blir ett annat fokus då mikroklimat påverkas extremt mycket av vädret vilket i sin tur påverkar druvorna.


Vid öl finns det många fler åtgärder att ta. Kornmalt tenderar att blandas från enorma ytor vilket innebär att om de rostas på samma sätt varje gång kommer chansen vara stor att ge samma resultat. Chansen att översalta en gryta är större om det är 4 portioner gentemot 40 portioner exempelvis.


Humle tenderar att ge lika stora variationer per år som vin. Humle är däremot mycket pålitligt i vilka aromer som dyker upp per skörd men i olika intensifiering. Humle är en relativt liten beståndsdel även i IPA som är rikast på den och kan därmed ökas eller minskas beroende på hur skörden varit.


Bägge dessa delar ger därmed ett bryggeri utrymme för att skapa samma öl gång på gång. Ett i alla fall enligt mig stort bidrag i vilken kvalitet ett bryggeri håller.

 

Läs också: Hur du ska tänka när du ska matcha öl till mat.

 

Ett glas öl från ett av de bästa bryggerier i Sverige

Enbart konsekvens eller något mer?

Hade bästa svenska bryggeri enbart bedömts på konsekvens hade troligtvis Pripps eller Spendrups vunnit. De skapar exakt den öl de planerar gång på gång vilket ger enorma kvalitetsfördelar mot egentligen resten av Sverige.

 

Stora satser som styrs med exakt precision av dyr teknik och automatisering ger enorma fördelar för kvalitet i öl. Men de bästa bryggerierna ska här bedömas och där kommer variation in!


Variation är inte alltid viktigt. Om någon enbart gillar IPA eller Lager är det så det är, att gilla något är fint! Vad gäller bryggerier och vad de kan erbjuda kan vissa vara helt perfekt för vissa men helt oväsentliga för andra. Variation ger alla en chans i att erbjuda något, ett bryggeri som har hög variation har högre chans att nå dig!


Men när det gäller just ”bästa” bryggeri måste detta ha hög betydelse. Om en glasskiosk enbart erbjuder vaniljglass av olika slag gör det säkerligen någon väldigt glad men sannolikheten att det gör en majoritet glad är mycket låg.

 

Ett bryggeri som visar bred kompetens och har många stilar ger inte bara bryggarna ett roligare arbete. Det ger även en konsument fler chanser att få uppleva vad de är kapabla att skapa. Om en person upptäcker att en öl skapad av ett bryggeri är mycket bra för stilen de gillar finns chansen att de ger bryggeriet chanser inom andra stilar.


Inom kraven för ett bra bryggeri vill jag tillägga kriterier inom hur lång tid de gjort det. Ja det finns stora chanser att ett nytt bryggeri fortsätter att leverera god kvalitet längre fram men det finns viss säkerhet när man vet att de lyckats leverera kvalitet under lång tid. 

 

Om du funderar på att kombinera mat och öl, så delar journalisten Sofia Börjesson med sig av sina tips och trix gällande mat och öl.

 

Tillverkningen av ölburkar i ett bryggeri

Kriterierna

Jag tänker därmed föreslå att kriterierna för bra bryggerier är följande:


Kvalitet: Levererar bryggeriet i fråga samma öl varje gång? Potentiellt högsta betyg 10.


Variation: Har bryggeriet något för alla? Kan de leverera något till de flesta personer? Potentiellt hösta betyg 10.


Ålder: Med något lägre påverkan på slutbetyg föreslår jag att om de bidragit till kvalitet under längre tid får plus poäng. Potentiellt högsta betyg 5.


Det finns något mycket vackert med öl som alltid smakar likadant varje gång den köps. En Mariestad, Pripps, Norrlands Guld, Arboga, 5 komma tvåan eller Millennium kommer alltid smaka likadant. Detta är ett faktum och talar vi om kvalitet är det 10/10+++, gillar du någon av dessa öl eller liknande kan du skratta dig lycklig; de kommer smaka likadant länge och du har tur!

 

De kommer dock inte upp i närheten av den variation som söks för att finnas i denna lista. Om kvalitet och ljus lager är det viktigaste för dig har du förmodligen svaret på världens bästa öl. Då avundas jag dig och önskar dig allt gott! Jag har dessutom egentligen valt ut bryggerier som finns i hela landet, det finns såklart fler men kanske inte på alla platser. 


Här kommer en lista på bryggerier som gång på gång lyckas! Objektivitet är mycket svårt vad gäller smak! Kvalitet är viktigt, att lita på ett bryggeri är viktigt! Variation är mycket viktigt för dem som letar efter just variation. Ålder visar på hur länge de har levererat de tidigare kriterierna, möjligtvis en garanti på att du kan fortsätta köpa öl från detta bryggeri!

 

Missa inte: Så lyckas du med att kombinera öl och ost

 

Topp 10: Bästa bryggerier i Sverige

Nedan är vår lista över de tio bästa bryggerier i Sverige. Listan består av bryggerier runt om i hela vägen från Landskrona i söder till Piteå i norr. Om du hellre skulle vilje prova på att brygga din egna öl, så berättar bryggeriet Falcon hur du går tillväga för att göra din egna öl.

Oppigård 

Kvalitet 10/10 Variation 9/10 Ålder 4/5 (2003) |Total poäng: 23

Från Dalarna har det länge kommit öl det går att lita på helt och hållet. Med fullkomlig tro på kvalitet och nog med variation att nästan även inbitna ölnördar egentligen skulle vara okej med bara ett bryggeri att hålla sig till, förtjänar Oppigård definitivt en delad första plats!

Gotlands

Kvalitet 10/10 Variation 8/10 Ålder 5/5 (1995) | Total poäng: 23

Ännu längre har Gotlands Bryggeri levererat öl i högsta kvalitet. Ett något mindre variationsrikt bryggeri än sin pallplatskumpan men har lyckats ännu längre än dem. Du vet exakt vad du får från Gotland vilket ger höjdarbetyg!

Dugges 

Kvalitet 8/10 Variation 10/10 Ålder 4/5 (2005) | Total poäng: 22

De må vara kända för sin syrliga öl men de gör i själva verket extremt många olika öl. Kvaliteten är mycket hög trots att syrlig öl är hetlevrad och de har levererat i många år. Den delade andraplatsen är given!

Poppels

Kvalitet 9/10 Variation 10/10 Ålder 3/5 (2012) | Total poäng: 22  

Med lika stor variation och något högre kvalitet trycker sig Poppels in tillsammans med Dugges på andra platsen. Även om fokus länge legat på APA/IPA har Poppels större variation än vad många kanske tror!

Sigtuna

Kvalitet 10/10 Variation 7/10 Ålder 4/5 (2005) | Total poäng: 21

Med extrem koll på sin kvalitet står Sigtuna mycket stabilt med sin delade tredje plats! Fokus på lätt IPA och APA med några andra aler och lager ger relativt hög variation. De har länge kunnat leverera sådan kvalitet!

Omnipollo 

Kvalitet 8/10 Variation 10/10 Ålder 3/5 (2011) | Total poäng: 21

Med chans för kritik vågar jag lägga Omnipollo på delad tredjeplats. Kritik kan jag förstå då Omnipollo länge endast var en fantombryggeri. Det fanns helt enkelt egentligen inte utan hyrde in sig på många olika bryggerier för att skapa sina många öl. Idag finns det ett eget bryggeri i Sundbyberg!

This Is How 

Kvalitet 9/10 Variation 10/10 Ålder 1/5 (2017) | Total poäng: 20

En nykomling från Piteå med våghalsiga öl på respektabla fjärdeplats! Variationen är enorm för ett så nytt bryggeri och kvaliteten har visat sig hög än så länge. Håll utkik efter lätta surisar och genomtunga Stouter!

 

Insidan av ett ölbryggeri där det står bänkar och några lådor

S:t Eriks 

Kvalitet 10/10 Variation 6/10 Ålder 3/5 (2010 som det är idag) | Total poäng: 19

Bryggs numer i samma lokaler som Sigtuna brygghus av samma personal vilket förklarar kvaliteten! Variationen är relativt låg för denna lista men konsumenten vet exakt vad de får om de smakat på dem tidigare! Delad femte plats med nästa på listan.

Stigberget

Kvalitet 9/10 Variation 7/10 Ålder 3/5 (2013) | Total poäng: 19  

Man skulle nästan kunna tro att de bara gör variationer av IPA på Stigberget men faktum är att de har några lager och mörkare öl att bjuda på! IPA blir sällan bättre än så här och kvaliteten är oerhört hög. De började på topp med sin GBG Beer Week IPA och fortsätter så. Håll utkik efter deras vansinniga reklamer!

Brekeriet

Kvalitet 9/10 Variation 5/10 Ålder 3/5 (2012) | Total poäng: 17  

Brekeriet snubblar in på sjätteplats med imponerande Suröler! Det är sällan de gör något annat men det är skyhög kvalitet på öl som verkligen inte vill smaka likadant varje gång! Gillar du Syrlig öl finns här enormt mycket att hämta!

 

Köp nu: Följ med på en ölprovning utan dess like

Kommentarer (+0)

LÄMNA KOMMENTAR

NYHETSBREV

BETLANINGSALTERNATIV

visamastercardmaestroklarnaswish

HANDLA SÄKERT

trygg-ehandelmastercard-secureverified-by-visa

FÖLJ OSS