Svenska folkets favoritdruva | Vi har tagit reda på svenskarnas favoritdruva
Gröna och blåa druvor på en vingård
Bäst i test
Simone S
Aug 04, 2023

Svenska folkets favoritdruva 2023

Vilken är egentligen svenskarnas favoritdruva? Det har vi tagit reda på! Genom en enkät har vi nu fått ett svar på vilken druva som är populärast bland svenskarna.

 

Kan det vara chardonnay, eller är det den blåa druvan pinot noir som de flesta väljer? I vår enkät fick vi svaret att det är hela tre olika druvor som står ut bland alla druvsorter.

 

Undrar du vilka som är de populäraste druvorna i världen? Då har skribenten Britt Karlsson gjort en lista över de 10 populäraste druvorna.

 

Vinflaskor på rad redo för lagring

Svenskarnas favoritdruva

Under en vecka har våra läsare fått medverka och svara på en enkät som vi lade upp på våra sociala kanaler. 

 

Där fick de rösta på sin favoritdruva genom att trycka på den druvan som de föredrog när det kommer till vin. Den här enkäten hade 10 vindruvor att välja emellan samt ett alternativ där man kunde skriva in en valfri druva som inte var med på listan. När läsaren hade hittat sin favoritdruva var det bara att trycka på den druvan och så hade röstningen gått igenom. 


Med på listan fanns bland annat chardonnay, pinot gris och riesling. Några av världens mest älskade druvsorter. 


Utifrån den här enkäten kan vi tydligt se att det är tre druvor som har fått flest röster och som vi korar till svenskarnas favoritdruvor. 

En grön och två blå

På delad första plats har en grön druva och två blåa druvor. Riesling, cabernet sauvignon och pinot noir.


Riesling är en grön druva från Tyskland. Cabernet sauvignon och pinot noir är två blåa druvor med sitt ursprung i Frankrike.


Det är tre mycket populära och uppskattade druvor som alla ger många omtyckta viner, och som även i vår enkät visar sig vara favoriter bland svenskarna.


Nu ska vi lära oss lite mer om dessa druvor och vad det är som gör dem så populära.

 

Röda och gröna vindruvor på en klase

Riesling

Riesling är en druva med ursprung i Tyskland och kallas för Tysklands stolthet. Ungefär 50 procent av alla rieslingsodlingar finns i Tyskland , men även Australien och Frankrike producerar många rieslingviner.

 

Druvan nämndes för första gången i en dagbok i en tysk vinkällare 1435. På den tiden var det främst de tyska munkarna som producerade vin på druvan.

 

Vin som görs på riesling har oftast en hög syra och toner av citrus, gröna äpplen och honung. Det som gör druvan unik är dess fruktiga aromer och sin mångsidighet. 

 

Rieslingviner kan vara både söta eller torra. Man gör även mousserande vin på druvan. Ett av våra favoriter är vinet Reichsrat von Buhl Riesling Trocken, 2022 (nr 72093, 139 kr) Det här vinet har en fruktig och frisk smak med inslag av gröna äpplen, citron, krusbär samt grapefrukt. 

 

Vinet passar perfekt som aperitif, att avnjutas till fisk- och skaldjursrätter eller en god sallad

 

Missa inte: De bästa riesling på Systembolaget

 

Ett glas av riesling

Cabernet sauvignon

Denna druva sägs ha sitt ursprung i Bordeaux, men odlas på vindistrikt runt om i världen. Druvan skiljer sig däremot mycket i smak beroende på vart den växer.

 

Det finns många olika teorier kring hur druvan uppkom. En av dem är att var att man trodde att namnet sauvignon kom från det franska ordet för vild som är "sauvage". Det finns även en teori som säger att cabernet sauvignon var identisk med den gamla druvsorten "biturica" som användes under romartiden för att göra vin. 

 

I slutet av 90-talet fick man reda på att druvan var en korsning mellan den blå druvan cabernet franc och den gröna druvan sauvignon blanc. Druvan sägs ha nämnts först hos Château Mouton i Bordeaux. 

 

Viner som är gjorda på cabernet sauvignon är oftast sträva med en hög fruktsyra. I ett varmare klimat har vinerna en rikare fruktsmak medan i ett svalare klimat får vinerna en tydligare smak av röda frukter. 

 

Vinerna har oftast inslag av svarta vinbär, plommon och örter. Det kan även förekomma dofter av tobak och kakao i vinerna. 

 

Ett gott vin är vinet Black Stallion Napa Valley Cabernet Sauvignon, 2019 (nr 6207, 239 kr) Det här vinet kommer ifrån USA och har en fruktig smak. 

 

I vinet hittas toner av svarta vinbär, plommon samt mörk choklad. Till det här vinet passar en god rätt av mörkt kött.

 

Läs också: Bästa vin till pizza

 

Druvan cabernet sauvignon på en vingård i Frankrike

Pinot noir

Sist ut av våra tre finalister är pinot noir. Druvan är en av de äldsta blå druvsorterna och en av de största druvorna som odlas i Bourgogne. 

 

Även om druvan har sitt ursprung i Frankrike, odlas pinot noir lite överallt i världen. På Nya Zeeland är druvan den näst mest odlade, efter sauvignon blanc. Här är vinerna mer fruktiga med större djup. 

 

I nordvästra USA odlas en hel del pinot noir. Här får vinerna en friskare och fruktigare smak med högre alkoholhalt. 

 

Vinerna har oftast inslag av jordgubbar, choklad och hallon. De passar utmärkt till lättare kötträtter, men också till vilt och stekt fisk. 

 

Ett riktigt gott vin gjort på pinot noir är Bourgogne Vieilles Vignes de Pinot Noir Albert Bichot, 2021 (nr 5470, 179 kr). Detta vin har en bärig smak med tydliga inslag av lingon, hallon och körsbär. 

 

I doften förekommer toner av örter och fat. Vinet passar utmärkt till en vegetarisk rätt eller till stekt fisk. 

 

Om du vill veta vilken mat du ska servera till pinot noir, då ger matskribenten Gian Luca Marselii tips på hur man ska tänka angående pinot noir och mat.

 

Pinot noir hälls i tre glas

Några fler favoriter

När vi tog en titt på enkätens resultat såg vi att på en delad andraplats kom druvorna chardonnay och syrah/shiraz.

 

Enkäten visade även att sauvignon blanc, pinot gris och merlot är mycket omtyckta bland svenskarna. 

 

Merlotviner är välkända för sin fyllighet, mjukhet och fruktiga karaktär, vilket gör de till en mångsidig druva som passar utmärkt till allt från saftigt rött kött till milda ostar.

 

Från vår enkät såg vi också att de flesta av svenskarnas favoritdruvor var blåa, vilket tyder på att fler föredrar röda viner än vita.

Favoritdruvorna 2023

Nu har vi gått igenom vår enkät och korat svenska folkets favoritdruvor 2023.


Dessa tre var riesling, cabernet sauvignon och pinot noir. Utifrån enkäten är även merlot, sauvignon blanc och shiraz populära bland det svenska folket. 

 

Håller ni med resultatet eller tycker du att en annan druva skulle blivit vinnaren? Dela gärna artikel med en vinälskare och kommentera din egna favoritdruva.

 

Köp nu: Bjud med vänner eller familj på en spännande vinprovning

Kommentarer (+0)

LÄMNA KOMMENTAR

NYHETSBREV

BETLANINGSALTERNATIV

visamastercardmaestroklarnaswish

HANDLA SÄKERT

trygg-ehandelmastercard-secureverified-by-visa

FÖLJ OSS