Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Jun 12, 2018

Sommarens öl: Svensk lager och engelsk ale

Den här kvällen var det dukat för en ost- och ölprovning på Sheraton i Stockholm. Svensk lager, engelsk ale och belgisk djävul var några av kvällens drycker som stod och väl kylda. Det stod även fat med ost av alla färger och former. Ikväll skulle vi nämligen prova god öl tillsammans med lika goda ostar för att se vilken vår favorit var.

Solen stod fortfarande högt upp på himlen när kvällens första öl hälldes upp då kickade vi också igång provningen.

Vi startar med lagrad svensk getost och veteöl


Kvällen började vi med att prova Weihenstephaner Weissbier, en veteöl från vad som troligtvis är världens äldsta bryggeri. Bryggeriet är grundat redan på 1000-talet.

Doft och smak är fruktig och kryddig med jasminris, aprikos och banan. Beskan är låg och det finns en touch av sötma. En öl som passar mycket bra till kryddstark mat, indisk korma samt kräftor.

Vit Caprin är en lagrad getost från Sverige. Den har en mild getsmak med nötter. Vi hittar även champinjoner och skog i smaken.

Sedan testar vi dansk hårdost och svensk lager


Den svenska lagern Jämtlands Bärnsten tillsammans med den danska hårdosten Vesterhavs Ekologiska var kombination nummer två.

Jämtlands Bärnsten är en bärnstensfärgad öl med doft och smak som är maltig och fruktig med honung, aprikos och kryddor. Den har en uttalad beska och är medelfyllig. Jämtlands Bärnsten är en öl som är perfekt till den svenska husmanskosten. Prova gärna till isterband, sillen på midsommarafton eller till fredagens plockmat.

Vesterhavs Ekologiska är en hårdost lagrad i 26 veckor med Vesterhavet som närmsta granne. Fast i konsistensen med en fin syra och härliga saltkristaller.

Engelsk ale med ekologisk hårdost


Till den danska osten Vesterhavs Ekologiska provade vi även Fuller’s ESB. Det är en engelsk ale med stor maltig doft och toner av rostat kaffe och nötter. Fyllig smak med mycket beska och långt avslut.

Den görs förutom på pale ale malt även på karamellmalt samt majs. Det här är ju en klassisk engelsk puböl så den passar perfekt till den klassiska engelska pubmaten, prova till exempel med fish n' chips.

En belgisk djävul i kombination med italiensk kittost


Nu var det dags för den belgiska Duvel tillsammans med den italienska kittosten Taleggio. Duvel är en ale med jästfällningen kvar. Ölen är fruktig med inslag av vetebröd, citron, halm och honung. Den är fyllig med med en touch av sötma och en bra beska.

Passar bra till mat som helstekta lammracks, grillad tonfisk och skaldjur. Taleggio är en halvmjuk ost med krämig konsistens. Smaken är söt, mild och fruktig med en syrlig touch. Doftar skarpare än vad den smakar som tur är.

En mörk Porter tillsammans med Whiskycheddar


Vi avslutade kvällen med en mörk porter från England. Fuller’s London Porter har smak och doft som är maltig och rostad med kaffe, kavring, soya, lakrits och mörk choklad. Beskan är balanserad och ölen är fyllig.

Matvänlig öl som du kan prova till grillade kammusslor, eller till ostron. Går också väldigt bra ihop med en musselsoppa med vitlöksbröd.

Osten Whiskycheddar är lagrad minst 14 månader. Smaken är kraftig och robust med toner av malt. Efter lagringstiden injiceras whisky i osten och sedan får den lagras i ytterligare en månad.

Tack för en fantastisk kväll!


Under provningen pratade vi mycket om hur mjölken påverkar de olika ostarna, där komjölken är neutral, fårmjölken är salt och getmjöken är syrlig.

En av deltagarna kom också med en annorlunda matchning till en öl. Han rekommenderade att servera porter till princesstårta. Det låter väldigt spännande och gott.

Det var allt för denna kväll, men vi är fyllda med ny inspiration och ser fram emot kommande provningar under detta året.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS