Upplevelser
Frida Ö
apr 16, 2021

Sushi Shin Tokyo

Riktigt bra sushi i Tokyo! Ett besök på den förstklassiga restaurangen Sushi Shin i Tokyo – som har en stjärna i Guide Michelin – är en spektakulär och unik upplevelse för alla sushi-entusiaster. Här står råvaror och genuint mathantverk i fokus, och för dig som har en förkärlek till det japanska köket blir ett besök på den hyllade restaurangen garanterat ett minne för livet. I den här artikeln får du läsa mer om vår middagsupplevelse på en av Tokyos bästa sushirestauranger!

 

I Japans huvudstad Tokyo finns många lyxiga och exklusiva sushirestauranger som prisats med stjärnor i den världskända restaurangguiden Guide Michelin. En av dem som år efter år tilldelats en stjärna i guiden heter Sushi Shin. 

 

Med sin diskreta ytterdörr i trä ser Sushi Shin vid första anblick kanske inte ut att vara någon exklusiv restaurang. Men på insidan gömmer sig en värld av förstklassig japansk matlagning där råvaror av högsta kvalitet och mathantverk får ta huvudrollerna i showen. 

 

Grundaren och kocken Shintaro Suzuki och hans kollegor tar med restaurangbesökarna på en resa de sent glömmer. Det är alltså ingen slump att celebriteter, kända kockar och matintresserade personer från hela världen står på kö för att besöka den lilla - men spektakulära - sushirestaurangen. 

 

Bordsbokning till restaurangen sker via agent, mer om detta längre ned i artikeln. Vi bokade bord på Sushi Shin i Tokyo via denna hemsida.

 

Läs även: Vi reser till en vingård i vackra Alsace

Kock som gör sushi i Tokyo på restaurang Sushi Shin

Sushi Shin – en av Tokyos bästa sushirestauranger

Sushi Shin ligger i den trendiga och restaurangtäta stadsdelen Nishiazabu i Tokyo. Det kan vara svårt att få bord på restaurangen, ett tips är därför att boka i god tid inför besöket. Sushi Shins huvuddel rymmer åtta personer, som placeras på enkla barstolar i trä framför det öppna köket. 

 

Det finns ett fåtal platser i separata alkover, men för en fulländad upplevelse rekommenderas platserna intill köket. Här har man första parkett, och kan på nära håll se de proffsiga kockarna förbereda och laga maten med van hand. Trots att det är en exklusiv restaurang är stämningen avslappnad och gemytlig. Inredningen andas av tidlös, japansk design och är enkel - men inbjudande. 

 

Restaurangen Sushi Shin grundades 2003 av Shintaro Suzuki, som än idag driver restaurangen och tillsammans med sin personal arbetar i köket. Det märks att Shintaro Suzuki lagt stor vikt vid att erbjuda sina gäster service av högsta kvalitet. Här är inga detaljer lämnade åt slumpen. 

 

Personalen pratar engelska och guidar gästerna genom hela middagsupplevelsen. De beskriver noggrant råvarorna som serveras och berättar entusiastiskt om traditioner inom det japanska köket. De talar om vilken sushi som ska doppas i vilken soja och vilka rätter som ska ätas med pinnar respektive med händerna. Medarbetarna ser till att ett besök på Sushi Shin inte bara blir en måltid, utan en upplevelse att minnas. Läs här mer om restaurangens stjärna i Guide Michelin!

Sushi med sardin

En sushi-upplevelse utöver det vanliga

På Sushi Shin väljer gästerna inte mat från en meny, utan här är det "Omakase" (kockens val) som gäller. Och tur är väl det, kocken Shintaro Suzuki och hans kollegor har stenkoll på vilka råvaror som är bäst i säsong. Menyn varieras därför ständigt. På så sätt får gästerna alltid njuta av de bästa råvarorna som går att få tag på. 

 

Under vårt besök serverades vi bland annat sushi från sardin, bläckfisk, sjöborre och olika delar av tonfisk. Vi fick smaka icke-fet tonfisk, medium-fet tonfisk och fet tonfisk. Den feta tonfisken var min stora favorit bland alla de olika sushis som vi provade, den verkligen smälte i munnen. Totalt provade vi 32 st sushi bitar, jag blev mätt efter hälften. Men som det är väldigt oartigt i Japan att inte äta upp så var det bara att fortsätta. Det var inte bara fisk på menyn, en av rätterna som serverades var en liten, men otroligt smakrik, japansk omelett.

 

Alla rätter är hanterade på ett varsamt sätt där smakerna får komma till sin fulla rätt. Nog visste vi att sushin skulle smaka annorlunda från den vi är vana med i Sverige, men smakerna och kvaliteten på rätterna vi serveras på Sushi Shin överträffar alla våra förväntningar!

 

Missa inte: Se våra spännande restaurangerbjudanden

Sushi på extra fet tonfisk
Japansk omelett
Sushi med sjöborre på en av Tokyos bästa sushirestauranger, Sushi Shin.

Det genuina mathantverket och respekten för råvarorna förblir en röd tråd genom hela restaurangbesöket. Vi får äta fiskar och andra råvaror vi aldrig tidigare provat. Det är en fröjd att se de professionella sushikockarna tillaga maten framför ögonen på oss. 

Väl värt pengarna

Priset för en middag med kockens val av mat börjar på omkring 1700 svenska kronor. Med tillhörande dryck landar notan på någon tusenlapp till. Det kan tyckas vara ett högt pris för en middag, men jämfört med andra restauranger i Tokyo med stjärnor i Guide Michelin är det relativt lågt. Och för matupplevelsen man får är det enligt oss ett pris som är värt att betala – åtminstone någon gång i livet! 

 

För den som vill ha ett enklare alternativ erbjuder Sushi Shin under vissa dagar en lunchmeny. Där börjar priset på omkring 600 svenska kronor. Vill du veta mer om restaurangen, kika in på Sushi Shin egna hemsida.

Sushi i Tokyo

Här är 11 andra utvalda sushirestauranger i Tokyo som vi varmt rekommenderar. De har väldigt högt omdöme och är några av de bästa ställena i Tokyo. Det kan vara svårt att få bord på vissa utav restaurangerna och det löner sig att vara ute i god tid, och med god tid i Tokyo menar jag ca 6 månader innan ankomst. 

 

De restauranger som inte tar reservationer brukar det vara väldigt lång kö för, ofta mellan 2-5 timmar.  

 

Det går inte att boka direkt via restaurangerna om man är turist, utan man måste gå via en agent och betala en bokningsavgift på mellan 200-1000 kr per bokning beroende på restaurangens exklusivitet. För vissa restauranger går det bra att hotellet ringer och bokar åt en, men de är väldigt få. 

 

För att boka ditt restaurangbesök gå till följande sidor: Myconciergejapan.com, Jpneazy.com, Omakase.in, Tableall.com och Tablecheck.com

 

 • Sushi Saito - 3 stjärnor i Michelin.  Bokning, be hotellet ringa åt dig: +81 50-5263-6863.

 

 • Sushi Dai - sushi frukost vid fiskmarknaden. Kom 1 timme innan de öppnar så behöver du inte vänta så "länge".

 

 • Kobikicho Tomoki - 2 stjärnor i Michelin. Finns på Jpneazy.

 

 • Sushi Tsu - prisvärd lunch. Finns på tablecheck.com.

 

 • Sushiya Ichiyanagi - 1 stjärna i Michelin. Finns på myconciergejapan.com.

 

 • Haneda Ichiba Ginza Seven - omtyckt sushibar med högt omdöme och möjlighet till drop-in. Men boka bord ändå, finns på Jpneazy.

 

 • Sushi Umi - 2 stjärnor i Michelin. Du måste be hotellet boka åt dig.

 

 • Sushi Kanesaka - prisvärd lunch. Finns på tableall.com.

 

 • Sushi Tou - 1 stjärna i Michelin. Finns på tableall.com.

 

 • Sushi Kimura - 2 stjärnor i Michelin. Lagrad sushi. Finns på tableall.com.

 

 • Sushi Kimura - 2 stjärnor i Michelin. Finns på tableall.com.

 

Tyckte du om artikeln? Dela den gärna med andra sushi-entusiaster! :)

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS