Bäst i test
Anton S
nov 26, 2021

Allt om suröl 2021

Syrliga ölstilar eller suröl som det gärna kallas har under de senaste åren både fått en ökad uppmärksamhet och försäljning. Fräscha, fruktiga och uppfriskande öler är väldigt allsidiga och passar till en uppsjö av olika maträtter och sammanhang där andra ölstilar kan falla kort. Men vad är skillnaden mellan dem? Vilka är bäst? Varför är de syrliga?

 

Syrlig öl är egentligen tämligen uråldrig och har funnits mycket längre än publikfavoriten lager. Slutna, hygieniska system i rostfritt stål med temperaturkontroll och odlade jäststammar är tekniker som främst ger de idag mer etablerade ölstilarna, detta är en relativt ny företeelse.

 

Innan dessa tekniker kom in i bilden var syrlig öl nästan alltid givet vid öltillverkning då bland annat mjölksyrebakterier och vildjäst som finns i luften tog sig in i ölvörten (ojäst öl) innan jäsning. Dessa mikroorganismer ger speciella karaktärer till öl och framförallt syra!

 

Traditionella metoder t.ex. spontanjästa öler där vörten lämnas öppen för att vildjäst och diverse bakterier får ta sig in görs än idag. Det finns ingen anledning att vara rädd för otrevliga bakterier i dessa öler då alkoholen i dem tar död på de skadliga. Kända stilar som tillverkas på detta sätt är lambic, gueuze och kriek.

 

Suröl som kategori är definitivt något att prova på, särskilt för dem som vanligtvis inte brukar tycka om öl. Fokus på fyllighet och beska försvinner nästan helt och hållet i suröl för att snarare fokusera på syra och fruktighet.

 

I den här artikeln går vi igenom surölens stilar och du får bland annat tips på vilken suröl passar dig bäst och vilka de bästa barerna i Stockholm för suröl är. 

 

Är du sugen på att brygga suröl hemma? Då kan vi varmt rekommendera Det Lilla Köksbryggeriets detaljerade guide för att brygga suröl hemma.

En hand håller ett glas lambic.

Surölens stilar

Precis som i huvudkategorierna lager och ale finns en uppsjö av olika stilar inom suröl. Nedan kommer förklaring på de absolut största av dem.

 

Undrar du däremot vilket glas du ska välja för att upplevelsen ska bli ännu godare? Då har Allt om Vin:s Erik Thorsell förberett en enkel guide till hur man väljer ölglas.

Belgiska surölstilar

Från Belgien kommer den traditionella spontanjästa ölen som också var den första syrliga ölen i världen. Ölen jäses med öppet ölkar och låter de jäststammar som finns naturligt i bryggeriet att få forma ölen.

 

Lambic är en stil som traditionellt tillverkas i Pajottenland och Zennedalen i Belgien. Ölet bryggs, får svalna under natten i stora men grunda metallbleck och får på så vis exponering för en mängd olika mikroorganismer. Detta görs främst mellan oktober och maj månad då sommaren har fler oönskade mikroorganismer i luften vilket skulle ge oönskad smak.

 

Gueuze har faktist lambic som grund men blandar två eller fler årgångar av dem. Detta resulterar nästan alltid i en mer komplex dryck och processen är mycket lik den som sker i Non-Vintage champagne.

 

Kriek har även den lambic som grund men efter en initial jäsning av lambic tillsätts därefter surkörsbär som får ligga i ölet, kärnor och allt. Detta skapar en extra jäsning, då på grund av socker som finns i körsbären. Körsbären ger också självklart både smak och färg och kriek har alltid en röd ton i färgen.

 

Läs också: Mer om spontanjäst öl

 

Flamländsk red ale är en intressant och krånglig öl att få fram. Basen är en kornmaltsbaserad öl såsom det mesta men har särskilt mycket av en malt som rostats så den ger en röd ton till ölen. Denna får ligga länge i ekfat, inte sällan under under mer än ett år för att mogna med mjölksyrebakterier som fortsätter finnas i eken. Detta resulterar i hög komplexitet och är mycket intressanta.

 

Oud bruin är till grunden en brown ale som får ligga extra länge efter alkoholjäsningen för att samla på sig syra som också här kommer från mjölksyrebakterier. Ek används däremot inte alltid i denna stil till skillnad från flamländsk red ale utan den får istället tillskott från egenodlade bakteriekulturer. 

 

Läs även: De goda flamländsk ölen

Tysk och svensk tolkning av suröl

Tillskillnad från de belgiska spontanjästa ölerna så är dessa suröl tillsatta med odlad jäst, istället för vildjäst. Men undantag finns. En hel uppsjö med öl gjort på vildjäst har kommit under de senaste åren, men de behöver inte nödvändigtvis vara syrliga. 
 

Berliner weisse är en stil som namnet antyder kommer från Tyskland, närmare bestämt den norra delen. Den produceras med mycket lätt rostat korn och vetemalt som ger en mycket ljus färg. Syran kommer under jäsningen då kontrollerade jäst- och mjölksyrebakterier tillsätts, vilket producerar en enklare och mer rättfram suröl.

 

Gose härstammar även den från Tyskland och ska inte blandas ihop med Gueuze då de är mycket olika i stilen. Gose bryggs på liknande sätt som berliner weisse men den har även bryggts med korianderfrön och salt. 


Läs Vidare: Allt om weißbier - vit öl
 

Sour fruit ale är den vanligaste stilen i dagens Sverige där mäsken får surna under ett par dagar för att sedan kokas upp till vört och börja jäsa efter avkylning. Därefter får frukt och/eller bär tillsättas för en extra jäsning och smaksättning. Väldigt många av de svenska öler i listan nedan har bryggts på detta sätt.

 

Det finns en hel uppsjö av andra stilar och framställningsmetoder från de ovanstående och det går att blanda hejvilt. Andra typer av frukt kan användas för att ge specifika arom- och smakprofiler eller varför inte ekfatslagra en oud bruin för att sedan blanda med hallon? Ölvärlden är nyskapande och hindras sällan av gamla traditioner, i Sverige är detta extra tydligt!

 

Nedan kommer en lista på tips! Inte nödvändigtvis en topp 10 lista då smaken som ni vet är likt baken. Däremot är den nedskriven i fallande ordning för en slags rekommenderad provning; den första är med andra ord den första ölen som rekommenderas att testas. En slags växande komplexitetstrappa där alla öler är goda representanter för sin stil!

 

Missa inte: Allt om belgisk öl

Ölglas med syrlig berliner weisse i och som har en skummande krona

Tio suröler för de nyfikna

1. How to Tear Down This Wall Raspberry | 24:90 kr | nr 1620

En fräsch, lätt och frisk suris med en generös mängd hallon från Piteå. En ren och snygg öl där framförallt frukten får stå i fokus. Gillar du hallon är den ett givet val att testa, den fungerar utmärkt som sällskapsdryck!

2. Svartbergets Strawberry Hills Forever | 28:50 kr | nr 1202

Beatles referens, syra och jordgubbar från Åre. En relativt snäll syra med jordgubbar och lite halm. Även denna passar som sällskapsdryck.

3. Boulevard Berry Noir | 25:90 kr | nr 1118

En härligt frisk suröl med många frukter från Boulevard Brewing Company i centrala USA. En öl med fokus på rena bärtoner, passar utmärkt som sällskapsdryck och ofta för dem som vanligtvis inte tycker om öl.

4. Dugges Stillwater Artisanal Tropic Thunder | 32 kr | nr 31032 

Nästan en svensk klassiker vid det här laget! En fräsch öl med lagom syra och lätt kropp från Landvetter som många tycker om. Fungerar utmärkt som sällskapsdryck men även till enklare fiskrätter med friska grönsaker. Många som typiskt inte tycker om öl tenderar att tycka om Dugges suröl.

5. Ritterguts Gose | 39:90 kr | nr 10897

En mycket stiltypisk gose med en relativt enkel smakprofil från Frohburg nära Leipzig, Tyskland. Typisk ljus maltbas får lite kryddning med korianderfrön och salt. Gose är inte för alla men denna är en mycket bra representation för stilen så om lite salt med syra låter trevligt är denna en mycket bra början. Testa gärna till örtiga fiskrätter med vit fisk såsom torkrygg eller plattfisk!

6. Lusse Lelle | 32:90 kr | nr 11846 

Säsongsaktuell kuriosa från svenska Brekeriet i Landskrona. En mycket syrlig öl med saffran, unik i sin presentation. Detta är något som varmt rekommenderas att prova. Låter syra och saffran som en trevlig kombination är det verkligen dags att testa denna om du inte gjort det redan!

7. Cuvée des Jacobins Brouwerij Bockor | 33:90 kr | nr 10686

En flamländsk red ale med syra som skär igenom vilket fett som helst. Att den dessutom har trevliga karamellmaltstoner i bakgrunden gör denna till ett utomordentligt par till köttbullar och stekt fläsk! Stekyta och karamellmalt är som skapta för varandra, syran i ölet friskar upp den feta maten!

8. 3 Fonteinen Oude Geuze | 69:90 kr | nr 1622

Komplexitet med en hel del rustika aromer är ledorden till denna öl. Denna öl kan stöta bort vissa då den har en del aromer som påminner om ladugård. För er som gillar champagne som inte är helt ren i subtil fruktighet kan denna varmt rekommenderas!

9. Oude Kriek Boon | 59:90 kr | nr 1673

Körsbär och syra i härlig balans! Kan med fördel lagras om du skulle vilja ha mer syrlighet och mindre körsbär. Komplexitet med en rejäl dos körsbär finnes här. Väl värt ett smakprov och glas med rejäl kupa för att utforska aromerna!

10. Rodenbach Alexander | 99 kr | nr 11736

Enkelt beskrivet kan denna ses som en blandning mellan Kriek Boon och Cuvée des Jacobins. En flämländsk red ale som fått lagras i ekfat och även med sura körsbär. En mycket intressant och komplex öl som även den kan avnjutas under en lång period med ett ordentligt kupat glas!

 

Missa inte: Allt om IPA och goda öltips

Häller upp suröl från fat

Bästa surölskrogarna i Stockholm

Stigbergets Fot | Götgatan 5

Bara 2 minuter från Omnipollos hatt (som också är en bra ölbar med ofta nån god syrlig öl på tapp) på Götgatan 5 ligger ölbryggeriet Stigbergets egna ölbar. Det är riktigt bra och ofta med en del unika och superbra suröler!.

Mikkeller Södermalm

Nära Stigbergets fot hittar du även bryggeriets Mikkellers egna ölbar med många suröler på schemat, väldigt bra utbud. 

Akkurat | Hornsgatan 18

Ett ölmecka sedan 1995! Ett oerhört stort ölsortiment med kunnig personal där även suröl finns på fat. Här finns inte bara ett enormt sortiment på "vanlig" öl utan även lagrad sådan, inte minst suröl som i vissa fall avgudar några år i en källare. Maten håller god kvalitet och gillar ni svensk à la carte med inslag från Belgien är detta stopp ett måste!

Man in the Moon | Tegnérgatan 2C

Med 650 olika öler på flaska, 30 på fat och stort fokus på belgiska stilar finns det en öl för alla. Om du smakat nummer 9 i listan ovan och tyckte om den är detta ett naturligt stopp. De har nämligen flera årgångar att köpa på plats!

Pressklubben | Vasagatan 50

Med över 800 öl från 129 olika bryggerier finns här även en mängd olika suröler från flera olika bryggerier. Även deras öler har fokus i Belgien och riktigt syrlig bärs kan avnjutas här. 

 

Köp nu: Gå på en spännande ölprovning

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS