Upplevelser
Skribent Frida
Oct 12, 2011

Stoneleigh Vineyards

Stoneleigh är belägen i den lilla staden Rapaura som har vuxit sig till en vinstad med högt anseende. Med åren har Stoneleigh fått allt större uppmärksamhet för sina viner med en unik renhet som enligt vissa anses vara terroir (plats typicitet).  Med många utmärkelser - vann tre guld år 2010 på New Zeeland International Wine Show - har Stoneleigh nu blivit spikad på kartan.

På Lördagen som var provade jag Stoneleigh Pinot Noir 2010 och Henry Natter Sancerre 2010. Jag blev förvånad hur bra kvalitet Stoneleight höll. Kan ett vin för 129kr - för att vara exakt - mäta sig med ett vin för cirka 300kr - för att inte vara exakt, då vinet inte säljs på Systembolaget. Att jämföra Stoneleigh med en Fransk uppskattad vinproducent med en långa historia och mycket dyrare prislapp går inte - det är som att sätta Björn Gustafsson mot en tungvikts boxare.

Stoneleigh håller måttet och på den prisnivån är den en ljuv kärlek, dock så höll 2010'an Pinot Noir inte riktigt hela vägen; dofter av röda mogna plommon och jordgubbar, toffee, vanilj och rök från eken, samt en tousch av grön peppar. En härligt mjuk kropp med smidiga tanniner som sköljs ren av den något gröna men uppfriskande syran vilket balanseras upp av en värmande alkohol. Ett gott vin med en något för sur syra, men helt klart värd att prova, passar ypperligt till getost samt till ljust kött och fettsnålare fiskare. Däremot var 2009'an helt fantastisk och är en av de mest prisvärda Pino som jag provat
- svårt att hitta bättre för 130kr.


Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS